Boldea poate fi reţinut, percheziţionat şi arestat
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Boldea poate fi reţinut, percheziţionat şi arestat
Locuinţa lui Mihail Boldea
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Toate procedurile legate de ridicarea imunităţii parlamentare a lui Mihail Boldea au fost îndeplinite, astfel că procurorii pot să îl reţină astăzi

Începând de ieri, de la ora 16,00, deputatul Mihail Boldea a rămas fără imunitate parlamentară. Din momentul în care colegii lui deputaţi şi-au dat acceptul pe solicitarea venită de la Ministerul Justiţiei, procurorii pot demara acţiunile legale care se impun pentru percheziţia domiciliară şi reţinerea lui Boldea.

Aseară, în jurul orei 17,30, un poliţist s-a prezentat la domiciliul lui Boldea cu o citaţie de aducere. Aşadar, procurorii au început deja demersurile şi l-au chemat astăzi la DIICOT pentru audieri. În cazul în care acesta nu se va prezenta de bună voie la parchet, procurorii pot emite, conform Codului de Procedură Penală, un mandat de aducere. Cum în Parlament s-a obţinut aprobarea şi pentru percheziţia domiciliară, se aşteaptă ca în cursul zilei de astăzi să fie emis şi un mandat de percheziţie. Tot astăzi ar putea fi aprobată şi reţinerea pentru 24 de ore a deputatului rămas fără imunitate. După ce aceşti paşi vor fi îndepliniţi, procurorii pot cere arestarea preventivă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, singura instanţă abilitată în rezolvarea cererilor de acest gen.

Cum a fost la vot

Votarea pentru ridicarea imunităţii a fost plină de incidente. După întrunirea Comisiei Juridice, care a avut loc ieri dimineaţă, la ora 10,00, unde cei 17 parlamentari prezenţi au aprobat percheziţia domiciliară şi reţinerea cu 11 voturi pentru şi cu 10 voturi arestarea lui Boldea, raportul a ajuns în plenul Camerei Deputaţilor. Aici s-a constatat că nu există cvorum pentru ca votul să fie validat. După mai multe apeluri, câţiva membri USL au renunţat la greva parlamentară şi au participat la şedinţă.

Conform declaraţiilor liderului PSD, Victor Ponta, câţiva membri USL au recurs la acest gest pentru a nu putea fi acuzaţi că obstrucţionează justiţia. Parlamentarii au fost în dilemă şi când s-a discutat despre faptul că există trei cereri în ceea ce-l priveşte pe Boldea: una de percheziţie, una de reţinere şi alta de arestare. Iniţial, deputaţii au vrut să voteze pentru fiecare cerere în parte, dar, neexistând şase urne şi trei seturi de bile, ideea a fost abandonată. Astfel, până la urmă, deputaţii au votat o singură dată pentru toate cele trei solicitări. Au fost înregistrate 147 de voturi "pentru", 17 voturi "împotrivă", iar patru voturi au fost anulate. După ce s-a decis astfel ridicarea imunităţii, avizul Camerei a fost trimis către Ministerul Justiţiei, de unde ar trebui să ajungă la Parchetul General şi, ulterior, la DIICOT Galaţi.

Unde este Boldea?

După numărarea voturilor din Parlament, zvonurile cum că deputatul Mihail Boldea ar fi plecat din ţară s-au intensificat. De vineri după-amiază, Boldea nu a mai fost văzut, iar pe telefonul mobil nu răspunde. Rămâne de văzut dacă Mihail Boldea se va prezenta de bună voie la parchet sau va fi nevoie de un mandat de aducere. 

Citit 2208 ori Ultima modificare Marți, 20 Martie 2012 20:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.