Oficial, am scăpat de căpuşe!

Oficial, am scăpat de căpuşe!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După ce în ultimele patru săptămâni nu a mai fost raportată nicio muşcătură de căpuşă, sezonul micilor, dar periculoaselor insecte este oficial terminat.

În 2012, judeţul Galaţi a înregistrat un număr record de persoane care au venit la spital după ce au descoperit că aveau căpuşe înfipte în piele. Faţă de anul 2010, spre exemplu, numărul pacienţilor s-a dublat.

De la 1 martie 2012 şi până în prezent, aproape 600 de gălăţeni s-au prezentat la Unitatea Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean sau la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Galaţi cu o astfel de problemă. Perioada cea mai prolifică a fost până la începutul lunii iunie, când se adunaseră 365 de muşcături.

Numărul mare al pacienţilor a dus la o creştere exponenţială a cazurilor celor care au fost diagnosticaţi cu boala Lyme. De la începutul lui martie, nouă persoane au fost declarate clinic şi serologic având această boală. Suspiciunile care nu s-au diagnosticat au fost în număr de patru.

Cauzele recordului

„Situaţia întâlnită anul acesta este cauzată în parte de faptul că nu s-au luat la timp măsurile de distrugere a coloniilor de căpuşe. Stropitul de la sol este cea mai eficientă metodă de a reduce numărul acestor insecte. Al doilea motiv ţine de faptul că s-au dat autorizaţii de păşunat în apropierea locurilor de agrement, fără a se ţine cont de specificaţiile legale”, ne-a explicat dr. Valentin Boldea, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

În situaţia în care totuşi mai constataţi că aţi fost muşcat de o căpuşă, cel mai indicat este să veniţi la spital, unde insecta vă va fi extrasă în siguranţă şi locul afectat dezinfectat corespunzător. De asemenea, după extragere, vă va fi prescris şi un tratament preventiv cu antibiotice.      

Citit 1331 ori Ultima modificare Joi, 30 August 2012 16:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.