Lumea sportivă în stare de şoc după decesul lui Marian Cozma

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lumea sportivă şi în special cea a handbalului se află în stare de şoc după decesul lui Marian Cozma, în vârstă de 26 de ani, înjunghiat mortal în noaptea de sâmbătă spre duminică, în Ungaria, unde evolua la formaţia Veszprem.

Decesul lui Cozma s-a produs la doi ani după moartea atletei Maria Cioncan, medaliată cu bronz la JO de la Atena şi 2004, şi la patru ani după moartea unui alt sportiv, baschetbalistul echipei CSU Asesoft Ploieşti, Antonio "Toni" Alexe.

În dimineaţa zilei de 21 ianuarie 2005, în jurul orei 6.00, orădeanul Antonio Alexe, în vârstă de 35 de ani, conducea un autoturism marca Peugeot 307, dinspre Ploieşti spre Braşov, pe DN1. La kilometrul 120, în Sinaia, din cauza neadaptării vitezei la condiţiile de drum, el a pierdut controlul asupra direcţiei maşinii, a derapat, a intrat pe contrasens şi a lovit frontal un autocamion marca Roman. Impactul, deosebit de puternic, s-a soldat cu moartea sportivului. Cu câteva ore înainte de accident, Alexe reuşise să se califice cu CSU Asesoft în faza finală a FIBA Europe Cup, Conferinţa de Sud.

În 21 ianuarie 2007, o altă tragedie a lovit sportul românesc. Maria Cioncan, medaliată cu bronz la JO de la Atena, din 2004, se întorcea cu maşina personală dintr-un stagiu de pregătire efectuat în Grecia. Cu aproximativ 150 de kilometri înainte de intrarea în ţară, în apropiere de Plevna, maşina Skoda Fabia condusă de Maria Cioncan, în care se mai aflau două persoane, a ieşit de pe carosabil şi s-a izbit într-un copac. Sportiva, care avea permis de conducere din noiembrie 2004, a murit la scurt timp după producerea accidentului, iar celelate persoane au fost rănite.

În dimineaţa zilei de duminică, lumea sportului s-a declarat consternată de vestea morţii, în Ungaria, a handbalistului Marian Cozma, care a fost înjunghiat mortal la o discotecă din oraşul unde juca, în altercaţie fiind implicaţi şi alţi doi coechipieri, sârbul Zarko Sesum şi croatul Ivan Pesic. Conform presei locale, handbalistul român în vârstă de 26 de ani a fost înjunghiat în inimă, fiind singurul dintre cei trei care şi-a pierdut viaţa. Coechipierii săi au fost transportaţi la spital, cu răni serioase, tot prin înjunghiere. Agresorii de etnie rromă, cu care intraseră în conflict cei trei sportivi, nu au fost găsiţi, conform unui anunţ al Poliţiei din ţara vecină, nu au fost găsiţi. Marian Cozma, care a participat cu naţionala României la Campionatul Mondial din Croaţia, a debutat în reprezentativă în 2002, într-un meci împotriva Belarus. Înainte de transferul la Veszprem din 2006, Marian Cozma a evoluat la Dinamo Bucureşti.

Preşedintele Clubului Sportiv Dinamo Bucureşti, Marcel Popescu, a declarat că handbalul românesc trăieşte o dramă în acest moment, odată cu decesul lui Marian Cozma, şi a precizat că nu-i vine să creadă că a fost posibil ca sportivul să fie ucis.

Preşedintele Federaţiei Române de Handbal (FRH), Cristian Gaţu, spune că decesul lui Cozma reprezintă o veste îngrozitoare pentru handbalul românesc. "Este o veste îngrozitoare şi plâng pentru tinereţea lui şi pentru ce urma să însemne în handbalul românesc. Nu aş vrea să fiu în locul părinţilor lui Marian, amândoi foşti mari sportivi. Nu cunoaştem detalii încă nici despre ce s-a petrecut, nici despre aducerea lui în ţară, dar în mod sigur în cadrul federaţiei vom decide cum să ajutăm familia", a declarat Gaţu.

Octavian Bellu, secretarul de stat în probleme de sport al Ministerului Tineretului şi Sportului, consideră că decesul lui Marian Cozma reprezintă o pierdere fantastică pentru handbalul românesc. "Este o veste groaznică şi este greu să ne imaginăm şi nu se poate concepe că un jucător care era la Campionatul Mondial acum câteva săptămâni şi impresiona, nu atât prin statură, ci prin dăruire, nu mai există acum. Este o pierdere fantastică pentru handbalul românesc, pentru că indiferent ce s-a spus despre Marian Cozma, trebuie să recunoaştem că în jurul unor jucători de felul lui se coagulează echipa naţionlă. Era la apogeul carierei şi avea toate şansele să crească în continuare", a declarat Bellu.

Coechipierii lui Cozma de la naţională, George Buricea şi Laurenţiu Toma, au fost consternaţi de vestea morţii celui poreclit "Păsărilă". Buricea a spus că Marian Cozma a ajuns la spital după ce a fost înjunghiat, dar medicii nu l-au mai putut salva, el murind în braţele colegului său de echipă, Ferenc Ilyeş. Toma susţine că Marian Cozma era un tip vesel care nu căuta niciodată scandalul.

Din Ungaria, preşedintele clubului Veszprem, Hunyadfalvy Akos, a declarat că altercaţia în urma căreia a decedat Cozma a fost provocată de aproximativ 30 de oameni care au atacat-o iniţial pe tânăra cu care dansa sportivul român. "Echipa sărbătorea faptul că s-a născut copilul lui Ivancsik Gergo. Jucătorii se comportau normal, dansând, când aproximativ 30 de oameni au atacat-o pe fata cu care dansa Cozma. Bătaia a continuat în stradă, iar apoi Cozma a fost înjunghiat în inimă şi Pesici în rinichi", a spus preşedintele clubului Veszprem, Hunyadfalvy Akos.

Conducerea Federaţiei Ungare de Handbal a reacţionat prompt şi a decis ca la meciurile ce vor avea loc, astăzi, în Ungaria, să se ţină un minut de reculegere în memoria lui Marian Cozma. De asemenea, fanii formaţiei Veszprem s-au strâns, duminică dimineaţă, în locul unde a fost înjunghiat mortal handbalistul Marian Cozma, pentru a-şi arăta susţinerea după decesul românului.

pnl3
Citit 1367 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.