Protestul siderurgiştilor la poarta ArcelorMittal

Protestul siderurgiştilor la poarta ArcelorMittal
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În jur de 30 de lideri sindicali din cadrul FSS Metarom Galaţi, alături de care s-au aflat şi alţi sindicalişti, fie din combinat (Solidaritatea), fie de la alte firme (ICMRS sau Atlas) au pichetat, marţi, timp de două ore, poarta Combinatului. Purtând însemnele FSS Metarom şi agitând steagurile sindicatului, oamenii au mărşăluit în cerc, în timp ce unul din lideri a expus, la portavoce, motivul protestului: efectele crizei sunt resimţite doar de angajaţi, nu şi de patronate.

În timp ce oamenii din combinat sunt nemulţumiţi de măsurile luate de companie în perioada de criză (îngheţarea salariilor, concediile forţate sau trimiterea angajaţilor în şomaj tehnic), conducerea companiei ArcelorMittal vrea să împartă astăzi suma de 2,3 miliarde de dolari – profitul realizat pe 2008 – acţionarilor, ca dividende, ne-a spus viceliderul FSS Metarom, Nelu Macovei.

„Nu este normal, noi propunem companiei ca acei bani, care reprezintă dividende, să fie investiţi în combinate, pentru viabilizarea capacităţilor de producţie oprite acum sau aflate în conservare”, a spus Nelu Macovei.

Potrivit acestuia, astăzi, reprezentanţii FSS Metarom din ţară se vor întâlni, la Bucureşti, cu miniştrii Gheorghe Pogea (Finanţelor Publice) şi Adriean Videanu (Economiei). Sindicaliştii vor să propună Guvernului ca producţia ArcelorMittal să fie folosită pentru lucrările naţionale de infrastructură – la construcţia de autostrăzi, sau în agricultură.

În funcţie de răspunsurile pe care le vor primi atât din partea companiei ArcelorMittal, cât şi ale Guvernului, liderii FSS Metarom urmează să se întâlnească în jurul datei de 26 februarie, pentru a stabili următoarele acţiuni.

Protest în zece ţări europene

Protestul de marţi de la Galaţi s-a înscris în seria manifestărilor desfăşurate simultan de angajaţii ArcelorMittal din zece ţări europene. Cei 1.300 de siderurgişti europeni, (printre care şi o delegaţie de 13 sindicalişti FSS Metarom din Galaţi, trei din Hunedoara şi patru din Roman), au participat la un marş de protest, la Bruxelles, desfăşurat pe traseul sediul Federaţiei Europene de Metalurgie - sediul ArcelorMittal. Aici, sindicaliştii au înaintat conducerii scrisoarea deschisă pe care „Viaţa liberă” v-a prezentat-o sâmbătă, scrisoare în care sindicaliştii îşi propun îndeplinirea a opt deziderate.  

Nu toţi liderii de sindicat care au participat marţi la protest au fost vorbăreţi. Unii nu au răspuns întrebărilor presei fie motivând, politicos, că au probleme cu dinţii (?!), în timp ce alţii au refuzat direct – motiv de totală confuzie pentru cineva care se aşteaptă ca un participant la protest să spună ce are pe suflet! Alţi lideri însă ne-au răspuns la întrebări.

"Aşa nu se poate!"

Valentin Tufaru, „cu vechime în câmpul muncii de 28 ani, fără o zi de concediu medical, la Oţelăria 1, singura care mai lucrează acum”, ne-a spus: „Răbdarea noastră nu mai are limite. Am înţeles că e criză, am înţeles să ne luăm libere, să intrăm forţat în concediu, să ne îngheţe salariile, dar cu dividendele astea, nu se poate aşa!”. Dividende pe care, dacă le-ar avea pe mână, Valentin Crişan, preşedinte de sindicat la UPSRS, le-ar investi „în combinat, ca să trecem cu toţii peste criza asta”. 

Oamenii cu care am stat de vorbă aflaseră şi de întreruperea producţiei de la combinatul din Hunedoara, motiv de îngrijorare. „Suntem foarte îngrijoraţi, aţi văzut ce s-a întâmplat la Hunedoara; noi aici încă muncim, dar ne bate la uşă şi şomajul tehnic. Şi vă întreb, cine ne angajează la vârsta asta? Compania are profituri mari şi nu investeşte nimic. Eu lucrez de 37 de ani la Prelucrări Mecanice şi vă spun, nu au investit nimic, ne-au luat şi grupa şi am ajuns, la 53 de ani,  să fim obligaţi să muncim până la 62 de ani ca să ieşim la pensie.

Combinatul a avut profit şi nu ne-a mărit salariile. La categoria specială să iei 11 milioane… şi un chioşcar ia mai mult! Nu cerem imposibilul, dar să ştiţi că avem salarii rămase cu 10-15 ani în urmă”, ne-a spus şi Bogdan Pavel.

Explicaţie foto: Oamenii sunt nemulţumiţi că ArcelorMittal împarte dividende acţionarilor, iar în combinatul gălăţean au apărut oferte de muncă în Spania

Citit 1875 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.