Buluceală la Primărie - Cozi, nervi şi liste pentru banii de la alegeri

Buluceală la Primărie - Cozi, nervi şi liste pentru banii de la alegeri
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vociferări, reproşuri, nervi şi spirite mai încinse decât canicula, aceasta era miercuri, la prânz, atmosfera din faţa casieriei Primăriei.

Împărţiţi în două flancuri - jumătate refugiaţi la umbră pe trotuarul de vizavi şi jumătate buluciţi în soare, pe treptele Centrului de Informare a Cetăţeanului - zeci de gălăţeni aşteptau de ore bune să le vină rândul să-şi ridice banii pentru zilele muncite în birourile electorale ale secţiilor de votare de la alegerile locale. Depăşiţi de situaţie, doi poliţişti locali asudau de mama focului şi se străduiau să ţină sub control situaţia în timp ce fluturau două liste – una întocmită marţi, cealaltă făcută chiar ieri dimineaţă. Osteniţi de-atâta stat în picioare şi bătuţi de soare, gălăţenii nu mai aveau răbdare şi se contrau între ei pe seama listelor şi a ordinii de intrare. Norocoşii care prinseseră un loc la umbră strigau să se continue apelul listei sperând să le vină, în sfârşit rândul, să-şi ridice banii. Pentru că existau două liste, poliţiştii strigau alternativ când de pe una, când de pe cealaltă.

Atmosfera aceasta persistă de marţi dimineaţă, de când Primăria Galaţi a început plata persoanelor care au făcut parte din comisiile de supraveghere din secţiile de votare de la alegerile locale din 10 iunie 2012, precum şi a membrilor Biroului Electoral Municipal, a statisticienilor şi a personalului auxiliar. Aceştia îşi pot ridica banii doar până joi, 12 iulie, ora 16.00, după care, aşa cum ne-au mărturisit unii dintre ei, vor fi nevoiţi să facă o cerere şi să aştepte banii la Fiscalitate. Nu sunt deloc puţini, e vorba despre 2.000 de persoane care urmează să primească sume în funcţie de numărul de zile pontate, plus indemnizaţia de hrană pentru ziua alegerilor.

„Debandadă!”

„Stau de dimineaţă! Merge greu, e o debandadă totală. Noi am făcut liste. Sunt şi de ieri, şi astăzi. Se strigă concomitent de pe amândouă. Eu sunt la numărul 138 şi s-a ajuns la 102. E o întreagă nebunie. Şi numai trei zile. După aceea am înţeles că o să trebuiască să facem cereri la registratură. Eu am de încasat cam 210 şi ceva. Preşedinţii bănuiesc că iau mai mult”, domnul Pană, care a fost reprezentant în secţia de votare 58. Doamna Georgiana venise de la ora 9.00 aşa cum i s-a spus marţi, când a fost trecută pe prima listă. „Ieri am fost 156, azi sunt numărul 155. Se strigă alternativ, trei de ieri, trei de azi ca să ne împace pe toţi!”, ne-a declarat gălăţeanca. Pentru a calma cât de cât atmosfera, în zonă şi-a făcut apariţia o maşină a Poliţiei locale. Dar furtuna era departe de a se fi liniştit.

De ce nu se poate şi altfel?

Mai mulţi gălăţeni ni s-au plâns că ar fi putut fi găsită o altă modalitate, care să nu implice statul la cozi şi trecutul pe liste, pentru plata acestor sume care sunt mici faţă de efortul pe care îl fac acum şi pe care l-au făcut la alegeri gălăţenii implicaţi în scrutin. După cum am aflat de la Primărie, plata nu se poate face decât cu semnarea statelor de plată, deci nu a fost posibilă virarea pe carduri. Fondurile sunt suportate de la bugetul municipalităţii şi însumează peste 550.000 de lei.

Citit 2686 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Iulie 2012 20:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.