Canalizările din oraş, la mâna Domnului!
Foto: Foto: Ionatan Ţuţu

Canalizările din oraş, la mâna Domnului!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

 • Soluţie tehnică oficială pentru ca oraşul să nu se mai inunde: "Să ne rugăm la Dumnezeu să nu mai plouă cu 24,5 litri pe metrul pătrat"
 • Nu ne rămâne decât să trimitem o scrisoare deschisă în  Cer (!) şi să-i rugăm pe responsabilii cu ploaia să ne mai ierte de astfel de torenţiale!

 

Ploaia torenţială de miercuri după-amiază, care a transformat oraşul într-o mică Veneţie, a pus (din nou) pe gânduri autorităţile, şi în special pe cei de la Apă Canal, care au oferit aceleaşi explicaţii şi puţine soluţii. Mai în glumă, mai în serios, vinovat este în primul rând Cel de Sus pentru că a trimis deasupra Galaţiului nori care au vărsat cantităţi de apă de 2,7 ori mai mari decât capacitatea maximă de preluare pe care o are sistemul de canalizare (aproximativ 24,5 litri pe metrul pătrat). Apoi, vine şi o explicaţie mai pământeană: odată cu şuvoaiele de apă au fost antrenate în sistemul de canalizare şi cantităţi importante de aluviuni, pământ, pietriş, bucăţi de lemn, textile, dar şi multe PET-uri, ceea ce a dus la înfundarea mai multor colectoare, cum ar fi cele din strada Griviţei, Argeşului sau Rizer colţ cu Traian. „În plus, deoarece municipiului Galaţi este situat pe trei nivele de înălţime, iar colectarea apelor uzate şi pluviale se face în regim gravitaţional, ca urmare a vitezei şi a acumulării rapide de apă în zonele depresionare aferente a determinat ca reţeaua de canalizare să intre sub presiune”, spune directorul tehnic al Apă-Canal, Niţă Podaru.

Vinovaţi sunt şi gălăţenii!

Apă Canal şi-a recunoscut şi deficienţele! Acestea provin în special din cauza lipsei resurselor de finanţare pentru investiţii noi sau reparare a celor existente, dar şi a unor probleme care nu au fost rezolvate corespunzător în decursul anilor prin dezvoltarea infrastructurii de canalizare odată cu construcţia unor blocuri de locuinţe. „De vină ar fi şi sistematizarea deficitară care a avut loc pe orizontală şi pe verticală astfel: subtraversare str. Brăilei colţ cu str. Argeşului, unde colectorul este  subdimensionat din cauza neînlocuirii acestuia odată cu lucrările efectuate la colectorul de pe str. Argeşului, subdimensionarea colectorului de pe str. Stadionului în zona Uzinei de Apă nr. 2, numărul insuficient de guri de scurgere în zona Str. Brăilei colţ cu str. Siderurgiştilor, str. Brăilei - zona centrului de dializă şi altele”, a mai spus Niţă Podaru. Cei de la Apă Canal nu uită însă să aplice o palmă dură şi oamenilor care folosesc necorespunzător sistemele de canalizare. Îi acuză că nu-şi protejează materialele de construcţie şi le ţin în imediata vecinătate a colectoarelor, aruncă resturi menajere în sistemul de canalizare în loc să le depoziteze în punctele de colectare special amenajate, aruncă dejecţiile provenite de la animale mari, deşeurile textile din reţeaua centrelor medicale. Când am ajuns la celebra replică „Ce-i de făcut?”, directorul tehnic al Apă Canal a revenit cu o declaraţie, de acum celebră, de pe vremea primelor fântâni arteziene din zona Uzinei de Apă: „Să ne rugăm la Dumnezeu să nu mai plouă cu 24,5 litri pe metrul pătrat”, a spus Niţă Podaru.

 

Scuzele vin dinspre Primărie

Primarul Municipiului Galaţi, Marius Stan, a cerut Apă Canal ca la următoarele avertizări meteo pentru precipitaţii abundente să asigure din timp echipe de intervenţie în perimetrele cele mai expuse riscului de blocare a sistemului de canalizare. Primăria Municipiului Galaţi prezintă scuze celor afectaţi de blocarea circulaţiei în după amiaza zilei de miercuri. Totodată, Municipalitatea solicită cetăţenilor şi agenţilor economici din Galaţi să utilizeze corespunzător punctele de colectare a deşeurilor, astfel încât sistemul de canalizare să poată funcţiona la capacitate maximă, mai ales în condiţii de precipitaţii însemnate.

 

Citit 2264 ori Ultima modificare Joi, 12 Iulie 2012 19:19

9 comentarii

 • postat de gălățeanu
  Vineri, 13 Iulie 2012 16:13
  Nu-ți face tu griji, că dl Podaru a colindat deja Europa. A văzut multe, a învățat multe, dar a rămas cu știința de a ”vopsi gardul”. Întotdeauna, o să cadă în picioare.
  Oamenii da la Apă Canal muncesc greu tare. Curăță și ei câte canalizări pot, coboară în canale pline de purici și alte insecte, în miasme îngrozitoare... Am auzit, nu am văzut. Problema, se pare că ar fi numărul mare de angajați la birouri -TESA le spunea- și cei puțini, de execuție, care mai muncesc cu adevărat. Dar noi, prostimea, nu trebuie să cunoaștem amănuntele. Doar scoate banu, Patraulea!
  0
  0
  Raportează
 • postat de galatean
  Vineri, 13 Iulie 2012 11:04
  Trimitei-l pe tovPodaru in Belgia sa vada cum se spala strazile cu masini speciale si primatia desfunda periodic canalizarile ,iar cei de la salubritate niciodata nu face curatenie,sau aduna gunoiul menajer ziu.Apa de ieri rece cea pe care au scumpito sa o bea cei de la apa canal,Sa le fie rusine.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Nick
  Vineri, 13 Iulie 2012 10:47
  Apa canal are call center si multi birocrati presupun in frunte cu dn.Romila care ma intreb....isi justifica leafa pt activitatea dumnealui? Pe teren sunt un maistru si un muncitor care umbla cu o furca cu coada lunga....scormonesc putin sa degajeze, iar la urmatoarea ploaie aceeasi istorie. Canale colectoare care refuleaza si te trezesti cu subsolul blocului inundat ca dupa potop. Va spun din proprie experienta. Este a 3-a oara cand se intampla. Regia asta stie sa adune doar bani , dar sa faca si ei niste interventii in zonele cu probleme...n-ai sa vezi. Au ei un plan de curatare a acestor canalizari colectoare? Ma intreb sunt alesi pe competente politice sau profesionale ? Pe teren nu se vede niciuna.
  0
  0
  Raportează
 • postat de crayven
  Vineri, 13 Iulie 2012 10:07
  Dragi tovarqasi, nu va mai plangeti atat si continuati sa votati si sa pupati posteriorul USL si al iubitului nostru conducator , Stan. Tov Stan ne va duce pe culmile gloriei !! Fiti puternici tovarasi !
  0
  0
  Raportează
 • postat de exterminator
  Vineri, 13 Iulie 2012 09:23
  Vinovata e administratia locala in speta USL-isti vostri dragi care timp 10 ani la conducerea orasului nu au facut mai nimic...doar au furat. Nu au stiut decat sa carpeasca cate o strada si la scurt timp sa vina iar cu picamarul sa sa faca gropi din nou ...ca de firmele capuse trebuie si ele sa traiasca.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Platitor de taxe si impozite in Rommanica
  Vineri, 13 Iulie 2012 08:57
  Dragi galateni nu va mai plange-ti atat de ploile astea, ca-s mana cereasca. Din "informatiile pe surse" pe care le-am primit, am aflat ca daca ploua mai des se ieftineste apa de la canal, ca cica pana acum era importata din tarile care au "port la Dunare", dar de acum o sa avem si noi apa si astfel nu mai platim apa cu taxe vamale(adica taxa de smecheri care fac nanita pe salarii frumoase) Hai la mai multe ploi mai ales ca sunt bune si la agricultura tinand cont ca nici instalatiile de irigatii nu mai sunt fiindca s-au "furat ca painea calda".
  0
  0
  Raportează
 • postat de Eu!
  Vineri, 13 Iulie 2012 08:48
  Vinovat este serviciul canalizare din cadrul Apa Canal in frunte cu seful lor Romila care utilizeaza masina de interventie in fiecare zi sa-si plimbe familia la servici, de la servici, sa-si sufle nasul etc. Asta pe langa faptul ca el pleaca, tot cu masina de servici, cu cca 10-15 minunte inainte, singur. Dar vezi tu ... sa nu fie vazut el cu alte persoane in masina ca se afla!!! Rusine tigan Romila!!! Dl. director Apa Canal, verificati foaia de parcurs a mkasinii de interventie GL08ZSY care zilnic intre 8:05 - 8:15 sta si asteapta sa se urce familia sefului, sa o duca pe d-na doctor - sotia la Spitalul Judetean si pe odrasle la ... Apa Canal - ca tot acolo isi pierd timpul.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Radu
  Vineri, 13 Iulie 2012 08:34
  Invit noua conducere a primariei sa viziteze strada Vasile Alecsandri, care arata jalnic dupa ce tone de nisip si balast au fost antrenate din perimetrul in care se construieste in Parcul Rizer. Lucrul acesta se intampla de cand a fost deschis santierul. Domnule primar, strada aceasta nu a mai fost spalata de firma de curatenie stradala de ani de zile!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ion Cetateanu
  Vineri, 13 Iulie 2012 04:17
  PE-turile nu trec prin gratarele gaigherelor iar daca sau gasit astfel de recipienti in colectoare inseamna ca au patruns prin caminele fara capace sau gaighere fara gratare .Cu sau fara capace sau gratare ,tot nu trebuiau sa ajunga acolo , parca sunt platiti bani pentru curatenia orasului. Cu asemenea aluviuni ,carpe,lemne ,PE-turi , pietre se termina repede pompele din sistemul de pompare spre statia de epurare , chiar daca la debite mari apa este deversata gravitational in Dunare ,aluviunile raman si isi fac treaba dupa ploaie.Rugaciunea si scrisoarea catre Dumnezeu trebuie extinsa si la ploi cu adevarat torentiele ,nu cred ca domnul Podaru nu a auzit de ploi chiar si de peste 50-60 l/mp ,atunci sa vedeti cat este necesar ajutorul ceresc. Totusi de ce sunt mai dese inundatiile in Galati dupa recentele modernizari-renovari ale retelei de canalizare?
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.