Faleza o ia la vale! Un nou crater se naşte lângă groapa de la Elice (GALERIE FOTO)
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Faleza o ia la vale! Un nou crater se naşte lângă groapa de la Elice (GALERIE FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
 • La groapa "fanion" a Galaţiului au început lucrările de astupare, după ce potopul de luni seara a adâncit-o cu circa 1,5 metri

* La 50 de metri de şantier, o bucată uriaşă de pământ din malul falezei a luat-o la vale şi ameninţă trotuarul şi o terasă pe două nivele


În toiul verii, faleza se transformă din nou, încet şi foarte sigur, într-un şantier despre care autorităţile promit că va avea viaţa scurtă. În urma potopului care a făcut ravagii în oraş luni seara, groapa pe care începuseră să crească în voie bălăriile a avut de suferit, sacii de nisip puşi pe margine nereuşind să facă faţă cantităţii mari de apă. Astfel, "Falezogaura" s-a adâncit peste noapte cu 1,5 metri, ajungând în prezent la o adâncime de peste şase metri.
Creşterea bruscă a hăului care a stat bine mersi în mijlocul drumului aproape un an de zile pare să fi dezmorţit autorităţile, care până acum două săptâmâni nu reuşiseră să găsească o firmă care să se apuce de treabă. "Contractul de execuţie este complet şi având în vedere că valoarea lucrărilor este mai mică de 15.000 de euro, a fost atribuit direct unei societăţi. Contractul a fost semnat pe 9 iulie", susţin surse din cadrul Primăriei Galaţi. Potrivit acestora, lucrările, care ar putea dura circa două săptămâni, au fost întârziate atât de mult deoarece, în urma discuţiilor purtate cu trei societăţi de construcţii, nu s-a reuşit găsirea unui executant. "Nu au vrut să se apuce de treabă" este explicaţia surselor din cadrul municipalităţii.

Un nou hău, în malul falezei

Miercuri dimineaţă, o echipă de muncitori de la SC Comprest asigura cu panouri malurile gropii care s-a mărit considerabil în urma ploii. Lucrarea este extrem de dificilă spun specialiştii care supravegheau operaţiunile şi va presupune decuparea marginilor gropii deja existente, pentru siguranţă. "Este grea lucrarea, pentru că pământul se lasă. Trebuie să lucrăm repede, să eliminăm acest cancer înainte să mai vină vreo ploaie", susţine ing. Liviu Chiriac, şeful de şantier.
Eventualele ploi, dar şi tasarea naturală a solului pun însă în pericol grav malul falezei din apropierea restaurantului "Nic-Nic", care s-a surpat deja pe o lungime de circa zece metri, muşcătura adâncă ajungând sub trotuarul falezei superioare. Deşi pare a fi vorba de o situaţie care necesită măsuri urgente de izolare şi consolidare, SC Comprest va începe lucrările abia după ce va astupa groapa de la Elice.

 

Citit 4658 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Iulie 2012 14:04

17 comentarii

 • postat de Mihai STROILA
  Joi, 19 Iulie 2012 15:57
  Din capul locului va marturisesc ca ma gandesc in primul rand la concitadini,la disconfortul provocat de " fenomenul Elice ",la lipsa de educatie civica si la iresponsabilitatea celor care sunt insarcinati sa rezolve tehnico-profesional acest " fenomen ",inainte de am da drumul la comentariu despre acest caz,ma gandesc le ce ni se mai poate intampla noua, cei care stam pe margine aratand cu degetul,barfind si vaicarindu-ne,fara implicare,dar vrem sa ne fie cat mai bine.Asa ca scriu ce gandesc despre ce ma pricep-macar atata pot.Experienta mea, adica a unuia care lucreaza ca apa si pamantul de peste trei decenii,m-a impins spre interesul si analiza ciclicitatii acestui fenomen.
  Ieri am fost la declansarea actiunilor de remediere ale acestor repetate si deranjante avarii zonale.
  Ce am constatat ? Superficialitate ,iresponsabilitate profesionala ,tehicitate empirica si actiuni tratate asa la "futui caciula".
  Nu tu diriginte de santier pentru amplasarea lucrarii,proiectantul cu verificatorul de proiect.Nici tu responsabilul tehnic cu executia lucrarii.Nimic!
  Dupa multe consultari pe care le-am avut cu Dna ing Balan si mai putine cu Dl ing Chiriac,Dumnezeu s-ai binecuvinteze acolo sus pentru priceperea, daruirea si profesionalismul lor, realizez ca una din cauzele principale ale acestui fenomen o constituie superficialitatea cu care au fost tratate lucrarile de terasamente-neralizarea corespunzatoare a patului de fundare, pamantul de umplotura neadecvat, tasari 100% executate mecanic fara sa se insiste la puncte sensibile si mai greu accesibile,facute in straturi foarte groase,neinfratirea corespunzatoare a umpluturilor cu terenur crud nederanjat-omiterea sau tratarea in derizoriu a lucrarilor minime de colectarea si evacuarea continuu a eventualelor pierderi de apa de la reteaua de conducte subterane din zona.Si de asemenea nu s-a tinut cont de procesul de stabilitate si alunecare al taluzului despre care s-a pronuntat si dl ing Cosloviu.
  Un lucru de o gravitate mare cu implicare majora la amploarea acestui fenomen este nerespectarea tehnologiei elementare pentru constructia drumurilor cu trafic intens.Nu s-au respectat in constructie succesiunea minima ncesara a straturilor de executie a unui drum de o asemenea importanta.
  Sunt lucruri care nu trebuie omise acuma.Nu trebuie omis nici un ansamblu de filtre verticali cuplate cu altele orizontale care sa colecteze eventualele pierderi de apa,cum spuneam,si evacuate printr-o conducta cu un dn f mic in Dunare.De asemenea nu trebuie renuntat la un tub verticai inconjurat de filtru invers pentru colectarea,controlul se evacuarea infiltratiilor.Toate acestea constituie un punct de vedere fara a avea pretentia ca ar fi si cel mai bun.Dar e un indemn la consultare si colaborare cu cei care se mai pricep.Caci singura conditie ca raul si lucrul prost sa triumfe este ca oamenii cu adevarat pregatiti si priceputi intr-un domeniu sa nu faca nimic, sa nu se implice.Aici intervine si teama de a nu fi umiliti de nepriceputi si apoi obligati sa participe la compromisuri profesionale cu rezultate ca cele de acuma de la elice.
  0
  0
  Raportează
 • postat de crayven
  Joi, 19 Iulie 2012 12:46
  Ionascu, daca singurul lucru care il poti spune este ca e vina lui Basescu pt ca primarii din Galati ( care au fost PSDisti 100% de 20 de ani incoace ) nu sunt in stare sa isi faca treaba, e clar de ce ai votat USL.
  Si taci, ca pari mai inteligent cand taci....cand deschizi gura....nu prea.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Drama de consumatie
  Joi, 19 Iulie 2012 09:54
  Nea Vasile! Planuri mai departate la noua gaura, sa se vada si o buca' din Nic-Nic in pozna. Ca doar nu degeaba au construit fara autorizatie in malul care trebuia consolidat natural, cu arbusti, si nu i-a-ntrebat nimeni de sanatate. Las-o pe Maricica, sa-si puna poze pe facebook daca-i diva acum, pe ultima suta de metri :) Pe noi ne intereseaza gaura astalalta serioasa si tanara, aparuta deasupra terasei lu' peshte. Maine-poimaine cer Nic-Neica-nimeni astia ajutor de la buget sa li se repare fundatia ca, vezi, doamne! le-a intrat apa la magazia cu expiraciuni de pus in pizza...
  0
  0
  Raportează
 • postat de VOMIT PE POLITICA
  Joi, 19 Iulie 2012 06:23
  CEAUSESCULE SCOALA-TE TATA DIN GROAPA SI VINO DE NE ADUCE LA LUMINA CA NE-AM SATURAT DE JIGODII,JAVRE SI VOMITATURI POLITICE CARE NE FURA SI IAR NE FURA

  CEAUSESCU TE-AS ALIEGE PRISIDINTE .HAI CU COMUNISMUL POATE SCAPAM DE IMAGINEA ASTA JALNICA A UNUI GALATI ULTRA-IMPUTIT SI JIGARIT
  0
  0
  Raportează
 • postat de IC
  Joi, 19 Iulie 2012 06:08
  Nea Cristi ,Dunarea nu trece pe la Praga ,poate Valtava . Am proorocit in cometariile postate anterior ,la alte articole pe aceiasi tema ,ca vor mai apare multe gropi pe traseele ISPA .Cea mai recenta este cea de la intersectia strazii Argesului cu strada Brailei, pe o lucrare recent receptionata.....
  0
  0
  Raportează
 • postat de Bogdan
  Joi, 19 Iulie 2012 00:33
  si ce chip frumos rasare,
  nu-i Istrate, al cui e oare?
  0
  0
  Raportează
 • postat de noul galati
  Joi, 19 Iulie 2012 00:19
  acum citeva luni se birfea prin galati ca domnul istrate-vega sponsorizeaza campania pt domnii stan si bacalbasa!
  nu vi se pare normal sa nu se mai gaseasca certificatul de garantie pt lucrarea de la vesnica groapa de la elice?
  0
  0
  Raportează
 • postat de mircea
  Miercuri, 18 Iulie 2012 22:32
  ha,ha sa va intre bine i cap ,si eu sunt galatean dar eu nu voi plati ptr istrate si cei care lacuiesc pe faleza .platiti fratilor ca vi se darama gardul,ceausecu afost un dobitoc ai de nu a construit acolo ,ati vrut priveliste si ati distrus 4 cartiere opturand panza freatica ,acom forta mana pe sapa ,faceti santuri si carati bolovani cu sacul ,la treaba ce asteptati bai de la buget,daca aud asa ceva dau primaria in judecata si va promit ca osa cer daune la cei care accaepta bugetul ptr acesta lucrare
  0
  0
  Raportează
 • postat de @zet
  Miercuri, 18 Iulie 2012 21:52
  Zet, etsi criminal!!!! Am ras cu lacrimi! Dar sa stii ca nu-i exclus...
  0
  0
  Raportează
 • postat de Cristi
  Miercuri, 18 Iulie 2012 21:11
  In toate tarile din lume malul unui fluviu ca Dunarea care trece prin sau pe langa un oras este pe toata lungimea stabilizat cu stalpi de metal peste care se toarna beton si formeaza o faleza betonata si stabila. la noi se vede cum valurile Dunarii bat in mal si surpa malul si atunci ne miram. trebuie sa vie nemtii sau stiu eu orice alt popor mai harnic sa face asta ca romanii asa cum sunt , incapabili si puturosi asteapta sa se rezolve problemele singure eventual facand o rugaciune in loc sa puna mana pe lopata. asta este de fapt adevarul.pacat de tara asta atat de frumoasa ca este locuita de puturosi.Budapesta are poduri peste Dznare, Praga la fel, Galatiul nic.....nici macar unul si sa se foloseasca de Dunare la maximum.
  0
  0
  Raportează
 • postat de caddy
  Miercuri, 18 Iulie 2012 18:32
  travestit, din gaura a iesit cred
  0
  0
  Raportează
 • postat de stiuca
  Miercuri, 18 Iulie 2012 18:09
  am si eu o intrebare..asta care sta langa gaura e barbat travestit in femeie..?????
  0
  0
  Raportează
 • postat de marian
  Miercuri, 18 Iulie 2012 17:44
  comprest e o firma psd....greu gasesti in galati o firma mai iresponsabila ca asta.....au lucrat pe razboieni ,jalnic,nepriceputi,idioti....la un moment dat asigurau esanteitatea la apa cu... spuma pliuretanica....mocangii cu sponsorizari la florin paslaru.....daca vega nu se mai baga e groasa tare treaba....
  0
  0
  Raportează
 • postat de Je
  Miercuri, 18 Iulie 2012 17:35
  Stiati ca: zona ,zonele respective de Nebuloase apartin proiectului Masura ISPA: 2004/RO/16/P/PE/005 Romania /Galati cand marele Antreprenor era S.Y care era tinut in brate de toate entitatile oficioase din galati?
  Stiati ca Lucrarile Masurii ISPA au fost receptionate conf -legıslatıeı ın constructıı Legii 10/95 intr-un MOD STRANIU& CIUDAT?
  Stiati ca: procedurılor de dırıgentıe de santıer au fost blocate de anumite entitati oficioase -Toate neconformitatile si abaterile inregistrate pe durata executiei , de la disciplina in constructii Au ramas Nivel de zero_barat (inclusiv a manualului de supervizare si procedurılor de lucru conform contractuluı AT)?
  Stiati ca: zona respectiva intre faleza sup si cea inferioara (NIC NIC-Elice) trebuia verificata, expertizata de expert Af (gen distinsa d.na Balan care din pacate nu mai este printre noi)
  Stiati ca: Programul de Control al Calitatii (ISC) la lucrarile in zona taluzului falezei zona nu s-a respectat?
  Stiati ca : in documentele de executie din Cartea Constructiei ,sunt notari care nu au fost luate in considerare si nu au fost receptionate (decat daca au fost Contrafacute din nou si cineva a avut amabilitatea sa le semneze de dragul Marii Receptii si a Addendumului de prelungire a Contractului Masura Ispa)
  Stiati ca: pe nimeni nu intereseaza cu nimic
  Stiati ca: sunt bani europeni si statul roman a contribuit cu cota parte?
  Stiati ca:ce Antreprenori au preluat Resturile de la executie de SY?
  Stiati ca : ce suma de bani s-a risipit din bugetul local pe toate evenimentele de la faleza?
  Stiati ca: nimeni nu este raspunzator?
  Stiati ca:orasul se numeste GALATI:
  0
  0
  Raportează
 • postat de ionascu
  Miercuri, 18 Iulie 2012 17:25
  pai si care e problema..vrei sa fie de la pdl sau ce?ce te ofuschezi asa basistule?!?
  0
  0
  Raportează
 • postat de zet
  Miercuri, 18 Iulie 2012 15:56
  Ar fi tragicomic ca Falezogaura sa se extinda si sa inghita Hotelul Vega, apoi Istrate sa dea in judecata pe cel care a executat lucrarea :)
  0
  0
  Raportează
 • postat de un oarecare si neinsemnat cetatean al noului galati
  Miercuri, 18 Iulie 2012 14:59
  intrebati-l pe Istrate si pe "specialistii" de la Vega'93 !!!
  oare de ce nu au purcedat la reparatii la reaparitia surparii, in luna martie 2012 ???
  nu au acordat garantie la lucrare ??? Primaria ce a urmarit ???
  Au stat cei de lka Vega, in spatele unei "expertize" care sa-i scoata "nevinovati" pentru proata executie, pentru ca apoi tot prostul de galatean sa plateasca !!!
  De ce nu se spune nimic de mirosul groaznic din zona ???

  Spune-ti "domnilor" si "doamnelor" asa zis ziaristi de la Viata Libera ADEVARUL !!!
  Spuneti cum iau firmele de casa ale USL-ului lucrari din bani publici, dar am uitat patronul dvs. este membru USL ....
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.