Vânătoare politică în tranşeele ISPA

Vânătoare politică în tranşeele ISPA
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Dacă s-ar ajunge la o înţelegere politică care să excludă PNL din administraţia locală, o să-mi dau demisia” * Pe ISPA o să fie în continuare multe speculaţii pentru că aşa se întâmplă: merge prost iese scandal, merge bine, se fac speculaţii” *

Pentru că în ultima vreme viceprimarul liberal Mircea Cristea a fost ţinta unor atacuri virulente pe tema proiectelor ISPA, am încercat să aflăm de la el care este situaţia acestor uriaşe investiţii.

- Domnule viceprimar, sunteţi vânat politic?

- În pluralism politic, orice om cu o anumită poziţie administrativă nu stă comod în scaunul lui. Resimt o presiune, dar intră în fişa postului.

- Sunt zvonuri că PD-L îşi doreşte funcţia de viceprimar.

- Nu sunt zvonuri, este o realitate. Nu am avut presiuni directe la modul de a-mi da demisia, dar resimt indirect o serie întreagă de presiuni şi atacuri. Să zicem că sunt cu 50 la sută mai mari decât în mandatul trecut. Dacă se ajunge la o înţelegere politică, fără PNL în administraţia locală, n-o să aştept Consiliul Local să mă scoată, demisionez dinainte.

- Sunteţi responsabil de ISPA Apă şi Gunoi. Este proiectul în pericol, aşa cum a afirmat senatorul PD-L Marius Necula?

- Eu am o coordonare instituţională a proiectului, dar responsabilităţile sunt împărţite, e o muncă de echipă. Zilnic se iau decizii pe ISPA şi nu individuale, ci de echipă, iar semnătura e a primarului.

Discutăm de un volum de investiţii de aproape 100 milioane de euro, care se vor desfăşura în doi ani. Din câte proiecte sunt în România, n-au rămas 20 fără probleme majore şi Galaţiul e unul dintre ele.

Toate procedurile noastre sunt verificate la Bruxelles, nu avem nicio penalitate cum au alte zeci de proiecte din România impuse pe proceduri făcute prost sau prin nerespectarea regulilor. O să fie în continuare multe speculaţii pentru că aşa se întâmplă: merge prost, iese scandal, merge bine, se fac speculaţii. 

- Care este stadiul lucrărilor ISPA? Aveţi întârzieri?

- Nu avem întârzieri şi nici îngrijorări. Staţia de epurare este în grafic, avem o uşoară întârziere de o lună, la lucrările de reabilitare a Staţiei de apă Fileşti. Se recuperează printr-un program de lucru mai dens.

Noi am fost într-o situaţie mai complicată anul trecut, în vară, aveam întârzieri de patru-cinci luni, pe staţia de epurare, care s-au recuperat până în octombrie-noiembrie.

Da, avem termen limită sfârşitul lui 2010, dar totul ţine de mobilizarea constructorilor şi de posibilitatea noastră de a asigura frontul de lucru. Pe ISPA Gunoi lucrurile sunt ceva mai simple, toate lucrările se desfăşoară la groapa de gunoi. Nu avem probleme majore.

- Concret, unde se lucrează?

- La partea de aducţiune apă s-au făcut progrese. La staţia de epurare se lucrează la ultima secţie de tratare nămol şi degazeificare. Începe montarea utilajelor. Pe canalul colector, o să începem să lucrăm pe toată zona de la Bac până dincolo de unitatea militară.

Partea de Faleză este făcută, mai avem porţiunea între strada Portului, unde au început lucrările şi Elice, unde va fi o staţie de pompare îngropată.

- Ce se întâmplă cu firma Yapi, implicată în lucrările ISPA - Apă?

- Ce s-a întâmplat la Galaţi nu are legătură cu gestiunea proiectului, ci cu gestiunea lor internă. Capacitatea de creditare a firmei Yapi a fost afectată de criza financiară.

Noi am făcut tot posibilul să-i ajutăm, să le asigurăm cash-ul, pentru că interesul nostru e să avem constructori puternici. Sunt unii dintre constructorii de succes pe programe europene în România, au patru proiecte terminate şi patru – cinci în curs.

- Cine vă verifică?

- Proiectele sunt supuse unei monitorizări permanente de la Ministerul de Finanţe şi de Bruxelles. Există şedinţe de monitorizare lunară la beneficiar, la Bucureşti, monitorizare trimestrială la Bucureşti cu înalţi funcţionari de la Bruxelles şi monitorizare semestrială cu cei mai înalţi funcţionari de la Bruxelles, care fac analiza fiecărui proiect în parte. Există o serie de controale de la Curtea de Conturi, audit de la Finanţe.

- Cum catalogaţi afirmaţiile că ISPA e în pericol?

- Cu genul acesta de speculaţii că nu se termină la timp, nu i se dă în cap numai lui Cristea, ci întregii echipe. Patru ani am pus la dispoziţie relaţiile pe care le aveam cu colegii mei, la Bucureşti.

În momentul de faţă, reacţia sănătoasă, în condiţiile în care crezi că este o problemă, ar fi: „Oameni buni, vă putem ajuta cu ceva?” Şi nu: „cum să-i dăm în cap lui Cristea?”

Nu are nimeni ce avem noi, 100 de milioane de euro, în derulare, 132 de km de străzi. Programul nostru, cu tot cu fondurile structurale este să avem 95 la sută apă şi canalizare în Galaţi, în următorii cinci ani.

Reacţia normal că mă deranjează că am stat la Bucureşti un an din patru pe la uşi şi pe la ferestrele de la Guvern, ca să rezolvăm problemele. Îmi stătea şi mie bine acasă. Este o realizare care nu e umbrită de nimic şi nici nu avem un pericol iminent sau foarte sever la adresa succesului proiectului!

*    *    *

Coteţele Ministerului Apărării

Iată una dintre dificultăţile cu care se confruntă ISPA: „Ne chinuim: trece canalul colector pe la unitatea militară, pe la nişte coteţe. Ca să demolezi un coteţ al Ministerului Apărării, chiar şi fără găini, îţi trebuie Hotărâre de Guvern. Hotărârea de Guvern privind casarea a apărut în decembrie, dar acum trebuie ca Ministerul Apărării să dea aprobările. A preluat problema city-managerul Florin Popa care ştie pe cineva care ne va ajuta ca aprobările să iasă repede”, spune Mircea Cristea.

*    *    *

Marius Necula insistă: „Se pierd bani!”

Senatorul PD-L Marius Necula insistă că pe ISPA se pierd bani şi cere constituirea unei comisii pe de anchetă: „Dacă viceprimarul a făcut treabă, iar comisia de anchetă o să dea rezoluţia că în loc să fim la proporţia de 70 la sută, conform proiectului, suntem la 90 la sută, cum o să fie vânat viceprimarul Mircea Cristea? Doar să fie vânat să-l facem primar!

Dar dacă proiectul spune că noi trebuia să fim la 70 la sută şi noi suntem la 25, ce să mai vânăm? Sincer, mă interesează ca autorităţile, indiferent cum se numesc ele, să-şi facă treaba.

Am informaţii că se pierd bani. Dacă mă înşel, îmi cer scuze. Când nu ai nimic de ascuns, a doua zi spui: care este comisia, dai actele şi o sumă ca să se poată aduce experţi din afară!”.

Citit 1391 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.