A fost sau n-a fost incendiu? Asigurare dublă, dar nicio despăgubire

A fost sau n-a fost incendiu? Asigurare dublă, dar nicio despăgubire
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pentru a stinge incendiul din casa vecină, pompierii au distrus parţial locuinţa Ioanei Costache din Bereşti * Deşi intervenţia era necesară, fiindcă altfel ar fi ars toate casele care împărţeau acelaşi pod, iar distrugerile au fost constatate de pompieri, firma de asigurări consideră că nu a fost vorba de incendiu la casa asigurată * Familia Costache avea două poliţe de asigurare valabile pentru imobil, dar niciuna nu îi este de folos


La începutul lunii februarie, în Bereşti, pompierii s-au luptat cu flăcările izbucnite la locuinţa lui Iulian Culache. În urma incendiului, o fetiţă de doi ani a decedat, iar tatăl ei a ajuns în stare gravă la spital. În acelaşi timp, casele vecine au suferit pagube materiale. Pe strada respectivă, casele sunt lipite una de alta şi au podul comun.

Conform procesului verbal emis de poliţia din Bereşti, casa situată la nr. 125 de pe strada Trandafirilor de la care a pornit incendiul a fost distrusă în totalitate. „Imobilul de la nr. 129, proprietatea numitei Costache Ioana, este compus din patru camere de locuit şi hol. Pe hol şi în prima cameră dinspre str. Trandafirilor, porţiuni din tavane sunt căzute, în urma infiltraţiei apei folosite la stingerea incendiului de la imobilul vecin. În cea de-a doua cameră, tavanul prezintă infiltraţii ale apei”, se arată în procesul verbal al poliţiei.

Tot poliţiştii au constatat că distrugeri au suferit toate imobilele de la nr. 123 la 129.

Toate acestea amănunte sunt certificate şi de procesul verbal încheiat de pompierii care au intervenit la incendiu.

După coşmar a urmat calvarul

Un astfel de incident nu poate fi pus pe seama nimănui. Vecinii lui Iulian Culache nu au avut cui să reproşeze coşmarul prin care au trecut în noaptea de 3 februarie. Pagubele (instalaţii electrice, tavane şi pereţi prăbuşiţi, mobilă distrusă) au reprezentat doar începutul calvarului pentru Ioana Costache.

Femeia avea casa asigurată şi, cel mai probabil, s-a gândit că măcar o parte dintre pagube vor fi despăgubite de asigurator. „În  2011 am încheiat o asigurare obligatorie la care am adăugat şi riscuri suplimentare. Printre aceste riscuri se numără şi incendiul. Asigurarea a fost valabilă până anul acesta în iulie. La începutul lui 2012, când şi-a plătit impozitul la casă, mama a mai făcut o asigurare, la fel ca şi cea de anul trecut. Ea nu a ştiut până când era valabilă cea încheiată în 2011, aşa că a mai plătit 20 de euro pentru a avea casa asigurată pentru toate riscurile”, ne-a povestit fiul Ioanei Costache. Asigurările erau fost încheiate la ASTRA şi ambele erau valabile în momentul producerii nenorocirii, suma asigurată fiind de 20.000 de euro.

Pentru a uita de coşmarul prin care au trecut, fiul Ioanei Costache, Aurelian, a mers la asigurator. „Am făcut dosarul aşa cum mi-au cerut ei. Am aşteptat mult timp pentru a-mi da acordul să pot repara ceva în casă. După multe telefoane date la agentul de daune am primit acordul. Era prin luna mai. Mi s-a spus telefonic că asiguratorul ne despăgubeşte în limita a 16.500 de lei. Le-am explicat că nu avem cum să aducem o firma să ne repare casa şi că vom lucra în regie proprie. Mi s-a transmis, telefonic, că nu este nicio problemă”, ne-a explicat Aurelian.

Pentru moment, oamenii au crezut că totul va fi bine şi că vor recupera măcar o parte din banii necesari reparării imobilului. De atunci, însă, au mai trecut două luni, timp în care nici un leu nu a ajuns la familia Costache. „Mi s-a spus că dosarul este la Bucureşti. Am dat telefoane peste telefoane şi mereu se invoca o problemă de IT. Săptămâna trecută au rezolvat problema şi mi-au trimis o hârtie prin care mă anunţau că dosarul a fost respins, pe motiv că nu a fost incendiu”, ne-a spus păgubitul.

Şi când credeau că se va termina coşmarul a început de fapt calvarul.

Singura salvare - judecata

După ce a primit răspunsul de la Bucureşti, Aurelian Costache a făcut o sesizare la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), de la care aşteaptă răspuns. Până atunci însă se gândeşte serios să apeleze la instanţa de judecată pentru clarificarea situaţiei.

Către Comisia de Supraveghere a Asigurărilor am fost îndrumaţi şi noi de  Astra Bucureşti. „Are varianta de a depune o contestaţie la CSA şi să se redeschidă dosarul. Nu se acordă despăgubiri doar dacă incendiul a fost provocat intenţionat sau dacă s-a produs din neglijenţă. Aici nu se pune problema de niciuna, pentru că incendiul a fost la vecini”, ne-au declarat telefonic cei de la departamentul de marketing de la Astra Asigurări.

Până îşi va găsi dreptatea, Aurelian Costache şi mama sa trebuie să suporte cheltuielile de reparaţii din buzunarul propriu.

 

Citit 6852 ori Ultima modificare Joi, 09 August 2012 18:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.