Motorină botezată de 95 de miliarde de lei vechi, prin firme-fantomă

Motorină botezată de 95 de miliarde de lei vechi, prin firme-fantomă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cinci persoane (dintre care şi doi gălăţeni) s-au îmbogăţit peste măsură, în perioada 2005-2008, vânzând motorină botezată.

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi, sub coordonarea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (D.I.I.C.O.T.) - Biroul Teritorial Galaţi, au identificat şi destructurat un grup compus din cinci indivizi (N.P., de 52 ani, asociat al unei societăţi comerciale din Galaţi, N.V., de 28 ani, administrator al unei S.C. din Tulcea, M.D., de 41 ani, administrator al unei S.C. din Tulcea, toţi cu antecedente, S.F., asociat la o S.C. din Brăila şi I.A., de 21 ani, administrator al unei S.C. din Galaţi, ambii fără antecedente).

Cercetările oamenilor legii au arătat că, în perioada martie 2005-martie 2008, folosind firmele pe care le administrau sau la care erau asociaţi, cei cinci au cumpărat din ţară, din Republica Moldova şi Ucraina, uleiuri minerale, pe care le procesau în spaţii special închiriate din judeţele Galaţi, Brăila şi Tulcea.

Produsul obţinut era vândut prin aceste firme-fantomă ca motorină. Amestecul reuşea să îi păcălească pe cei care îl cumpărau, la rândul lor, el funcţionând asemenea combustibilului de pe piaţă. Şi timp de trei ani le-a mers totul... uns.

Arest preventiv

Prin fapta lor, cei cinci au reuşit să dea un buf de toată frumuseţea bugetului de stat, creând un prejudiciu de 9,5 milioane de lei (95 de miliarde de lei vechi), prin neplata accizelor.

Nouă percheziţii domiciliare (una în Constanţa, patru la Tulcea, două la Brăila, una în Vrancea şi una în Galaţi) s-au realizat concomitent, pentru dovedirea activităţilor infracţionale, vizibile în acte contabile. Au căutat aşadar documentele printre toate  bunurile personale, nu motorina. Că de la accize neplătite ieşeau banii.

Conform comunicatului de presă al IPJ Galaţi am aflat că, la propunerea procurorilor D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Galaţi, Curtea de Apel Galaţi a emis pentru cei cinci mandate de arestare preventivă pe o perioadă de 29 de zile, pentru  constituire în grup infracţional organizat, faptă pedepsită cu închisoare de la cinci la 20 ani, şi evaziune  fiscală, faptă pedepsită cu închisoare de la doi la opt ani,  plus  spălare de bani, faptă pedepsită cu închisoare de la trei la 12 ani. 

Cât se va dovedi din toate acestea şi ce bani se vor recupera, rămâne de văzut.

Ei sunt evazioniştii

Din surse proprii, avem ca sigure numele celor cinci persoane arestate. Acestea sunt: Petro Nicon, Valentin Nicon, Adriana Iordache, Florin Simion şi Dan Marinescu. Vom reveni.

Citit 1530 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.