O sută de asociaţii de proprietari din Galaţi nu au administratori atestaţi
Foto: Foto: Bogan Codrescu

O sută de asociaţii de proprietari din Galaţi nu au administratori atestaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O lege apărută în 2007 obligă asociaţiile de proprietari să angajeze administratori atestaţi de primar. Este vorba de Legea 230 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari. Atestatul poate fi obţinut în urma unui examen organizat de primării şi dovedeşte calitatea de administrator de imobil a titularului. La Galaţi, în jur de 100 de asociaţii nu au administratori cu atestat nici astăzi, la cinci ani de la apariţia legii.


Legea obligă asociaţiile să-i trimită pe administratori la şcoală

Legea 230/2007 obligă asociaţiile de proprietari să angajeze persoane fizice atestate de primar pentru funcţia de administrator, care presupune activităţi de administrare tehnică, de contabilitate şi de casierie. Pentru administrarea proprietăţii comune, asociaţiile au, de asemenea, posibilitatea de a apela la firme autorizate să furnizeze astfel de servicii, dar la Galaţi nu e cazul, aşa că ne vom concentra atenţia pe administratorii persoane fizice.

La ora actuală, 15 la sută din asociaţiile de proprietari din oraşul nostru nu au administratori atestaţi, relevă statisticile Primăriei. "În Galaţi sunt 430 de administratori atestaţi, care acoperă aproximativ 600 dintre cele 709 asociaţii de proprietari, unii administratori acoperind două sau mai multe asociaţii. Celelalte aproape 100 de asociaţii nu le-au cerut administratorilor să obţină atestatul", a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mihai Costache.

Dacă asociaţiile pentru care lucrează nu le cer să obţină atestatul, administratorii îşi pot continua activitatea fără ca nimeni altcineva să îi deranjeze. "Primăria nu poate obliga administratorii să obţină atestatul, pentru că ei nu sunt angajaţii Primăriei, ci ai asociaţiilor de proprietari. Tot ce poate face Primăria este să le recomande preşedinţilor de asociaţii să oblige administratorii să obţină acest document", a explicat Costache.

Pe de altă parte, dacă administratorii susţin examenul de atestat şi nu îl promovează, ei nu mai au voie să administreze asociaţii până când reuşesc să ia testarea.

Cursuri de cinci luni şi examene pentru atestat

Ca să poată obţine atestatul de la Primărie, administratorii şi oricine vrea să practice această meserie trebuie să urmeze cursuri specializate. Unul dintre centrele locale de calificare şi recalificare profesională care organizează cursuri de administrator este Social Trade. "Un curs durează cinci luni, costă 890 de lei şi se desfăşoară astfel: două zile pe săptămână - teorie (noţiuni financiar-contabile şi legislative) şi trei zile pe săptămână - practică la asociaţii. La sfârşitul perioadei de pregătire, cursanţii susţin un examen de absolvire care constă într-o probă teoretică scrisă şi o probă practică, nota minimă de promovare fiind 6,00", a afirmat Simona Savin, de la Social Trade. Anual, centrul pregăteşte circa 50 de administratori, în grupe de cel puţin 15 cursanţi.

Dosarul de înscriere la cursul de administrator

Actele necesare înscrierii la cursul de administrator de asociaţie organizat de Centrul de Calificare şi Recalificare Profesională Social Trade din Galaţi sunt: copii după buletin, după certificatul de naştere şi, în cazul femeilor, după cel de căsătorie, ultima diplomă de studii, carnet de şomer sau adeverinţă de venit de la Finanţe şi fişa de aptitudini de la un cabinet de medicina muncii.

După absolvirea cursului, candidaţii se înscriu la examenul de obţinere a atestatului, organizat periodic de Primărie. "Examenul constă într-o probă orală şi o probă scrisă de verificare a noţiunilor acumulate la curs", a spus purtătorul de cuvânt al municipalităţii.

Examenul, de două ori pe an

Primăria municipiului Galaţi organizează de două ori pe an examenul de obţinere a atestatului de administrator de asociaţie, a declarat purtătorul de cuvânt al municipalităţii, Mihai Costache. Potrivit aceleiaşi surse, examenul constând într-o probă orală şi una scrisă se susţine, de regulă, la sediul Universităţii "Danubius".

Odată ce obţin atestatul, titularii se pot angaja pe postul de administrator de asociaţie în orice oraş al ţării. "Atestatul emis de Primăria Galaţi este recunoscut şi la Tecuci, şi la Brăila, şi la Bucureşti, oriunde în ţară", a explicat Mihai Costache.

Potrivit aceleiaşi surse, atestatul este acordat pe viaţă, dar poate fi retras de Primărie în baza unor sentinţe rămase definitive. Este evident, de exemplu, că un administrator condamndat pentru furt rămâne fără atestat.

"Dintr-o şcoală nu ieşi niciodată mai prost"

Federaţia Judeţeană a Asociaţiilor de Proprietari (FJAP) îi îndeamnă pe administratorii care nu au încă atestat să obţină cât mai repede acest document. "Atestatul este primit în urma absolvirii unor cursuri, cursuri care nu fac decât să îmbunătăţească mult cunoştinţele şi activitatea administratorilor de asociaţii, pentru că dintr-o şcoală nu ieşi niciodată mai prost. De aceea, este recomandabil ca administratorii fără atestat să susţină cursurile şi examenul de atestare, având în vedere faptul că munca de administrator nu este una uşoară. Cu cât mai repede, cu atât mai bine", a declarat prim-vicepreşedintele FJAP Galaţi, Magdalena Gafiţuc.

Citit 7964 ori Ultima modificare Marți, 28 August 2012 18:04

8 comentarii

 • postat de alfar
  Miercuri, 29 August 2012 20:40
  toata lumea o stie, nimeni nu o spune. marea majoritate a asociatilor de proprietari au devenit mici enclave mafiote. presedinti ce nu fac alegeri generale, alesi pe viata. sefi de scara cu geana pusa, oare de ce? calcule sofisticate la intretinere, mai ales la caldura calculata prin firme gen ista si altele. repararatii facute mai ales unde nu e nevoie , fara negocieri, cu prieteni, rude, cunostiinte la preturi duble, triple, inzecite. reparatii grele care nu se fac, ce mai aveti de unde sa dati bani? primaria verifica doar la reclamatii si atunci "cearta cu blindete", pe unii nu-i intereseaza sau nu au timp, altii nu au curaj sa-si exercite dreptul de a cere explicatii scrise si vizionare de acte de la administrator. el trebuie sa o faca legal in 7 zile. si voi vreti un atestat? asta rezolva problema micilor organizatii de proprietari unde pe un sistem mafiot se face ce se vrea? vai de cei ce sint plecati pe o perioada indelungata. toate diferentele si "greselile| pe ei merg. e cel mai usor. dar nu stia nimeni asta, nu-i asa? cit despre d-l cubasa pot spune ca l-am vazut intimplator untr-un an la lepsa. om mai increzut si cu o importanta data aiurea nu prea am mai vazut. asta e.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Cei care gestionează fondurile bănești din asociație trebuie să garanteze corectitudinea financiară cu proprietatea pentru evitarea fraudei
  Miercuri, 29 August 2012 19:52
  Pentru evitarea fraudei cei ce gestionează fondurile financiare ale asociației de proprietari, trebuie să garanteze cu imobilul proprietate personală pe care o dețin prin contractul care este încheiat între proprietari și asociație pentru evitarea fraudei din fondurile asociației de proprietari.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Cubaporcs
  Miercuri, 29 August 2012 17:58
  bai porcule SPINOS baiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii tu trebuia sa fii demult la puscarie AI FALIMENTAT APATERMUL!!!!!!!!!1HUUUUUUUUUUAAAAAAAA!! dar nu ma mira nimic in orasul asta.... in tara asta numai hotii sunt in libertate!
  0
  0
  Raportează
 • postat de George Cubasa
  Miercuri, 29 August 2012 13:31
  O interpretare gresita si pe alocuri rau voitoare , confunda legislatia condominiala, cu deciziile administratiei publice locale si obligatiile administratorilor de asociatii de proprietari.
  Iata de ce :

  1. Pe Codul Muncii si Codul Civil , nu exista alta obligatie la angajarea unui administrator , decit ca persoana in cauza sa fi absolvit , cu certificat de absolvire un curs de durata stabilita de lege si sa raspunda minimelor solicitari de abilitate profesionala ,cazier judiciar ori economic si recomandare, ale angajatorului.
  2. Asociatia de Proprietari , prin generala definitie, este un ONG , si nu se subordoneaza in nici un caz Primariei Municipiului ori Consiliului Local.
  3. Legislatia tarii , vorbeste doar de un drept de indrumare metodologica a activitatii Asociatiilor de Proprietari , de organizarea unui control financiar la solicitarea asociatiilor sau a unor plingeri, control lipsit de posibilitatea de a lua masuri sanctionatorii . Cel mult poate transmite rezultatele controlului , doar la cerere Politiei Economice , sesizata si ea cu aceeasi fapta.
  4. Prin hotariri proprii Consiliul Local si-a arogat si dreptul de control autoritar in asociatii.
  5. Una din aceste arogari de drepturi este de departe si solicitarea atestarii locale si iata de ce:
  - Certificatul de calificare in meseria de administrator , este eliberat sub egida Ministeruluui Muncii Familiei si Egalitatii de Sanse precum si a Ministerului Educatiei Cercetarii si Tineretului; este definitiv si valabil pe intreg teritoriul tarii. El nu poate fi retras ori desfiintat decit prin hotarare judecatoreasca.
  - Atestarea de catre Primar ori Consiliu , este netemeinica nelegala si abuziva , stiut fiind ca pentru fiecare dintre cele 300 de localitati urbane ale Romaniei , ar trebui o noua atestare locala , incalcind prin limitare teritoriala astfel, dreptul la munca a mii si mii de absolventi - administratori.
  - In fond si la urma urmei , angajatorul hotaraste in fata actului de calificare perfect valabil , daca angajaza sau nu , PENTRU CA EL PLATESTE (angajatorul fiind Asociatia de Proprietari si nu Primaria ori Consiliul Local)
  - Pentru institutiile de mai sus , Asociatiile platesc suficiente taxe si impozite , prin proprietarii sau chiriasii locatari din componenta.

  AVIND IN VEDERE EXPERIENTA DOBINDITA IN MULTI ANI DE ACTIVITATE ATIT DE COORDONARE A RELATIILOR CU ASOCIATIILE DE PROPRIETARI CIT SI DE CUNOASTERE INDEAPROAPE A SISTEMULUI DE LIVRARE A CALDURII SI APEI CALDE IN MUNICIPIUL GALATI, ACTIVITATE GREFATA PE FONDUL A PATRU MANDATE DE CONSILIER LOCAL, M-AM HOTARAT SA-MI PUN TOATA PRICEPEREA SI EXPERIENTA JURIDICA IN SLUJBA CONCETATENILOR MEI

  ASTEPT SA- MI ADRESATI , ORICE , ITREBARE , SOLICITARE ,NELAMURIRE LEGATA DE O EVENTUALA NEDREPTATE SAU PUR SI SIMPLU PENTRU CONSULTATII ,TEHNICE , CETATENESTI ORI JURIDICE.

  ADRESA DE CONTACT : Consilier juridic ; Mediator , GEORGE CUBASA
  E - mail : georgecubasa@yahoo.com
  Telefon fix - 0336105017
  Telefon mobil - 0722363561
  1
  0
  Raportează
 • postat de Galateanu
  Miercuri, 29 August 2012 13:27
  Este corecta precizarea facuta de @oxin. Ceea ce nu spune in clar legea este ce se intampla daca un administrator (atestat sau nu, dupa caz) face o delapidare si ori dispare in tari straine ori nu are nici un fel de bunuri prin valorificarea carora s-ar mai putea recupera cate ceva. Tratarea problemei la modul superficial, fara implicarea nici unei institutii cu atributii de coordonare si control, pe fondul lipsei de informatii sau de timp a locatarilor membri in aceste asociatii transforma administratiile in raiul hotilor pe pamant. Oare cei care au fost furati de administratori isi dau seama ca, mai devreme sau mai tarziu vor plati inca odata, din buzunarul personal, toate sumele sustrase de angajatii lor ? Va amintiti reclama cu "dormiti linistiti ca FNI vegheaza pentru voi?" ...Si a vegheat, spre disperarea multor oameni care si-au pierdut agoniseala de-o viata (din neatentie, din necunoastere sau din prostie- nu mai conteaza!). Oamenii politici nu iau decat masuri populiste si nu se ating de subiect pentru ca "frige"! Sa te tii, insa, cand v-a exploda problema.
  Vreau sa fiu bine inteles, sunt constient ca exista si administratori corecti numai ca sunt putini in raport cu numarul celor aflati in activitate.
  0
  0
  Raportează
 • postat de oxin
  Miercuri, 29 August 2012 07:29
  Legea 230/2007 spune ca asocoatia POATE angaja un administrator atestat, cititi legea cu ochii deschisi, nu obliga la nimic textul de lege.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ion Cetateanu
  Miercuri, 29 August 2012 05:01
  Sincer nu imi place formula :"atestat de primar" iar sincer sa fiu nici denumirea si functia de administrator al asociatiei de propietari . Contabilitatea poate fi foarte bine de o firma sau contabil autorizat iar decizile intre adunari sa le ia presedintele. Daca tot sunt administratorii ,acestia sa fie instruiti de o institutie neutra ,cred ca ar fi mult mai indicat si benefic . Atestat de primar ca sa ce ? Sa inchida ochii la facturile pentru sevicii care vin de la prestatorii subordonati CL si Primariei ? Sa dea acelorasi facturi prioritate la plata ? Sa raspunda nemultumirilor propietarilor cu formula universal valabila :"nu stiu asa a spus primaria"? Primaria ar trebui sa nu se implice in nici un fel in activitatea unei asociatii complet particulare si sa evite conflictul de interese. Nu accept argumentul ca trebuie ca primaria dand subventii este oricum implicata ,fiindca nu sunt de acord cu nici un fel de subventie din banii contribuabililor.Pomenile se fac cu coliva si la cimitir nu in scop electoral...
  0
  0
  Raportează
 • postat de Întradevăr,administratori sunt toți,dacă știu să adune. Mai mult control și atestate de administrator eliberate centralizat. Este haos !!!
  Miercuri, 29 August 2012 00:11
  Păi normal că trebuie înregistrați, ,,vaccinați'' pentru că ,,manipulează'' mulți bani și tentațiile sunt mari. Ar trebui să aibă cont bancar asociația, pentru un control financiar mai ușor și mai accesibil. Nu ar fi rău să depună garanție financiară sau imobiliară prin apartamentul deținut pentru descurajarea fraudei și recuperarea prejudiciului financiar creat,dacă există prejudiciul financiar.
  0
  1
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.