O sută de asociaţii de proprietari din Galaţi nu au administratori atestaţi
Foto: Foto: Bogan Codrescu

O sută de asociaţii de proprietari din Galaţi nu au administratori atestaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O lege apărută în 2007 obligă asociaţiile de proprietari să angajeze administratori atestaţi de primar. Este vorba de Legea 230 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari. Atestatul poate fi obţinut în urma unui examen organizat de primării şi dovedeşte calitatea de administrator de imobil a titularului. La Galaţi, în jur de 100 de asociaţii nu au administratori cu atestat nici astăzi, la cinci ani de la apariţia legii.


Legea obligă asociaţiile să-i trimită pe administratori la şcoală

Legea 230/2007 obligă asociaţiile de proprietari să angajeze persoane fizice atestate de primar pentru funcţia de administrator, care presupune activităţi de administrare tehnică, de contabilitate şi de casierie. Pentru administrarea proprietăţii comune, asociaţiile au, de asemenea, posibilitatea de a apela la firme autorizate să furnizeze astfel de servicii, dar la Galaţi nu e cazul, aşa că ne vom concentra atenţia pe administratorii persoane fizice.

La ora actuală, 15 la sută din asociaţiile de proprietari din oraşul nostru nu au administratori atestaţi, relevă statisticile Primăriei. "În Galaţi sunt 430 de administratori atestaţi, care acoperă aproximativ 600 dintre cele 709 asociaţii de proprietari, unii administratori acoperind două sau mai multe asociaţii. Celelalte aproape 100 de asociaţii nu le-au cerut administratorilor să obţină atestatul", a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mihai Costache.

Dacă asociaţiile pentru care lucrează nu le cer să obţină atestatul, administratorii îşi pot continua activitatea fără ca nimeni altcineva să îi deranjeze. "Primăria nu poate obliga administratorii să obţină atestatul, pentru că ei nu sunt angajaţii Primăriei, ci ai asociaţiilor de proprietari. Tot ce poate face Primăria este să le recomande preşedinţilor de asociaţii să oblige administratorii să obţină acest document", a explicat Costache.

Pe de altă parte, dacă administratorii susţin examenul de atestat şi nu îl promovează, ei nu mai au voie să administreze asociaţii până când reuşesc să ia testarea.

Cursuri de cinci luni şi examene pentru atestat

Ca să poată obţine atestatul de la Primărie, administratorii şi oricine vrea să practice această meserie trebuie să urmeze cursuri specializate. Unul dintre centrele locale de calificare şi recalificare profesională care organizează cursuri de administrator este Social Trade. "Un curs durează cinci luni, costă 890 de lei şi se desfăşoară astfel: două zile pe săptămână - teorie (noţiuni financiar-contabile şi legislative) şi trei zile pe săptămână - practică la asociaţii. La sfârşitul perioadei de pregătire, cursanţii susţin un examen de absolvire care constă într-o probă teoretică scrisă şi o probă practică, nota minimă de promovare fiind 6,00", a afirmat Simona Savin, de la Social Trade. Anual, centrul pregăteşte circa 50 de administratori, în grupe de cel puţin 15 cursanţi.

Dosarul de înscriere la cursul de administrator

Actele necesare înscrierii la cursul de administrator de asociaţie organizat de Centrul de Calificare şi Recalificare Profesională Social Trade din Galaţi sunt: copii după buletin, după certificatul de naştere şi, în cazul femeilor, după cel de căsătorie, ultima diplomă de studii, carnet de şomer sau adeverinţă de venit de la Finanţe şi fişa de aptitudini de la un cabinet de medicina muncii.

După absolvirea cursului, candidaţii se înscriu la examenul de obţinere a atestatului, organizat periodic de Primărie. "Examenul constă într-o probă orală şi o probă scrisă de verificare a noţiunilor acumulate la curs", a spus purtătorul de cuvânt al municipalităţii.

Examenul, de două ori pe an

Primăria municipiului Galaţi organizează de două ori pe an examenul de obţinere a atestatului de administrator de asociaţie, a declarat purtătorul de cuvânt al municipalităţii, Mihai Costache. Potrivit aceleiaşi surse, examenul constând într-o probă orală şi una scrisă se susţine, de regulă, la sediul Universităţii "Danubius".

Odată ce obţin atestatul, titularii se pot angaja pe postul de administrator de asociaţie în orice oraş al ţării. "Atestatul emis de Primăria Galaţi este recunoscut şi la Tecuci, şi la Brăila, şi la Bucureşti, oriunde în ţară", a explicat Mihai Costache.

Potrivit aceleiaşi surse, atestatul este acordat pe viaţă, dar poate fi retras de Primărie în baza unor sentinţe rămase definitive. Este evident, de exemplu, că un administrator condamndat pentru furt rămâne fără atestat.

"Dintr-o şcoală nu ieşi niciodată mai prost"

Federaţia Judeţeană a Asociaţiilor de Proprietari (FJAP) îi îndeamnă pe administratorii care nu au încă atestat să obţină cât mai repede acest document. "Atestatul este primit în urma absolvirii unor cursuri, cursuri care nu fac decât să îmbunătăţească mult cunoştinţele şi activitatea administratorilor de asociaţii, pentru că dintr-o şcoală nu ieşi niciodată mai prost. De aceea, este recomandabil ca administratorii fără atestat să susţină cursurile şi examenul de atestare, având în vedere faptul că munca de administrator nu este una uşoară. Cu cât mai repede, cu atât mai bine", a declarat prim-vicepreşedintele FJAP Galaţi, Magdalena Gafiţuc.

Citit 8278 ori Ultima modificare Marți, 28 August 2012 18:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.