Mama unei bolnave de schizofrenie: "Fiica mea riscă să moară în casă!"

Mama unei bolnave de schizofrenie: "Fiica mea riscă să moară în casă!"
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
  • Cazul tulburător al unei femei de 37 de ani, bolnavă de schizofrenie, aduce în atenţie un grav viciu legislativ, dar şi carenţele din reţeaua medico-socială cu care se confruntă judeţul nostru

Gabriela Budescu (37 ani) a fost, până în urmă cu patru ani, un om normal, cu o viaţă de familie normală. Femeia a fost căsătorită şi pentru că mama ei s-a îmbolnăvit de cancer, a plecat în Spania ca să câştige bani cu care să-i plătească operaţia şi tratamentul. Viaţa în peninsulă nu a fost însă uşoară pentru Gabriela. A reuşit să îşi ajute mama, dar pe fondul unor neînţelegeri cu soţul a căzut într-o depresie grea, accentuată de divorţul care a urmat. Psihiatrii spanioli i-au dat un verdict nemilos: epilepsie şi schizofrenie, boli care aveau să o ţină pe viaţă legată de tratament şi de grija familiei.

Mama sa, Maria Ghindă, a adus-o în ţară, dar aici a ajuns să se confrunte şi cu afecţiunea care îi tulbură judecata şi cu un sistem plin de carenţe. "Ultima dată a fost internată la Psihiatrie, aici în Galaţi, în perioada 17 iulie - 14 august. Părea că se simte mai bine. Când am adus-o acasă, a refuzat însă să mai mănânce şi să ia tratamentul. De o lună nu a mai pus nimic în gură şi o văd zi de zi cum se stinge. A slăbit şi se ţine de pereţi prin casă", ne-a povestit mama Gabrielei.

Femeia, în vârstă de 54 de ani şi beneficiară a unei pensii de boală de 350 de lei, a încercat cu disperare  să îşi ajute fiica şi a cerut ajutorul Ambulanţei şi al Poliţiei. "Am vrut să o duc iar la spital. Poliţiştii au venit, au vorbit frumos cu ea, au încercat să o ia cu binişorul, dar nu a vrut. La fel a fost şi cu cei de la salvare. Au consultat-o, dar nu a vrut să se urce în maşină ca să meargă la spital. A semnat că refuză şi asta a fost tot. Mi-au spus că e majoră şi, chiar dacă are o boală psihică, decide pentru ea, atâta timp cât nu e declarată incapabilă", susţine Maria Ghindă.

De o lună de zile, femeia a bătut la uşile tuturor spitalelor în încercarea de a găsi pe cineva care să o sfătuiască. La Psihiatrie, medicii spun că ar primi-o, dar că trebuie să vină de bunăvoie sau adusă cu salvarea. "Refuzul de a primi medicaţie sau alimente este un caz în care bolnavul îşi pune viaţa în pericol, deci putem vorbi de necesitatea unei internări involuntare. Într-o asemenea situaţie, mama persoanei ar trebui să solicite ambulanţa şi mai departe, dacă e cazul, se fac solicitări către poliţie, jandarmerie sau pompieri", susţine Mia Rotaru, purtător de cuvânt al Spitalului de Psihiatrie Galaţi.

Pe de altă parte, ca să îşi poată ajuta fiica indiferent de acordul acesteia, Maria Ghindă ar trebui să facă în nume personal o serie de demersuri. "Nu am bani de Tribunal, să mă duc să cer tutela" spunea femeia ieri, înainte de a bate la uşa Direcţiei de Sănătate Publică.

Victimă a sistemului

Conducerea DSP Galaţi recunoaşte că situaţia Gabrielei este una disperată şi, din păcate, deloc singulară. Cazul femeii este doar unul dintre multele care fac din viaţa multor familii care au bolnavi în casă adevărate drame. "Nu avem în judeţ un spital de boli cronice unde ar trebui internaţi şi monitorizaţi aceşti pacienţi, ei rămânând în grija familiei, care neavând de multe ori competenţe medicale, nu ştie cum să se comporte faţă de un asemenea caz", spune dr. Valentin Boldea, şeful DSP Galaţi. În ceea ce priveşte cazul Gabrielei, mama acesteia are de ales între două posibilităţi: ori să plătească o expertiză făcută de o comisie psihiatrică şi de medicină legală, cu ajutorul căreia să poată institui tutela şi astfel să poată lua decizii în numele ei, fie să aştepte ca autorităţile să se mobilizeze. "Autorităţile locale ar putea face o anchetă socială. Dacă ni se face o sesizare scrisă, noi vom lua legătura cu celelalte instituţii abilitate, pentru a încerca să rezolvăm problema", promite dr. Boldea.

Citit 5448 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Septembrie 2012 16:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.