Primăriţa din Vânători, despre afacerea Hortigal: Tun imobiliar aranjat pe criterii politice

Primăriţa din Vânători, despre afacerea Hortigal: Tun imobiliar aranjat pe criterii politice
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Edilul comunei în care fraţii Herăscu au obţinut, prin intermediul firmelor pe care le controlau, peste 32 de hectare de teren susţine că afacerea ilegală a fost pusă la cale cu "proptele" politice şi cu aportul semnificativ al Agenţiei Domeniilor Statului * În afara fraudei de circa 40 de milioane de euro, afacerea Hortigal a lăsat şi zeci de vânătoreni fără terenuri, deşi au acte de proprietate

"Teleportarea" celor 50 de hectare de teren arabil cumpărate de la ţăranii din Băneasa în comuna Vânători şi în intravilanul municipiului Galaţi i-a lăsat fără pământ pe mulţi oameni care ar fi avut dreptul să devină proprietari în virtutea unor acte moştenite de la predecesori. O recunoaşte chiar Sicuţa Murgu, primarul comunei Vânători, care susţine că a avut mâinile legate în faţa unor hotărâri judecătoreşti de care Agenţia Domeniilor Statului s-a prevalat, în 2011, pentru a-i face pe fraţii Herăscu proprietari pe 32,70 hectare din comună.

"Hortigalul a venit peste mine. Eu aveam 60 de hectare de primit şi ei au venit cu acte pentru 32 de hectare. Eu voiam să fac ceva pe acel teren. A fost multă agitaţie atunci. Dosarul făcut de mine pentru ca să îi pot pune în posesie pe acei oameni era aprobat de pe vremea când prefect era domnul Panaitescu. Atunci am făcut toate documentele şi tot aşteptam. Nu înţelegeam de ce nu vine decizia de la ADS. Mi s-a spus să merg la Bucureşti. Acolo am aflat că îmi mai trebuie o ştampilă. Apoi a venit la Prefectură domnul Păun. Când m-am întors cu dosarul complet de la Bucureşti, mai aveam nevoie de o semnătură. Când să semnăm, mi s-a spus, din nou, că nu se mai semnează nimic, pentru că există o decizie judecătorească care e mai presus de dosarul cu acte adunate de mine", ne-a declarat Sicuţa Murgu, primarul comunei Vânători.

43 de hectare, de negăsit

 Potrivit edilului de la Vânători, în comună ar mai trebui retrocedate 43 de hectare de teren, dar, cum împroprietăririle de genul Hortigal sau Aviasan au "înghiţit" terenurile din administrarea ADS, Consiliul Local este, în prezent, în imposibilitatea de a satisface cererile oamenilor, care de altfel sunt îndreptăţiţi la acele pământuri. "Eu mai primesc şi acum cereri de pământ, pe baza actelor din 1912 şi oamenii vor să primească pământul acolo unde l-au avut străbunicii sau bunicii lor. Legea 247 a venit să repare prejudiciile pentru unii şi pentru alţii să îi îmbogăţească. Au rămas proprietarii fără terenuri, dar ADS-ul i-a ajutat pe unii şi pe alţii", este de părere Sicuţa Murgu.

Reamintim că, prin intermediul firmelor pe care le controlau, fraţii Herăscu au dat unul dintre cele mai mari tunuri imobiliare, transferând, cu ajutorul fostului prefect Cosmin Păun, terenuri de la Băneasa în terenuri la Vânători şi Galaţi, mult mai valoroase. Prejudiciul cauzat statului este de circa 40 de milioane de euro.

În ediţiile viitoare vom continua prezentarea detaliilor acestei afaceri scandaloase.

 Teodora Miron, Mariana Constandache

Citit 4564 ori Ultima modificare Marți, 25 Septembrie 2012 11:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.