Nimeni nu vrea să deszăpezească drumurile naţionale din Galaţi
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Nimeni nu vrea să deszăpezească drumurile naţionale din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Drumarii nu au ocolit doar Galaţiul, ci şi alte judeţe din ţară peste care ninsoarea şi viscolul au pus stăpânire iarna trecută


Contractul de deszăpezire a drumurilor naţionale din judeţul Galaţi în iarna 2012-2013, cu o valoare estimată de peste 1 milion de euro, nu a trezit interesul drumarilor din România. Scos la licitaţie de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) în Sistemul Electronic de Achiziţii Public (SEAP), contractul nu a atras nici măcar o ofertă până pe 27 septembrie, atunci când sesiunea de înscriere s-a încheiat. Compania Naţională de Drumuri nu şi-a anunţat încă pasul următor. Cel mai probabil, va relua rapid procedura de licitaţie, în condiţiile în care serviciile pe care vrea să le cumpere trebuie asigurate începând cu data de 20 octombrie.

Contractul presupune asigurarea serviciilor de deszăpezire şi întreţinere pe timp de iarnă pe DN24, DN25, DN26, DN26A, DN25A, DN24D şi pe Varianta Tecuci, până la 31 martie 2013. Pachetul de servicii nu diferă de cel de anul trecut, iar preţul de pornire - 4,7 milioane de lei - este cu două milioane de lei mai mare decât cel la care s-a făcut atribuirea anul trecut. Şi atunci, cum de nu s-a înscris nimeni la licitaţie?

"Am avut iarnă grea"

Să se fi speriat drumarii de ninsoarea abundentă şi de viscolul puternic de astă iarnă, de la Galaţi? Condiţiile meteo extreme din sezonul rece 2011-2012, neobişnuite pentru această regiune, i-au forţat pe băcăuanii de la Spedition UMB - câştigătorii de anul trecut ai contractului de deszăpezire a drumurilor naţionale din judeţul nostru - să consume mai multe resurse decât plănuiseră, spune fostul prefect de Galaţi, Paul Florea, care a prins iarna trecută la Palatul Administrativ. "Am avut iarnă grea, dar eu cred că ei au fost mulţumiţi. Eu de ei, doar în proporţie de 80 la sută. Au fost nişte probleme la început, au declarat mai multe maşini decât erau de fapt pe teren, stăteau ascunşi în anumite zone, dar am făcut reclamaţie la sediul lor central şi au revenit la intenţii mai bune. În general, dacă nu sunt urmăriţi, îşi fac de cap", a declarat fostul prefect.

Poliţia Rutieră răsuflă uşurată şi acum că, la ninsoarea şi viscolul care au fost iarna trecută în judeţul Galaţi, blocajele care au apărut pe şosele nu s-au soldat cu pierderi de vieţi omeneşti.

Drumarii au ocolit şi alte zone critice din ţară

Galaţiul nu este singurul judeţ pentru care CNADNR nu a primit oferte de deszăpezire, la iarnă. Firmele de profil au ocolit şi Călăraşiul din Muntenia, Constanţa şi a sa autostradă A2 din Dobrogea şi Sibiul din Ardeal. Sunt judeţe poziţionate fie în zone de luncă sau podiş (e cazul Galaţiului, Călăraşiului şi Constanţei), fie în zone de platou sau montane (e cazul Sibiului), care le pot pune probleme serioase firmelor de deszăpezire, mai ales într-o iarnă cu multă zăpadă şi viscol puternic, cum a fost iarna trecută.

Citit 3370 ori Ultima modificare Joi, 04 Octombrie 2012 23:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.