Ghid practic de înşelat statul: Omisiunea, mama ilegalităţii la SNIF Galaţi

Ghid practic de înşelat statul: Omisiunea, mama ilegalităţii la SNIF Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Distrugerea Societăţii Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare Galaţi s-a făcut cu largul concurs al autorităţilor * Întregul faliment putea fi evitat printr-o mişcare de pix


Expresia „statul este cel mai prost administrator” a devenit deja un dicton. Distrugerea Societăţii Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (SNIF) Galaţi reprezintă un exemplu de manual despre cum poate fi „driblată” autoritatea, în favoarea unui privat interesat. Bunurile şi terenurile acestei societăţi au fost executate silit de către firma SC Ultimex SRL, deşi ANAF-ul pusese deja sechestru pe proprietăţile SNIF. Motivul executării celor care ar fi trebuit să se ocupe de îmbunătăţirile funciare? O datorie a SNIF către o societate din Dăbuleni.

Fraude prin omisiune

Conform anchetei Prefecturii Galaţi, executarea SNIF a fost posibilă prin intermediul mai multor erori de comunicare între instituţiile statului român. Prin înfiinţarea de către DGFP Dolj a popririi asupra sumelor datorate de SNIF SA Bucureşti către SC TCF DAB SRL Dolj, SNIF SA Bucureşti a devenit obligată la plată către DGFP Dolj si nu către SC TCF DAB SRL. „Prin încheierea contractului de cedare de creanţă administratorul SC TCF DAB SRL, cu concursul administratorului SC ULTIMEX TRADING SRL Galaţi, s-a sustras de la plata către D.G.F.P. Dolj a sumei totale de 353.633 lei, reprezentând impozite şi taxe datorate bugetului consolidat al statului la finele anului 2009, întrucat prin executarea şi vânzarea patrimoniului SNIF SA Sucursala Galaţi sumele de bani datorate de SNIF SA Bucureşti către SC DAB TCF SRL Dolj au ajuns la SC ULTIMEX TRADING SRL şi nu la DGFP Dolj în conformitate cu dispoziţiile OG 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în concluziile comisiei de anchetă. Ca să rezumăm, toată lumea ştia exact unde sunt problemele, numai că s-a ales omiterea lor. Nici statul român nu este uitat în aceste concluzii.

Cum putea fi plătită datoria

SNIF-ul şi-ar fi putut rezolva problema datoriilor în doi timpi şi trei mişcări, dacă reprezentanţii acestei instituţii ar fi avut curiozitatea să se uite prin lista celor care datorau bani societăţii. Numai că, printr-o împrejurare de factori, s-a ajuns la executarea SNIF. Potrivit anchetatorilor, „conducerea SNIF SA Sucursala Galaţi a dat dovada de lipsa de preocupare pentru recuperarea creanţelor şi/sau eventual sistarea serviciilor până la recuperarea datoriilor de la beneficiari, ceea ce ne duce la concluzia că aceste servicii au fost prestate cu titlu gratuit, deşi exista posibilitatea recuperării debitelor prin măsuri de executare silită. SC SCAVI CONSTRUCT SRL a devenit atât principalul beneficiar al serviciilor prestate/facturate de SNIF SA Sucursala Siret, cât şi principalul debitor la SNIF SA Sucursala Siret. Conducerea SNIF SA Sucursala Siret nu s-a preocupat de recuperarea, la termenele contractuale, a contravalorii serviciilor prestate/facturate către SC SCAVI CONSTRUCT SRL, având drept consecinţă lipsa de lichidităţi si implicit imposibilitatea de a efectua plăţi în contul executării silite declanşate de SC ULTIMEX TRADING SRL prin executorul judecătoresc Viţelaru”, mai notează anchetatorii.

O reţetă de familie, în toată splendoarea

SC Scavi Construct SRL, principala datornică a SNIF Galaţi, este în acest moment în insolvenţă. La momentul în care au fost făcute datoriile către SNIF, Scavi îl avea printre acţionari pe Ion Chiriţă. Conform surselor ce doresc să îşi păstreze anonimatul, Chiriţă este un personaj apropiat de fostul director al SNIF, Dan Constantin Masgras, omul care ulterior a ajuns să execute SNIF-ul prin intermediul SC Ultimex Trading SRL.

Mai mult, o altă coincidenţă arată că Anişoara Constandache, cumnata lui Chiriţă, este printre asociaţii SC Ultimex Trading. Culmea este că aceste coincidenţe ciudate, ce puteau fi aflate de la Registrul Comeţului, nu i-au intrigat deloc pe anchetatori.

Citit 3745 ori Ultima modificare Joi, 18 Octombrie 2012 21:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.