Şcolile renunţă la mila primarului

Şcolile renunţă la mila primarului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sunt ani buni de când primarul Dumitru Nicolae îşi aduce aminte în campanii şi în precampanii că şcolile trebuie dotate cu sisteme de supraveghere video. Probabil, sătui să tot aştepte mila primarului, directorii  şi-au procurat sistemele respective din veniturile proprii ale şcolilor.

Este vorba de patru unităţi din Galaţi – Şcolile Nr. 18, 25 şi 29 şi Colegiul de Industrie Alimentară „Elena Doamna” şi una din Tecuci – Colegiul „Calistrat Hogaş”.

14.000 de lei – un sistem de supraveghere video

„Aveam nevoie de acest sistem, deşi nu avem probleme legate de indisciplina elevilor. Totuşi există aparatură la fiecare clasă cumpărată de părinţi sau din dotarea şcolii care trebuie supravegheată.

S-a întâmplat odată să uităm deschisă uşa la un cabinet şi ni s-au furat nişte aparate. Dacă am fi avut atunci camerele de supraveghere, am fi ştiut cine le-a luat”, spune directoarea de la Şcoala Nr. 29, Cătălina Caragea.

Aceasta susţine că racordarea şcolii la sistemul de supraveghere video şi cablarea fiecărei clase la internet a costat 14.000 de lei.

Alte unităţi din Galaţi care sunt dotate cu astfel de sisteme de supraveghere sunt şcolile din cadrul centrelor de plasament, care sunt finanţate de către Consiliul Judeţului.

Grădiniţele, fără apărare

Ce să mai vorbim de camere de luat vederi, când Primăria nu a fost în stare să asigure pază la toate unităţile de învăţământ. Sunt păzite de poliţişti comunitari liceele, grupurile şcolare şi gimnaziile, dar nici vorbă de aşa ceva la grădiniţe.

Dintre cele 104 unităţi de învăţământ câte numără în total municipiul Galaţi, sunt păzite de poliţişti comunitari doar jumătate. Cele 52 de grădiniţe sunt nevoite să apeleze la bunăvoinţa părinţilor, care vor, nu vor trebuie să scoată bani din buzunar pentru a-şi şti copilul în siguranţă.

Un singur poliţist şi la şcolile cu mai multe schimburi

Tot pe banii părinţilor sunt angajaţi şi gardieni pentru mai multe şcoli şi licee în care se învaţă în două schimburi. De obicei, Primăria asigură un singur poliţist comunitar pentru fiecare instituţie de învăţământ. Aşa s-au întâmplat incidente neplăcute la unele licee.

Este cunoscut cazul unor elevi de la Colegiul „Traian Vuia” (Auto) care au fost bătuţi în şcoală de nişte indivizi care au intrat fix după ce şi-a terminat tura poliţistul comunitar. 

Cum sunt vremuri de criză, primarul va avea o scuză plauzibilă să nu-şi ducă nici anul acesta la îndeplinire promisiunile.  

În fotografie, Colegiul „Calistrat Hogaş”, una dintre instituţiile care şi-au achiziţionat sistem de supraveghere video din fonduri proprii

Citit 1119 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.