Datoriile ne-au împins într-o nouă criză a căldurii: Primăria le cere gălăţenilor să-şi achite întreţinerea
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Datoriile ne-au împins într-o nouă criză a căldurii: Primăria le cere gălăţenilor să-şi achite întreţinerea
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Electrocentrale trebuie să-i achite societăţii Romgaz 18 milioane de lei, altfel rămâne fără gaze mâine dimineaţă * Primăria spune că situaţia va fi depăşită şi că furnizarea de căldură nu va suferi nicio sincopă de-a lungul iernii * Autorităţile fac apel la populaţie să plătească întreţinerea, căci restanţele dau peste cap tot lanţul de termoficare


După ani de zile în care problema datoriilor în creştere ale populaţiei la încălzire a fost lăsată să coacă de administraţii mai preocupate de riscurile electorale decât de riscurile economice, buba este pe cale să se spargă în faţa unei echipe administrative noi şi se cere a fi tratată cu fermitate.

„18 milioane de lei până mâine sau vă tăiem gazul!”

Cu creanţe de 160 de milioane de lei pe care trebuie să le recupereze de la populaţie şi cu încasări de numai 525.000 de lei săptămâna trecută, distribuitorul de apă caldă şi căldură Apaterm are mari dificultăţi în a plăti agentul termic primar pe care îl primeşte de la Electrocentrale Galaţi, faţă de care are o datorie istorică de 354 de milioane de lei! Pe fondul încasărilor scăzute, Electrocentrale a ajuns să îi datoreze 70 de milioane de lei furnizorului de gaz metan Romgaz şi, deşi a negociat un grafic de eşalonare a debitului, invocă greutăţi şi în plata ratelor.

Întârzierile repetate au determinat Romgaz să înlocuiască notificările transmise regulat termocentralei cu un ultimatum. „Vineri, 16 noiembrie 2012, la ora 6,00 dimineaţa, Romgaz ne taie gazele, dacă nu achităm datoria curentă şi reeşalonarea, circa 18 milioane de lei”, a declarat, ieri, directorul Electrocentrale Galaţi, Tudor Petre.

Stocurile de păcură ale CET ajung pentru zece zile

Electrocentrale este o centrală mixtă, care poate produce energie consumând şi păcură, nu doar gaz metan. Rezervele de păcură ale termocentralei pot asigura consumul de căldură al municipiului timp de zece zile, în eventualitatea în care Romgaz opreşte livrările de gaz metan. „Avem o rezervă pentru zece zile, în caz de îngheţ sau de avarii pe conducte, dar noi trebuie să soluţionăm problema de fond – populaţia care aşteaptă căldură din centrala asta şi de la Apaterm trebuie să-şi plătească facturile la încălzire”, a afirmat Tudor Petre.

Primăria linişteşte populaţia, anunţând că situaţia va fi depăşită

Municipalitatea a reacţionat prompt la declaraţiile îngrijorătoare ale conducerii Electrocentrale, pregătind imediat virarea către Apaterm a unei tranşe din subvenţia restantă, banii având destinaţia Romgaz, via Electrocentrale. Totodată, Primăria a ţinut să liniştească cetăţenii printr-un comunicat de presă în care anunţa că situaţia va fi depăşită. „Primarul Marius Stan este în contact permanent atât cu conducerea Termoelectrica, cât şi cu factorii decidenţi din Romgaz, care au dat asigurări că situaţia de moment va fi depăşită, cel mai probabil, în cursul următoarelor ore, astfel încât furnizarea de apă caldă şi căldură prin sistemul public de termoficare să nu sufere nicio sincopă de-a lungul întregii ierni”, se arată în comunicatul emis, ieri după-amiază, de Biroul de Presă al Primăriei.

Precizând că urgentează demersurile de a reglementa situaţia distribuitorului de agent termic Apaterm, aflat în plin proces de reorganizare judiciară, municipalitatea a făcut apel la populaţie să achite căldura, dar şi la preşedinţii şi administratorii asociaţiilor de proprietari, cărora le-a cerut „să înţeleagă că situaţia actuală nu poate fi tolerată la infinit deoarece neplata la timp a datoriilor generează probleme de finanţare pe întreg lanţul de producere şi distribuire a agentului termic”.

 

Citit 2785 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Noiembrie 2012 23:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.