GALERIE FOTO / Gălăţenii s-au îmbulzit la borşul de peşte oferit de Primărie

GALERIE FOTO / Gălăţenii s-au îmbulzit la borşul de peşte oferit de Primărie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Primăria Galaţi a oferit de Sfântul Nicolae cel mai mare borş de peşte gătit vreodată pe aceste maluri ale Dunării. Când auzi ce cantităţi de ingrediente au fost folosite, te apucă ameţeala. „S-a folosit o jumătate de tonă de morcovi, o jumătate de tonă de ceapă, o jumătate de tonă de verdeţuri şi 300 de kilograme de peşte”, a explicat Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi. Teoretic, din aceste cantităţi impresionante, puteau fi hrăniţi nu mai puţin de 3.000 de gălăţeni.

Mâncarea a fost pregătită atât în apropierea Casei de Cultură a Sindicatelor, cât şi într-un restaurant din Galaţi. Bucătarul care s-a ocupat de pregătirea evenimentului spune că nu este cea mai mare cantitate de mâncare pregătită vreodată. „Este mult mai uşor să pregăteşti un borş pentru 3.000 de oameni, decât pentru zece”, a explicat Petrică Enache.

Sindromul cozii la români

Amatorii de mâncare gratis s-au strâns în apropeirea oalelor cu borş cu aproximativ o oră înainte de a începe evenimentul. „Am venit pregătiţi. Nici măcar nu am mâncat acasă. Ştiu că, de obicei, atunci când se găteşte în cantităţi aşa de mari, mâncarea iese mai bună”, ne-a explicat unul dintre cei ce îşi ocupaseră regulamentar locul la coadă.

Având în vedere că alegerile parlamentare bat la uşă, mulţi „muşterii” s-au întrebat cu ce ocazie a fost organizat acest eveniment. „Cine dă oare borşul acesta? USL-ul? Sau ceilalţi?”, se întrebau retoric cei care vedeau coada formându-se. De plictiseală, unii dintre ei au ales să se întreţină cu… mascotele. „Haideţi, domnule, faceţi-ne şi nouă o poză, să dăm bine la ziar”, ne îndemna o doamnă.

Dezlegarea efectivă la peşte a venit în jurul orei 13.30. Atunci a existat un moment de îmbulzeală, oamenii fiind nerăbdători să guste din borşul ce mirosea de la o poştă.

Cazuri sociale

Printre cei veniţi la borşul de peşte oferit de Primărie s-au numărat şi câteva cazuri sociale. Unul dintre ele este cel al Elenei Sava. „Nu aveam ce mânca acasă. Am venit aici cu sacoşa şi cu câteva farfurii, poate iau ceva şi pentru omul de acasă”, a explicat ea. Femeia spune că, după o viaţă întreagă lucrată în Combinat, s-a ales cu o pensie de numai 350 de lei. „Nu avem lemne, nu avem de niciunele. Nu ştiu cum o să trecem de iarna asta”, a mai spus femeia. La aceiaşi masă stătea şi Maria Băbuţă. „Am venit aici, deoarece omul meu are piciorul fracturat şi nu poate să iasă din casă. La fel ca doamna, şi eu am venit cu un recipient, să iau şi acasă. Ce să facem, domnule, suntem şi noi săraci”, a explicat aceasta.

Astfel de "serbări" vor avea loc la Galaţi pe toată durata lunii decembrie.

Citit 3095 ori Ultima modificare Joi, 06 Decembrie 2012 18:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.