Alarmant! Ne cade Galaţiul în cap

Alarmant! Ne cade Galaţiul în cap
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În municipiu 159 de imobile, dintre care 27 blocuri şi 132 case, sunt  incluse în categoriile de risc seismic 1 şi 2 * 68 dintre ele erau propuse încă din 2010 pentru demolare * Ca să nu plătească şi să nu obţină avizele, proprietarii apelează la persoane care le distrug, cărămidă cu cărămidă


Încă o clădire din apropierea Pieţei Centrale este aproape să se prăbuşească. Imobilul, aflat la intersecţia străzii Sfântul Spiridon cu Democraţiei, se află într-o stare jalnică şi, după cum ne-a semnalat un cititor, este vandalizat aproape zilnic.

„Miercuri, 28 noiembrie, clădirea era intactă. În acea zi, un copil a început să bată insistent la uşa casei cu pricina. A doua zi, opt ferestre erau deja sparte, iar multe tocuri ale ferestrelor erau rupte, iar în geamuri erau puse cartoane”, ne-a scris Ion Negru.

„În zona respectivă au stat mulţi oameni cu stare în timpul comunismului, însă nu ştiu exact ce s-a petrecut după aceea”, ne-a explicat un om din zonă.

Deşi casa cu pricina nu este o clădire de patrimoniu, fără doar şi poate, reprezintă o părticică importantă a Galaţiului interbelic. În acest moment, imobilul nu se mai află în parohia Primăriei Galaţi. „Această clădire a fost restituită proprietarilor de drept, în urma unei sentinţe civile din anul 2002”, ne-a explicat Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

Având în vedere acest lucru, din punctul de vedere al Municipalităţii nu sunt prea multe lucruri de făcut în acest moment. „Proprietarii mai multor imobile de acest fel de pe raza municipiului Galaţi sunt în curs de notificare, ei fiind cei care trebuie să se asigure de siguranţa bunurilor personale. În caz contrar, riscă amenzi”, ne-a mai explicat Mihai Costache. 

Demolarea ilegală, o practică în oraş

În acest an, deja a căzut o clădire din apropierea Pieţei Centrale, situată vis a vis de Farmacia Ţinc.  Deja este o practică printre proprietarii clădirilor vechi ce nu doresc să plătească pentru autorizaţiile de demolare, avizele de la Patrimoniu şi mâna de lucru să apeleze la diverse persoane ce distrug imobilele cărămidă cu cărămidă. În momentul în care respectivele imobile cad, proprietarii trebuie să plătească doar amenda şi curăţarea locului, trezindu-se însă cu un teren foarte atractiv din punct de vedere imobiliar.

Buline roşii pe bandă rulantă

Fie din cauze naturale, fie din cauze umane, multe dintre clădirile Galaţiului reprezintă un real pericol pentru trecători. Astfel, conform expertizelor din 2010, în municipiu 159 de imobile, dintre care 27 blocuri şi 132 case , sunt  incluse în categoriile de risc seismic 1 şi 2. Conform statisticilor, 68 din cele 159 de imobile erau propuse încă din 2010 pentru demolare. Pe străzi, clasamentul stă astfel: opt imobile sunt pe strada Traian,  pe Tecuci, Dogăriei şi Muzicii câte patru clădiri, pe străzile  N. Alexandrescu, Bălcescu, Al. I. Cuza  câte trei, iar pe  Democraţiei, Caragiale, Cuza Vodă, Carnabel, Florilor, Morilor, Războieni şi Domnească sunt câte două imobile, restul străzilor având câte o singură casă în această situaţie.

Citit 3362 ori Ultima modificare Vineri, 07 Decembrie 2012 18:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.