Atenţie la pocnitori! Cum să „împuşcăm” legal anul vechi

Atenţie la pocnitori! Cum să „împuşcăm” legal anul vechi
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

La fel ca în anii precedenţi, doar obiectele pirotehnice din categoria I vor putea fi folosite de persoanele fizice * Dacă vă permite buzunarul, puteţi avea propriul spectacol de lumini cu ocazia sărbătorilor, apelând la firme specializate, singurele care au voie să folosească elemente pirotehnice cu efecte speciale


 

Accidentele nefericite petrecute în anii trecuţi, soldate nu odată cu tragedii, au limitat drastic categoriile de elemente pirotehnice ce pot fi folosite de populaţie pentru a marca sărbătorile de iarnă, şi în special Anul Nou. Pocnitorile, rachetele sau bateriile de artificii au demonstrat că pot pricinui, dacă sunt folosite imprudent, leziuni grave soldate chiar cu handicap permanent ori deces, sau, după caz, pagube materiale, aşa că legiuitorul nu mai permite decât elementele pirotehnice cu o capacitate redusă. Ar putea suna plictisitor pentru cei care vor cu tot dinadinsul ca sărbătorile de iarnă să le fie însoţite nu doar de lumină, dar şi de sunete, care mai de care mai puternice. Ei bine, aceştia ar trebui să ştie că deşi, aşa cum s-a întâmplat mai în fiecare an, tot felul de elemente pirotehnice interzise au ajuns pe tarabe prin pieţe sau la colţuri de stradă, acestea sunt prohibite, iar odată prinşi, riscă amenzi usturătoare.

„Persoanele fizice trebuie să ştie că, potrivit legii, nu pot confecţiona, deţine, comercializa, importa, folosi sau executa orice altă operaţiune cu articole pirotehnice din clasele II-IV, T 1 şi T 2. Ele pot doar deţine şi folosi articole pirotehnice din clasa I”, a precizat scms. Cristian Picioruş, şeful Serviciului Arme, Explozibili şi Substanţe Periculoase (SAESP) din cadrul IPJ Galaţi.

Focurile de artificii

Pot fi organizate numai de către persoanele juridice autorizate în acest sens, care pot folosi articole pirotehnice din categoriile III şi IV, dar numai cu avizul prealabil al Primăriei, al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi al Inspectoratului Judeţean de Poliţie. În vederea realizării focurilor de artificii, persoanele juridice nu pot comercializa către alte persoane juridice decât obiectele pirotehnice pentru care au fost autorizate şi în nici un caz nu pot vinde către persoane fizice materiale pirotehnice din clasele II-IV.

Unde nu puteţi face focuri de artificii

Crăciunul sau Anul Nou îi va prinde pe gălăţeni fie la munte, fie la ţară, fie acasă. Indiferent de locul unde vor lumina petrecerile cu artificii sau focuri organizate, e bine să ţină cont că sunt restricţii vizavi de locaţii, pentru că elementele pirotehnice incandescente pot produce accidente.

„Folosirea elementelor pirotehnice este interzisă la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu cel mult patru etaje şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu mai mult de patru niveluri. De asemenea, este prohibită organizarea jocurilor de artificii la mai puţin de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze, în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre sau la o distanţă mai mică de 500 de metri de păduri”, exemplifică şeful SAESP.

Amenzi usturătoare sau închisoare

Pedepsele pentru cei care încalcă prevederile Legii 126 din 1995 privind regimul materialelor explozive sunt extrem de mari. În cazul contravenţiilor, enumerate în articolul 38 al actului normativ, amenzile sunt cuprinse între 1.000 şi 7.500 de lei şi sunt însoţite, după caz, de măsura confiscării. Conform articolului 37 al amintitei legi, orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la un an. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoanele sub limita legală de vârstă precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.

 

Citit 6635 ori Ultima modificare Vineri, 21 Decembrie 2012 13:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.