După ancheta DIICOT: Mafia zahărului, pe mâna justiţiei

După ancheta DIICOT: Mafia zahărului, pe mâna justiţiei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Octavian Grecu zis „Butoane” a fost trimis în judecată * Dan Stroe,  director ANAF, şi fostul senator Cezar Mircea Măgureanu, printre inculpaţi * Sechestru pe bunurile fabricii de la Lieşti


Procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală  au trimis în judecată 107 persoane, respectiv 53 de inculpaţi, o parte dintre aceştia în stare de arest preventiv, şi 54 de persoane juridice, ca urmare a destructurării unui grup infracţional organizat acţionând transfrontalier, specializat în săvârşirea de infracţiuni de macrocriminalitate economico-financiară.
În urma anchetei, procurorii au ajuns la concluzia că membrii grupării  au obţinut importante beneficii financiare, prin derularea unor operaţiuni de import sau achiziţii/livrări intracomunitare de bunuri. Membrii grupării evitau înregistrarea în documentele contabile a operaţiunilor realizate pentru a scăpa de plata taxelor la bugetul de stat. De asemenea, în documentele contabile erau înregistrate operaţiuni nereale, în scopul obţinerii rambursării ilegale de TVA. 

Cel mai mare producător, printre inculpaţi

Activitatea infracţională a vizat tranzacţiile comerciale intracomunitare cu zahăr derulate prin intermediul mai multor firme, printre care se numără  S.C. Lemarco S.A. Bucureşti – reprezentată de inculpatul Tudor Constantin, S.C. Ductil Rom S.A. Bucureşti – reprezentată de inculpatul Sorin Stuparu, S.C. Novicio Food&Beverage S.R.L. Ilfov - reprezentată de inculpatul Nicole Saikaly  şi S.C. Vega Trade Comodities S.R.L. Giurgiu – reprezentată de inculpaţii Sorin Adrian Găzdac şi Raluca Livia Ioana Găzdac.
„Activitatea infracţională a inculpaţilor a fost sprijinită, în diferite modalităţi, de către şase inculpaţi, având funcţii de conducere în cadrul structurii centrale  şi structurilor teritoriale ale A.N.A.F.,  printre care Nicuşor Drăgan - director general adjunct,  Dan Stroe - director achiziţii şi Nadia Păcală - comisar. De asemenea, membrii grupării care acţionau pe raza judeţului Giurgiu au fost sprijiniţi de către inculpatul Octavian Grecu, zis „Butoane”. La activitatea infracţională desfăşurată de către inculpaţi a contribuit şi Cezar Mircea Măgureanu, fost senator în Parlamentul României”, se arată într-un comunicat al DIICOT Bucureşti.
Anchetatorii susţin că, în perioada 2010 – 2012, inculpaţii au cauzat bugetului de stat  un prejudiciu în cuantum de 168 milioane USD, reprezentând TVA şi impozit pe profit.

Percheziţii şi sechestru la Lieşti

În acest caz au fost efectuate, în iulie 2012, mai multe percheziţii domiciliare. Procurorii au descins la vremea respectivă şi la fabrica de zahăr din Lieşti, unde Lemarco S.A. este acţionar majoritar.  
Procurorii D.I.I.C.O.T. au dispus măsuri asigurătorii asupra bunurilor inculpaţilor, până la concurenţa valorii  prejudiciului cauzat prin activitatea infracţională. Sub sechestru se află şi bunuri de la fabrica de zahăr din Lieşti.
Dosarul, în care cele 107 persoane sunt acuzate de constituirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălarea banilor, va fi judecat de magistraţii Tribunalului Bucureşti.

Citit 5378 ori Ultima modificare Vineri, 18 Ianuarie 2013 18:22

3 comentarii

 • postat de La spartul tirgului
  Duminică, 20 Ianuarie 2013 08:36
  Subiectul a fost dezbatut in anchete pe larg in iulie anult trecut, cind au fost arestati, si in octombrie, cind au dat drumul rechizitoriului spre presa. Acum nu au scris decit Teodora Miron si Afrodita Cicovschi de la Curierul National. Probabil ca terminasera DIICOTisti de dat dosarul pe la ziariste si si si-au amintit ca ar mai fi vreo doua...
  0
  0
  Raportează
 • postat de Cetatean
  Sâmbătă, 19 Ianuarie 2013 16:19
  Teodora Miron, inainte sa scrii un articol incearca sa te DOCUMENTEZI !!!!! stirea asta e foarte vechi , de inainte de sarbatori iar toti " inculpatii" au fost eliberati pt ca au achitat TVA-ul catre stat !
  vai de capul vostru de jurnalisti !
  0
  0
  Raportează
 • postat de relu
  Sâmbătă, 19 Ianuarie 2013 08:01
  la mafia cerealelor cand va bagati ? aveti si pe la galati niste clienti , daca nu cumva ii stiti deja , insa ii protejati chiar voi.........
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.