Mare atenţie pe mâna cui vă daţi banii! Cum scăpaţi legal de penalităţile la întreţinere
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Mare atenţie pe mâna cui vă daţi banii! Cum scăpaţi legal de penalităţile la întreţinere
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Juriştii chestionaţi de "Viaţa liberă" recomandă populaţiei ca plata întreţinerii restante, în vederea radierii penalităţilor, să se facă la casieriile asociaţiile de proprietari * Acelaşi punct de vedere îl are şi Federaţia Judeţeană a Asociaţiilor de Proprietari * "Plăţile directe locatar-Apaterm nu au fundament juridic, în condiţiile în care furnizorul nu are contract cu locatarul, ci cu asociaţia din care acesta face parte", spun specialiştii


Un act de reconciliere. Astfel a definit un gălăţean decizia municipalităţii de a anula penalităţile istorice ale populaţiei la apă caldă şi căldură cu condiţia încasării datoriei de bază până la 31 iulie. Este, până la urmă, şansa unui nou început atât pentru datornici, care plătind debite de peste 17 milioane de euro scapă de penalităţi de 20 de milioane de euro, cât şi pentru Apaterm, care renunţând la creanţe pe care nu le-ar fi recuperat poate niciodată îşi asigură într-un timp scurt un flux serios de numerar. Vital pentru societate, care se află în plin proces de reorganizare după ce ea însăşi acumulase datorii de circa 85 de milioane de euro către propriii furnizori şi ajunsese în pragul falimentului.

Totuşi, pe fondul criticilor aduse de asociaţiile de proprietari şi de experţii în drept variantei nereglementate de plăţi directe locatar-Apaterm anunţate de Primărie ca alternativă la plata uzuală prin asociaţie, apare întrebarea dacă autorităţile s-au gândit la toate atunci când au întocmit procedura de anulare a penalităţilor.

"Asociaţiile decid dacă le permit locatarilor să plătească la Apaterm"

Federaţia Judeţeană a Asociaţiilor de Proprietari (FJAP) a descris procedura de anulare a penalităţilor ca fiind "brută şi neprelucrată" şi a apreciat că plăţile directe locatar-Apaterm nu au fundament juridic, în condiţiile în care furnizorul nu are contract cu locatarul, ci cu asociaţia din care acesta face parte, FJAP recomandând astfel ca achitarea debitelor în scopul ştergerii penalităţilor să se facă prin asociaţii, aşa cum se face achitarea facturilor curente. Punctul de vedere al organizaţiei este susţinut şi de jurişti.

Totuşi, FJAP a precizat că plăţile directe ar fi posibile doar dacă asociaţiile şi-ar da acordul, iar municipalitatea a arătat că a prevăzut deja acest lucru. "În baza hotărârii adunării generale, asociaţiile de proprietari decid dacă vor aplica procedura de anulare a penalităţilor prin intermediul lor sau pot decide să le ofere individual locatarilor posibilitatea de a beneficia direct de această facilitate", a explicat Primăria.

Administraţia susţine că le-a lăsat asociaţiilor această portiţă pentru a nu fi copleşite de volumul mare de plăţi aşteptat. "Sunt asociaţii care au şi zece blocuri. Dacă nu pot gestiona procesul de ştergere a penalităţilor pentru toţi locatarii, le pot elibera acestora adeverinţe cu care să-şi plătească debitele direct la Apaterm. Scopul este să dăm posibilitatea unui număr cât mai mare de oameni să acceseze procedura", a declarat administratorul special al Apaterm, Adriana Stratulat.

Citit 6076 ori Ultima modificare Vineri, 15 Februarie 2013 18:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.