GALERIE FOTO&VIDEO / Bombă biologică lângă Galaţi. Iată unde aruncă resturile de cadavre mafia cărnii de cal!
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

GALERIE FOTO&VIDEO / Bombă biologică lângă Galaţi. Iată unde aruncă resturile de cadavre mafia cărnii de cal!
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

"Viaţa liberă" a descoperit locul unde abatoarele ilegale din Galaţi aruncă resturile de animale sacrificate fără acte * Resturile a sute - dacă nu cumva mii - de animale umplu trei râpe şi o pădurice din apropierea lacului Brateş * Multe din resturi aparţin unor cai despre care există indicii că au ajuns în galantare în loc de carne de vită sau de porc * Autorităţile promit o anchetă penală în acest caz


În plin scandal al cărnii de cal, la marginea Galaţiului există un adevărat focar de infecţie, reprezentat de sute - poate mii - de resturi de cadavre de cai, vite şi oi. Locul se află la numai câteva sute de metri de plaja unde gălăţenii vin să se distreze vara, dar şi la o distanţă relativ mică de complexul rezidenţial aflat  la marginea oraşului. 

Lumea din zonă ştia

În momentul în care mergi pe lângă calea ferată proaspăt distrusă de alunecările de teren, găseşti căutătorii de fier vechi. Pe oricare dintre ei îi întrebi, toţi  ştiu de râpele unde de ani de zile se aruncă animale moarte. „Înainte era o singură râpă, acum sunt vreo trei”, ne-a spus unul dintre căutătorii de fier vechi.

Locul este foarte uşor accesibil, dar şi periculos în acelaşi timp. Pentru a folosi poteca ce ajunge la prima râpă, treci pe lângă o staţie de pompare. Odată ajuns la prima dintre cele trei râpe, pe lângă peisajul demn de film horror, trebuie să ai grijă să nu fi atacat de zecile de câini comunitari, care se înfruptă nestânjeniţi din cadavrele aflate în putrefacţie.
„Am înţeles că problema este totuşi una mai veche. Tot ce ţine de siguranţa alimentelor este responsabilitatea celor de la Direcţia Sanitar Veterinară”, a spus Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi. Pe de altă parte, acesta a precizat că există şi un real pericol pentru populaţie. „Dacă resturile respective ajung în vreun fel în sursa de apă, există posibilitatea ca germenii şi microorganismele să provoace boli grave”, a mai spus acesta.
 

"Viaţa liberă" a sesizat autorităţile

Proaspăt instalata conducere de la Direcţia Sanitar Veterinareă şi de Siguranţa Alimentelor (DSVSA) nu avea cunoştinţă despre existenţa infernului în aer liber de la malul Brateşului. S-a sesizat de-abia când echipa „Vieţii Libere” a prezentat fotografiile făcute la faţa locului şi a cerut lămuriri.

"Vom trimite o echipă acolo, pentru a verifica dacă cele semnalate se confirmă. În ceea ce priveşte ecarisarea locului, vom contacta responsabilii din Primărie, deoacere această parte a problemei le aparţine lor. Aceştia au contracte cu firmele ce se ocupă  de  strângerea şi distrugerea acestor carcase”, a declarat Vasile Ştefan, directorul DSVSA Galaţi.
„Din punct de vedere medical, câinii din zonă vor fi strânşi şi vaccinaţi, pentru a se verifica dacă sunt bolnavi. Vor fi ţinuţi sub observaţie, vaccinaţi, deparazitaţi şi sterilizaţi. Întotdeauna în asemenea cazuri există pericolul de rabie”, a mai declarat directorul DSVSA. De altfel ieri, după ce această problemă a fost sesizată de echipa „Vieţii Libere”, o echipă a DSVSA, însoţită de Poliţia Locală, Ecosal şi Poliţie s-a deplasat la faţa locului.
Şi Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi a spus că municipalitatea va lua măsuri în această direcţie. „Ecosalul sub coordonarea celor care fac ancheta urmează să salubrizeze zona. Vrem să ştim dacă la nivelul administraţiei Municipiului Galaţi putem să impunem vreo reglementare. Având în vedere că alte două localităţi se află în imediata apropiere a zonei. Aşteptăm ca Poliţia să identifice sursa de unde au provenit respectivele carcase”, a spus acesta.
Mai mult, actuala conducere a DSVSA va face o anchetă pentru a afla cine a tăiat şi a aruncat respectivele animale. Conform legii, făptaşul sau făptaşii riscă pedeapsa cu închisoarea pentru fapta lor. De altfel şi Poliţia s-a autosesizat în acest caz, oamenii legii făcând cercetări pentru a afla cu exactitate ce se petrece în zonă.

Pe de altă parte, ONG-urile susţin că aceste probleme ar dispărea imediat dacă România ar aplica regula microcipării cabalinelor, regulă impusă de ani buni de către Uniunea Europeană.
"Sunt samsari de cai în diferite zone ale ţării care strâng cai şi pe urmă îi duc la abator, dar aceste animale nu sunt identicate, nu se ştie nimic despre istoricul lor medical. Aceşti cai sunt tranşaţi şi pe urmă vânduţi şi nu se mai ştie nimic de carnea lor. În urma scandalului de acum câteva săptămâni, li s-a făcut frică şi au început să taie animalele şi să arunce carnea. Poliţia ar trebui să facă nişte controlale mai severe", a spus  Kuki Bărbuceanu, coordonatorul de proiecte din cadrul Vier Pfoten România, pentru o televiziune de ştiri.
Reacţia promptă a autorităţilor gălăţene la sesizarea făcută de "Viaţa liberă" este de apreciat, însă rămâne un mister faptul că nicio autoritate nu a descoperit până acum lugubrul loc deşi, din câte am înţeles, locuitorii din zonă au trimis în anii trecuţi numeroase sesizări către toate organele statului. Se aflau acestea în complicitate cu mafia cărnii? Sperăm că în zilele ce vin vom afla adevărul. Deocamdată există doar nişte zvonurile legate de o grupare interlopă numită "a Seferilor", care ar aproviziona de mai mulţi ani, "la negru", măcelăriile şi fabricile de preparate din Galaţi.

Cazul este penal

În această anchetă s-a implicat şi Prefectura. "A fost declanşată o anchetă complexă pentru identificarea sursei de provenienţă a acestor resturi, cel mai probabil fiind vorba despre sacrificări ilegale de animale, care vor face obiectul cercetării penale", a declarat Petrica Paţilea, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi. 


Pe lângă pericolul evident reprezentat de carcasele de cai aflate în putrefacţie, mai apare o problemă. Cea a câinilor comunitari care se înfruptă atât din leşurile aflate în râpe, cât şi din câinii morţi din zonă. În imediata apropiere a cimitirului de cai se află un adăpost de animale. Unul dintre oamenii care au afaceri în zonă, ne-a spus: „Aceşti câini sunt închişi în adăpost, iar odată la două săptămâni vine câte cineva şi le mai aruncă un sac de mâncare. Multe din aceste animale au ajuns şi în afara adăpostului”, a spus acesta.
În momentul în care am ajuns la respectivul adăpost, aflat la mai puţin de 50 de metri de râpă, zeci de câini agresivi au înconjurat maşina „Vieţii Libere”.  „Vrem să verificăm situaţia adăpostului de câini şi a regulilor după care funcţionează acesta”, a   spus purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Mihai Costache. Aceşti câini, în cazul în care sunt infectaţi cu rabie, pot  răspândi boala foarte uşor.

Reprezentanţii Vier Pfoten, organizaţie al cărei nume apare pe respectivul adăpost de câini susţin că nu au nicio legătură cu el. “Vier Pfoten  nu deţine şi nu a deţinut niciodată un adăpost de câini în România. Mai mult, între organizaţia noastră şi adăpostul de la Galaţi menţionat de dumneavoastră. nu există nici o legătură. Toate proiectele de sterilizare a câinilor fără stăpân derulate de Vier Pfoten prevăd returnarea în teritoriu a animalelor sterilizate. Ultimul proiect derulat de Vier Pfoten la Galaţi a avut loc în 2007”, a declarat pentru "Viaţa Liberă"  Livia Cimpoeru, purtător de cuvânt al Vier Pfoten România.


De ce se taie caii?

Potrivit specialiştilor, carnea de cal este mai sănătoasă decât orice altă carne roşie, fiind mai slabă şi mult mai bogată în fier . De asemenea, această carne conţine  acizi Omega 3 şi Omega 7.
„Există nişte diferenţe de compoziţie între cal si vită, diferenţe care fac din cal o carne ceva mai bună. În primul rând pentru că este o carne foarte slabă, iar grăsimea existentă este bogată în acid linolenic (un acid omega 3) si într-un acid mononesaturat, acid palmitoleic”, a explicat Corina Zugravu, medic primar igienă şi alimentaţie la Institutul de Sănătate Publică Bucureşti pentru yahoo news România.
„Calul fiind un animal atletic, are dublul cantităţii de fier pe care o regăsim în carnea de vită, idem pentru vitamina B12”, spune Corina Zugravu. Muşchiul de cal este bogat în glicogen, o glucidă care dă cărnii un gust puţin dulce. Ca orice tip de carne roşie ea nu trebuie consumată frecvent, însă „fiind o carne mai echilibrată din punct de vedere al grăsimilor, este de preferat cărnii de vită, mai ales când avem persoane cu un profil lipidic nesănătos, cu trigliceridele mărite şi cu probleme cardio-vasculare”, a mai spus aceasta pentru yahoo news România.


 

Citit 8452 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Februarie 2013 09:20

23 comentarii

 • postat de IPS Dionisie Spagoveanu
  Vineri, 01 Martie 2013 03:22
  Boul de Renato stiu sigur ca este prieten la catarama cu Durbaca,mi se pare si cu Dumitru Nicolae,cu Marius Stan nu stiu dac-o fi,dar el era cel ce organiza petrecerea de sfanta maria si alte sarbatori in vadul ungurului,deci oricum avea aprobarea primarului.Plus ca la moartea celuilalt bou,Marian Ivan,a fost cel care a pozat in cowboy,calare pe un ditamai bidiviul de rasa,si a citit la groapa boului un ditamai discursul,de compatimire fatza de faptele evlavioase ale acelui bou de gangster,acoperit si aparat de alti gangsteri care fac parte din politie si politic.O mana spala pe alta,si amandoua fatza,ce naiba,doar nu santem cazuti acuma din cosmos si nu stim cum merge treaba in tara asta.Si mai e si gruparea Sefer care actioneaza in acea zona,au centre de fier vechi,tarabe cu MITITEI in Piata Centrala,vand droguri in Divino,tot Galatiul stie,doar Politia saraca habar-n'are!Oare asa sa fie,sau le plac corocleii murdari celor platiti de prostime sa apere legea?Voi ce crede-ti?
  0
  0
  Raportează
 • postat de gelu
  Joi, 28 Februarie 2013 20:30
  ar trebui luat la rost RENATO ,ARE UN ABATOR ILEGAL,care este prin apropiere de brates ,este acoperit de politic,si sustinut de mafie
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ciprian
  Joi, 28 Februarie 2013 10:07
  @Matheo, Anthraxul are potential de bomba biologica. Cu siguranta securitatea nationala bate orice secret medic-pacient la care te poti gandi. Inteleg ca vrei sa te dai cunoscator, in schimb esti mult pe langa subiect
  0
  0
  Raportează
 • postat de fc
  Miercuri, 27 Februarie 2013 23:54
  nu mai mâncați carne. civilizați-vă. ieșiți din regnul animal.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ali baba si cei 40 de hoti de cai
  Miercuri, 27 Februarie 2013 21:49
  da mititeii va plac?eheee daca ar sti gala\tenii ce au mancat de ani de zile,nu ar mai manca mititei nici de la metro
  0
  0
  Raportează
 • postat de Răzvrătitul izolat
  Miercuri, 27 Februarie 2013 19:57
  Cum îşi mai fac mendrele aleşii noştri, adevăraţii garanţi ai hoţiei în România! Este incredibil că, dintre toate agenţiile şi ONG-urile, mari colectoare de incomensurabili halitori ai banilor publici, nimeni n-a aflat nimic despre bombele biologice la vedere. Pe toţi îi interesează un singur lucru: cotizarea pentru chimirul aleşilor, pentru mita electorală. Vinovaţii? Toţi, de la primul la ultimul locuitor, pentru indolenţa cu care privim distrugerea generalizată.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Matheo
  Miercuri, 27 Februarie 2013 19:14
  @ciprian
  Ai auzit in viata ta ( asa cum a fost ea) de confidentialitatea medic-pacient???
  Spre exemplu: Eu,secretar de stat - tu, cocsar. Ce treaba ai tu sa stiii, sa urli ca descreieratu` pe la colturi,ca Eu am ANTRAX???
  @anonim
  Cainii trebuie pupati in c_r, de tine.
  0
  0
  Raportează
 • postat de anonim
  Miercuri, 27 Februarie 2013 17:25
  Câinii de care s-a vorbit în articol nu trebuie vaccinaţi, ci eutanasiaţi!
  0
  0
  Raportează
 • postat de ciprian
  Miercuri, 27 Februarie 2013 15:42
  @stan patitul, da, clar Antrax... Acum, nu spun ca nu e rgav, dar daca era vorba de antrax am fi aflat cu totii de tine. Inteleg sa faci reclama negativa, dar nu in halul asta...
  0
  0
  Raportează
 • postat de stan patitul
  Miercuri, 27 Februarie 2013 13:58
  Am cumparat carne din Piata (cand intri in halele vechi pe dreapta - de la cantarul din spate care este opus intrarii) nu stiu cum se cheama societatea si nu stiu nici cine dracu m-a pus, ca eu de obicei nu cumpar de acolo. Costita de porc, care la preparare mirosea groaznic a gunoi, iar sotul meu care s-a lovit putin la un deget cand a taiat-o a facut o o infectie de toata frumuseatea la degetul mare - este sub antibiotice cu diagnosticul ANTRAX. (sau ma pe romaneste dalac). Nu mai am bonul de casa ca treebuia sa facem reclamatie.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Fara Nume
  Miercuri, 27 Februarie 2013 13:06
  Si sunt foarte multi angajati la anumite firme care comercializaza produse alimentare, care taie animale si toaca carnea alterata si in putrefactie si o scot la vanzare. Imi este frica pt siguranta mea ca as fi facut niste filmuletze cu camera ascunsa cu galatenii nostri angajati ai acelor firme.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Anonim
  Miercuri, 27 Februarie 2013 13:05
  Si sunt foarte multi angajati la anumite firme care comercializaza produse alimentare, care taie animale si toaca carnea alterata si in putrefactie si o scot la vanzare. Imi este frica pt siguranta mea ca as fi facut niste filmuletze cu camera ascunsa cu galatenii nostri angajati ai acelor firme.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Anonim
  Miercuri, 27 Februarie 2013 12:58
  Toata carnea a ajuns in magazinele Albo si in Piata Mare, cunosc foarte multe detalii dar nu vreau sa ma amestec in aceasta chestiune si sa am probleme. Ciao
  0
  0
  Raportează
 • postat de Cosy
  Miercuri, 27 Februarie 2013 12:30
  In loc sa se ocupe de astfel de fapte politistii de la Sectia 1 Politie rurala Vanatori aplica sanctiuni la regimul rutier.
  Si-a pus cineva din politie intrebarea de ce acesti politisti prefera sa aplice sanctiuni la cei aflati in tranzit pe raza lor de activitate ?

  Ei noaptea dorm !!
  0
  0
  Raportează
 • postat de mita macelarita
  Miercuri, 27 Februarie 2013 12:02
  Baaaai, intrebati-l pe Renato si pe vesnicul director al pietelor, Zaharia Jigodia Hoata, ca va spun ei de care carne au mancat galatenii in ultimii 20 ani. Sa fiti sanatosi - conducatori ai Galatiului, sa va mai bateti joc de oamenii care va aleg.
  0
  0
  Raportează
 • postat de un galatean
  Miercuri, 27 Februarie 2013 11:57
  Inspectorii zonali (de teren) ce au facut pana acum? Cei de la D.S.V. si SANEPIDSituatia e veche! Ar trebui, toti din cei cu functii de conducere SI RESPONSABILI, din institutiile care ar trebui sa previna si sa controleze astfel de situatii sa raspunda cu functiile........E inacceptabil ....!
  0
  0
  Raportează
 • postat de gheorghe
  Miercuri, 27 Februarie 2013 11:37
  Dar cei de la mediu se mai impica cat de putin ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de macelarul
  Miercuri, 27 Februarie 2013 11:25
  eheeeee ,din caii astia cred ca a mancat si regina mama a Marii Britanii ,ha ha ha ha ,cred ca in micii de prin targuri se mananca si carne de caine, ati vazut ce buni sunt micii ,cum te lingi pe bot dupa ce ai savurat 2 -3 mititei,eheeeee daca ar sti galatenii....
  0
  0
  Raportează
 • postat de didi
  Miercuri, 27 Februarie 2013 11:17
  Poate intraba cineva si politia de frontiera care supravegheaza zona de ani de zile,de ce nu a reusit sa vaada nimic.Am uitat.Politia de frontiera urmareste pescarii,pensionarii,fetele frumoase si sa-si ia salarile la timp.Sigur vor spune multi ca nu e treaba politiei de frontiera .Asa si este,dar puteau macar sa sune la 112?Puteau macar sa-si anute sefii ierarhici?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ion
  Miercuri, 27 Februarie 2013 09:47
  Carnea de pe miile de carcase de cai au fost mancate de Galateni, evident, ca doar nu au livrat carnea in China. Bunicul meu m-a invatat deosebirea intre carne de cabalina si vita si va spun ca e haios cata carne de cal si magar mananca galatenii din piete. Pe de alta parte, carnea de cal e mai sanatoasa dar cu conditia sa vina de la un animal tanar si sanatos, nu o martoaga bolnava, imbatranita in jug. Oricum, habar nu aveti cati caini mancati de Paste!
  0
  0
  Raportează
 • postat de domnul domn
  Miercuri, 27 Februarie 2013 09:34
  INTREBATI SI VERIFICATI PE TOTI CEI CARE VIND IN HALA DIN PIATA 30 DECEMBRIE , DAR NU CU ALDE BOLDEA .. STEFANI SI ALTI NEI ......VITI multumim gunoaelor
  0
  0
  Raportează
 • postat de GARDUL DE MEDIU
  Miercuri, 27 Februarie 2013 08:49
  Extraordinar, a descoperit Viata Libera !!!!!!!!!!!!!!!!!! Daca nu s-ar fi intamplat alunecarea aia de teren cu distrugerea caii ferate nu s-ar fi descoperit nici peste 10 ani Problema e ca toti stiu dar nimeni nu face nimic. Cadavrele alea au si 2-3 ani de cand zac acolo dar le-a mai vazut cineva pana acum? Cine stie cata carne de cal , magar sau camila am mancat in micii de pe la tarabele ,,ciocolatiilor,, de prin talcioc sau de prin piata. Dar asta e, autoritatile dorm in bocanci, iau lefuri grase si treaba merge asa mai departe
  0
  0
  Raportează
 • postat de DSVSA. Cumparati, Cumparati.
  Miercuri, 27 Februarie 2013 07:37
  De ce dati toti din umeri?? Nu aveti curaj sa spuneti adevarul?? De ce nu-l intrebati pe Renato?? Va e frica sau sunteti manjiti? Cine stie cati cai si magari morti au mancat galatenii cu complicitatea autoritatilor platite sa supravegheze pietele....
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.