VIDEO / Se întorc comuniştii? Îngrijorare printre studenţii basarabeni din Galaţi

VIDEO / Se întorc comuniştii? Îngrijorare printre studenţii basarabeni din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Guvernul moldovean condus de premierul Vlad Filat a fost demis în urma unei moţiuni de cenzură. Depusă de Partidul Comuniştilor din R.Moldova, moţiunea a fost votată de 54 de parlamentari. Premierul în exerciţiu Vlad Filat a declarat că faptul că nu l-a demis din funcţie pe Vlad Plahotniuc şi că nu a spus lucrurilor pe nume sunt motivele demiterii sale.

La aproape patru ani de la protestele sângeroase contra comuniştilor de la Chişinău, Republica Moldova pare să intre într-o nouă eră roşie. Acest lucru îi îngrijorează inclusiv pe cei 650 de studenţi basarabeni ce locuiesc la Galaţi.

"Este un moment extrem de delicat din istoria Republicii Moldova, pentru că, iată, printr-un proces democratic, există riscul să asistăm la revenirea comuniştilor la guvernare. Stabilitatea politică era cuvântul cheie până nu demult, luând în considerare succesele Republicii Moldova pe agenda europeană. Nemulţumirile tinerei generaţiei se pot vedea cu ochiul liber, pe reţelele de socializare. Expunerile generaţiei 7 aprilie denotă nemulţumire şi dezamăgire pentru că asistăm la furarea momentului 7 aprilie 2009, când tinerii au ieşit şi au debarcat guvernarea comunistă din acea vreme", a declarat studentul basarabean Dumitru Rusu.

Liderul Ligii Studenţilor Basarabeni din Galaţi, Mihai Creţu, spune că există deja un precedent periculos în ceea ce priveşte relaţia comuniştilor cu studenţii basarabeni de la Galaţi. "Avem deja un precedent periculos, câd extensiunea Universităţii Dunărea de Jos de la Cahul a fost închisă de comunişti. Noi susţinem orientarea europeană a Republicii Moldova, iar o întoarcere a comuniştilor ar reprezenta un mare pas înapoi", a declarat Mihai Creţu pentru "Viaţa liberă".

Şi liderul Clubului Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni din Galaţi, Nicolae Creangă, este îngrijorat de schimbările de la Chişinău. "În loc să ne îndreptăm spre Uniunea Europeană, ne vom întoarce către Rusia", a spus acesta.

Poziţia oficială a României

În cursul zilei de ieri, Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a făcut publică poziţia României vizavi de schimbările politice de la Chişinău. "Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă convingerea că forţele politice de la Chişinău vor aborda cu responsabilitate şi maturitate situaţia actuală, în interesul stabilităţii şi al avansării procesului de apropiere de Uniunea Europeană şi în consens cu aspiraţiile şi aşteptările cetăţenilor Republicii Moldova", se arată într-un comunicat postat pe site-ul MAE.

 

 

Citit 2655 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Martie 2013 17:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.