VIDEO / Pericol de explozie la o fermă din Folteşti! Vezi ce au găsit poliţiştii în urma unei descinderi

VIDEO / Pericol de explozie la o fermă din Folteşti! Vezi ce au găsit poliţiştii în urma unei descinderi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

4,8 tone de îngrăşământ chimic au fost găsite în condiţii improprii în comuna Folteşti * Aproape jumătate din cantitate era depozitată în sediul unei firme


Atenţie la cum depozitaţi şi folosiţi îngrăşămintele chimice pentru lucrările agricole! O gălăţeancă de 39 de ani a fost la un pas de a transforma comuna Folteşti într-un nou Mihăileşti (localitate unde, în 2004, explozia unui camion cu azotat de amoniu a provocat 18 victime - n.r.), după ce a înghesuit aproape cinci tone de azotat de amoniu într-o locuinţă şi la un punct de lucru al societăţii comerciale pe care o administrează.

Cei care au descoperit neregulile au fost poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, care au descins la cele două locaţii la finele săptămânii trecute. Prima oprire, la o casă unde au găsit nu mai puţin de 2.800 de kilograme de azotat de amoniu, alături de mai multe recipiente de plastic goale în care fusese combustibil.

Bănuind că acesta nu era singurul loc unde femeia depozitase îngrăşăminte, poliţiştii au ajuns şi la un punct de lucru al societăţii. "În continuarea cercetărilor poliţiştii s-au deplasat la un punct de lucru al societăţii comerciale situate la o fermă agricolă, unde au fost găsite 2.000 kg azotat de amoniu depozitate într-un hangar deschis, la un loc cu mai multe utilaje agricole şi seminţe", precizează cms. Cristina Tatulici, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.

Administratorului firmei i-a fost întocmit dosar penal pentru nerespectarea condiţiilor de depozitare, faptă care i-ar putea aduce o pedeapsă cuprinsă între 6 luni şi 2 ani de închisoare.

Sfaturile specialiştilor

Pentru a preveni incidentele nedorite, fermierii trebuie să ştie că îngrăşămintele, mai ales cele chimice, trebuie ţinute în condiţii speciale. În fermă se poate amenaja un depozit special pentru păstrarea îngrăşămintelor sau poate fi utilizată, în acest scop, o magazie ce îndeplineşte condiţiile de depozitare a îngrăşămintelor solide. Depozitul trebuie să asigure conservarea însuşirilor bune ale îngrăşămintelor şi să evite pierderile de substanţă activă prin retrogradare sau descompunere. Amplasarea lui se face departe de alte clădiri (la minimum 60 de metri), încât în caz de incendiu să se evite pericolul extinderii acestuia. Construcţia trebuie aşezată pe un teren uscat, ferit de umezeală şi igrasie. De asemenea, îngrăşămintele nu se amplasează alături de furaje.

 

Citit 2500 ori Ultima modificare Luni, 11 Martie 2013 17:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.