Începe să se facă dreptate în cazul morţii Silviei Stan. Asistenta a rămas fără dreptul de practică

Începe să se facă dreptate în cazul morţii Silviei Stan. Asistenta a rămas fără dreptul de practică
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Începe să se facă dreptate în cazul morţii Silviei Stan * Primul caz al unei asistente rămase fără dreptul de practică * Carmen Avram poate da un nou examen de atestare peste cinci ani


Cazul Silviei Stan (foto), femeia care a murit după ce i s-a administrat un calciu la un cabinet medical de tratamente din Galaţi, revine în atenţie. Şi asta pentru că, după mai bine de nouă luni, a fost luată prima sancţiune faţă de asistenta care a administrat calciul.

Consiliul Naţional al Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR) a decis ca asistentei Carmen Lory Avram să îi fie retras dreptul de liberă practică. „Comisia Naţională de Etică şi Deontologie a OAMGMAMR, după analizarea tuturor declaraţiilor, probelor, înscrisurilor şi a expertizelor medico-legale, propune Biroului Executiv suspendarea calităţii de membru al OAMGMAMR a doamnei Avram Lory Carmen pe o perioadă de cinci ani şi informarea Ministerului Sănătăţii cu privire la retragerea dreptului de exercitare a profesiei pe perioada respectivă”, se arată în documentele OAMGMAMR.

Biroul Executiv a aprobat această propunere în urma căreia asistenta Carmen Lory Avram nu îşi va mai putea practica profesia, nici în spital, nici la vreun cabinet particular, pe o perioadă de cinci ani.

Reatestarea profesională

Decizia luată la Bucureşti a fost deja comunicată la Spitalul de Pediatrie, unde asistenta era angajată cu carte de muncă, de unde s-a cerut „o copie după decizia de încetare a activităţii în funcţia de asistent medical a doamnei Avram Carmen”.

Decizia luată de Consiliul OAMGMAMR poate fi atacată de Carmen Avram, în termen de 30 de zile, la Judecătoria Galaţi.

Dacă asistenta nu va ataca decizia sau dacă aceasta va rămâne definitivă în urma unui proces, atunci asistenta nu va mai putea practica meseria pe o perioadă de cinci ani. După cei cinci ani de sancţiune, Carmen Avram va fi „supusă procedurii de reatestare profesională, conform legilor în vigoare”, se mai arată în decizia de suspendare a activităţii.

Primul asemenea caz la Galaţi

Deşi până acum au fost depuse foarte multe plângeri ce îi priveau pe asistenţii medicali acuzaţi de malpraxis, cazul lui Carmen Avram este de departe cel mai grav. „Cazul Carmen Avram este cel mai complicat, cu cele mai multe încălcări ale prevederilor legale în vigoare privind exercitarea profesiei de asistent medical, depăşind competenţele comisiei teritoriale de etică şi disciplină. Comisia teritorială a desfăşurat ancheta disciplinară şi Consiliul Judeţean a hotărât înaintarea dosarului către Comisia Naţională de Etică, pentru că faptele conturau încadrarea într-o abatere gravă, iar sancţiunea trebuia hotărâtă numai de Consiliul Naţional al Ordinului. Sperăm din tot sufletul să rămână un caz singular şi asistenţii medicali să dea dovada de profesionalism, să cunoască şi să respecte legislaţia naţională şi europeană în domeniul exercitării profesiei, să respecte drepturile pacienţilor şi să nu mai avem de anchetat asemenea abateri grave de la lege”, ne-a declarat Daniela Artimof, preşedinte OAMGMAMR Galaţi.

În acest caz se aşteaptă şi alte sancţiuni. Moartea Silviei Stan este anchetată şi de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, care au demarat, la începutul acestui an, urmărirea penală faţă de Carmen Avram. Până se va finaliza însă această anchetă, va mai trece ceva timp. Să nu mai vorbim şi despre durata unui proces penal în instanţele româneşti. Dar familia Silviei Stan este mulţumită că a început să de facă dreptate.

Citit 4818 ori Ultima modificare Duminică, 07 Aprilie 2013 17:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.