Samsarii de terenuri fac victime în nordul judeţului: Pensionară executată silit de mafia imobiliară

Samsarii de terenuri fac victime în nordul judeţului: Pensionară executată silit de mafia imobiliară
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Procuratorii de pământuri fac prăpăd printre vârsnicii care le încredinţează terenurile agricole în scopul vânzării ' O gălăţeancă de 62 de ani este doar una dintre victimele unor indivizi care nu au respectat mandatul încredinţat şi au târât-o prin tribunale


Încredinţarea terenurilor agricole unor samsari care promit că se vor ocupa de vânzare în locul proprietarilor nu este un moft în mediul rural, ci reprezintă cam singura soluţie pe care oamenii de rând o au pentru a scăpa de calvarul birocraţiei pe care îl implică înstrăinarea pământurilor. Nordul judeţului, îndeosebi zona Bereşti Meria şi comunele învecinate, este un exemplu grăitor în acest sens, mii de posesori de terenuri apelând la mandatari, pentru a-şi înstrăina pământurile de cele mai multe ori primite moştenire. În cele mai multe cazuri, însă, afacerile s-au terminat pe masa judecătorilor, proprietarii de bună credinţă pierzându-şi fie pământul, fie banii, după ce mandatarii au abuzat ori şi-au neglijat împuternicirile primite.

Doi proprietari, patru mandatari şi o vânzare eşuată

Vasilica Tofan este doar una dintre sutele de deţinători de pământuri ţepuiţi în urma unor astfel de afaceri. Coşmarul gălăţencei acum în vârstă de 62 de ani a început în luna martie a anului 2008, când împreună cu o altă persoană, pe nume Gheorghe Bălan, a hotărât să vândă 6.800 de metri pătraţi de teren arabil în extravilanul satului Balinteşti, comuna Bereşti Meria. Au aflat că pot face asta mai uşor prin intermediul unor mandatari, pe care i-au găsit în comună şi cărora le-au dat o procură întocmită la notariat.

Constantin Cuciureanu, Aurel Viorel Tudorache, ambii din Brăila, Ioan David, din Curtea de Argeş, şi George Daniel Cristea, din Bucureşti, primeau împuternicirea de a găsi, împreună sau separat, cumpărători pentru pământul Vasilicăi Tofan şi al lui Gheorghe Bălan. „Am mers să facem procura la notariatul Zânei Barău, de la Bereşti Meria, pe 13 martie şi tot atunci, în aceeaşi zi, s-a încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare între unul dintre mandatari, Ciuciureanu Constantin, şi firma Agro Investments, de pe lângă Focşani, prin care noi, ca vânzători, ne obligam prin mandatar să vindem acestei societăţi pământul, în schimbul sumei de 2.752 de lei. Trebuia ca mandatarul, în temeiul procurii, să se ocupe de perfectarea actelor de vânzare cu Agro Investments. Ni s-a spus să stăm liniştiţi, că fac ei tot”, ne-a spus Vasilica Tofan.

Potrivit antecontractului autentificat la notariatul Zânei Barău sub numărul 684 din 13 martie 2008, părţile se angajau ca în termen de şase luni de la semnarea acestui act să perfecteze vânzarea. În cazul în care în termen de 90 de zile de la expirarea termenului de şase luni actele nu erau perfectate din cauza promitenţilor vânzători, cumpărătorul putea cere instanţei pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de act autentic de vânzare-cumpărare, iar dacă vânzarea ar fi fost anulată din cauza vânzătorilor, aceştia ar fi trebuit să restituie dublul preţului primit.

Surpriza de după un an şi-o vară

În vara lui 2009, la un an şi jumătate de când îşi încredinţaseră pământul spre vânzare celor patru mandatari şi luaseră banii de la Agro Investments, Vasilica Tofan şi Gheorghe Bălan au fost contactaţi de Primăria Bereşti Meria. „Acolo ni s-a spus că avem de plătit impozite, că ceva este în neregulă cu pământul. La notariat, am aflat că vânzarea nu se mai realizase. Doamna notar ne-a spus că trebuie să ne aşteptăm să fim daţi în judecată”, completează Vasilica Tofan. Acest lucru s-a şi întâmplat, în ciuda faptului că imediat ce au aflat că au fost minţiţi de mandatari, cei doi proprietari au revocat împuternicirea. Firma Agro Investments, o societate care are deschise la Târgu Bujor sute de procese împotriva unor oameni de la care a ajuns să preia terenuri agricole prin intermediul procuratorilor, a cerut Judecătoriei să emită un act autentic care să ţină loc de contract, în virtutea faptului că nu fuseseră respectate clauzele antecontractului. Avocaţii societăţii au revenit însă asupra cererii în dosarul 1489/ 316/ 2011 şi au cerut instanţei obligarea pârâtei Vasilica Tofan la restituirea integrală a sumei achitate, de 2.752 de lei, cerere care le-a fost admisă de instanţă.

„În martie am primit somaţie de la un executor judecătoresc din Focşani că trebuie să achit suma primită pe pământ plus onorariul lui, de patru sute de lei. Dacă nu achit de bună voie, urmează să fiu executată silit. Eu nu ştiu de unde să-i iau pe acei oameni cărora le-am dat mandat şi nici ce mai pot să fac acum. Nu ştiu nici dacă pământul mai e al meu sau nu!”, îşi exprimă indignarea pensionara noastră.

Cazuri asemnătoare cu cel al Vasilicăi Tofan sunt cu sutele în nordul judeţului, iar "Viaţa liberă" vă va prezenta în ediţiile viitoare şi alte poveşti similare ale unor oameni care şi-au pierdut pământurile în urma unor inginerii dubioase. Un numitor cvasi-comun în aceste încrengături îl constituie SC Agro Investments SRL din Goleşti, Vrancea, firmă care are pe rolul Judecătoriei Tg. Bujor nu mai puţin de 520 de procese cu vânzătorii de pământuri.

Citit 4040 ori Ultima modificare Luni, 06 Mai 2013 14:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.