Nimeni nu plăteşte tâmpeniile edilitare: Galaţiul pică în canalizare, iar Primăria nu ştie cine-i de vină
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Nimeni nu plăteşte tâmpeniile edilitare: Galaţiul pică în canalizare, iar Primăria nu ştie cine-i de vină
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Articolul "Străzile Galaţiului se scufundă în canalizare" a deschis cutia Pandorei * Cititorii ne-au semnalat o grămadă de străzi surpate, în toate zonele oraşului * Primăria nu ne-a putut răspunde cine va plăti şi cine va reface lucrările executate de mântuială


Bani aruncaţi în canalizare - asta se vede, efectiv, cu ochiul liber după terminarea proiectului ISPA, proiect ce ar fi trebuit să dea Galaţiului o reţea de canalizare demnă de standardele europene. Mai exact 75 de milioane de euro a costat toată tărăşenia, sau numai 14 milioane, dacă luăm în calcul doar ţevile, nu şi celelalte componente ale proiectului. În urma articolului din ediţia de joi, 9 mai, a "Vieţii libere", intitulat "Străzile Galaţiului se scufundă în canalizare", articol ce prezenta situaţia intersecţiei străzilor Stelei şi Războieni, cititorii site-ului www.viata-libera.ro au identificat alte câteva situaţii similare apărute în noul Galaţi.

Pe Rizer, lângă parc

"Strada Rizer se scufundă în stânga noului parc. La intersecţia străzilor Bolintineanu şi Grădina Veche iar sunt câteva găuri în asfalt... şi uite-aşa tot oraşul este găurit", a comentat userul Alecu.
Străzile din zonă au fost reabilitate prin intermediul programului IPSA în cursul acestui an. Într-adevăr, asfaltul pare proaspăt turnat. Însă, după cum a punctat şi purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Mihai Costache, una dintre cauzele care duc la scufundarea gurilor de canalizare este faptul că pe tronsoane întregi s-au schimbat numai ţevile de apă, lăsându-se în plata Domnului ţevile de canalizare sau viceversa. “Unul dintre rezultatele programului ISPA s-a văzut în vara anului trecut, când a apărut o adevărată fântână arteziană pe strada Aurel Vlaicu”, a comentat oficialul Primăriei Galaţi. O situaţie similară a fost şi pe strada Nicolae  Bălcescu, stradă aflată în buricul târgului, pe care s-au descoperit câteva zeci de racorduri care nu apăreau în niciun script.
Aceeaşi zonă a Parcului Rizer, o altă problemă, rezolvată expeditiv. "Săptămâna trecută au astupat groapa de pe Bolintineanu colţ cu Grădina Veche şi [acum] se surpă lângă. Au astupat groapa ca nişte adevăraţi profesionişti - fix ca la cimitir, la lopată, pământ galben cu pietriş - eu, scris cu "e" mic, de mic plătitor de taxe şi impozite, îl întreb pe El, mare, directorul societăţii care a făcut lucrarea - aşa are astupată groapa din curte? sau a stabilizat pământul, l-a bătătorit şi apoi l-a pavat frumos, că doar invită musafiri să se fălească, nu ca pe stradă", a comentat un cititor sub pseudonimul NeaGroapă.
Groapa cu pricina reprezintă un adevărat punct de încercare pentru orice şofer ce ajunge prin zonă. Nici măcar nu s-a turnat asfalt peste, probabil în ideea că oricum se va surpa şi va fi nevoie de o nouă reabilitare

În Micro 20, în Cartierul Siret, pe Coşbuc şi pe Eminescu

Un alt cititor ne-a semnalat o problemă similară într-o cu totul altă parte a oraşului. "În Micro 20, pe bulevardul Dunărea, la sensul giratoriu spre Strada Brăilei, strada s-a lăsat periculos de mult", a comentat acesta. Anul acesta a fost construit şi sensul giratoriu, fără a se umbla însă la reţelele de canalizare.
Nici cel mai nou cartier al Galaţiului nu scapă de problemele creeate de "cel mai modern sistem de canalizare din ţară", cum îl lăudau edilii în momentul recepţiei. "În cartierul ANL Dimitrie Cantemir este surpat pământul în mijlocul şoselei, astfel că autobuzele abia trec, dar nu ia nimeni măsuri. Surparea nu e de azi sau de ieri, ci are mult timp", a postat userul ANL. Groapa de la ANL-uri este de-a dreptul incredibilă. Deşi sistemul de canalizare a fost făcut de la zero, deşi nu sunt chiar atât de multe blocuri în zonă, ţevile au început deja să cedeze. Pentru ca şoferii să nu intre cu maşinile prin gropi, cineva a ales să înfigă un par în groapă, de care a atârnat şi o pungă de plastic. “Acolo problemele sunt ceva mai complexe şi vom face o verificare, pentru a vedea exact ce se întâmplă”, a explicat Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi. 
De asemenea, cititorii ne-au mai semnalat probleme pe strada George Coşbuc, la intersecţia Eminescu cu Morilor, sau pe strada Bucureştii Noi.
Iniţial, poate nu am fi crezut că aceste probleme sunt reale, mai ales având în vedere că utilizatorii de internet se ascund în spatele anonimatului. Am mers la pas în fiecare loc unde ni s-au semnalat probleme. Din păcate pentru gălăţeni, problemele semnalate prin intermediul site-ului www.viata-libera.ro sunt absolut reale. Toate!

 Se vor face verificări

Primăria Galaţi promite că va verifica toate situaţiile menţionate mai sus, pentru a se vedea exact cine şi mai ales cum a lucrat. Până acum însă, oficialii municipalităţii nu au descoperit încă cine este de vină pentru surparea de la intersecţia străzii Stelei cu Războieni.
Din punctul de vedere al Primăriei Galaţi, nu Apă-Canal este responsabilă pentru scufundarea străzilor.  "Fix în cazul avariei de la intersecţia străzii Stelei Războieni cu Stelei nu este vina celor de la Apă-Canal. În urma verificărilor realizate s-a constatat că nu există pierderi pe reţeaua de apă şi canalizare", a spus Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi. Cât despre celelalte cazuri, rămâne de văzut. Culmea este că până acum, prin intermediul programului ISPA, dacă scoatem din calcul staţia de epurare, factura de plată pentru schimbările făcute alandala se ridică la nu mai puţin de 14 milioane de euro.  
"Cazurile semnalate de "Viaţa liberă", dar şi altele semnalate de cetăţeni vor fi verificate la bucată", a mai spus acesta. Până se vor găsi vinovaţii pentru scufundarea în canalizare a Galaţiului, oraşul va mai avea destul de mult de pătimit.

Acest material a fost realizat cu ajutorul cititorilor site-ului www.viata-libera.ro

Citit 2432 ori Ultima modificare Marți, 14 Mai 2013 09:00

12 comentarii

 • postat de despre parerile lachesis-uri
  Sâmbătă, 18 Mai 2013 23:29
  Ca de obicei, parerile cu titlu de articol ale giurnalistilor VL dupa directivele noului patron nu au nici in clin nici in maneca cu realitatea. Nici macar cu deontologia profesionala.
  De ce? Patronul face parte din gasca PNL de la putere de astazi cu apucaturi aidoma.

  Explicatii:
  - din 2000 gasca teroristilor economici din MF au eliminat prezenta specialistilor tehnici din MLPAT in procesul de avizare, aprobare si urmarire a lucrarilor de investitii;
  - din 2008, s-a introdus cifra de afaceri de 1,5 ori mai mare decat valoarea lucrarilor scoase la licitatie. Nu si in lucrari similare;
  - cine a facut bani cu Base&Udrea? Drumarii. 5 masini, cinci basculante cu moluz pe post de piatra sparta, multe miliarde;
  - Conta specificul - apa, canalizare? Hai bre. Las-o balta. Cat cotizeaza? Ura si la gara! ;
  - Trebuie inteles un lucru : fondurile europeene nu sunt chiar europeene. Sunt ale tarilor donatoare. Pentru ISPA la Galati, Olanda si Germania. Nu erau tampiti sa piarda acei bani. Si-au impus punctul de vedere si nu au avut someri. Au "livrat" utilaje pentru o tampenie de canalizare - epurare la Galati si si-au recuperat banii. Ca nu aveau rost? Ai sifon!
  - S-a ales o proiectare a unor carcalaci care au pus tevi la suprafata, plastic fara etansare cu caminele de beton. Adica niste gauri pe unde se scurge pamantul. Adica "gropile";
  - Proiectantii seriosi de Galati au fost eliminati. Astazi este si mai grav. Nici nu se mai iau in calcul;
  - Groapa de la Elice spune totul;
  -
  Ce urmeaza?
  Acelasi scenariu pe intreg judetul. Vega si Tancrad, cu niste firme de proiectare din Germania la Tecuci, Tg. Bujor, Pechea, Liesti, Ivesti ... ;
  Urmeza GROPI IN TOT JUDETUL. NU NUMAI IN GALATI!
  0
  0
  Raportează
 • postat de lachesis
  Vineri, 17 Mai 2013 15:43
  ce loess fratilor...se vede cine scrie comentariile astea...tot oamenii samsarilor de afaceri cu statul ai caror victime sunteti voi, cei din "cetate"...cascati bine ochii ca nu-i nimeni de vina decat tu+el+el=multi, noi toti care platim din buzunarul saraciei noastre averea uriasa si nemeritata a putini infractori care ne rapesc banii de sanatate, educatie, masa si casa decente, viata sociala cat de cat comunitara...in schimb va dau ziaristi si ziare execrabile si neadevarate, tv scabros si aure de mari conducatori de urbe...sunteti complici, niciodata sa nu uitati asta.ca te crezi curat la suflet sau nu, fost nomenclaturist sau asa zis liberal, esti vinovat in fata lui Dumnezeu si a oamenilor ca nu faci nimic, desi observi si desi stii ca 1+1=2, totusi nu faci nimic.nu crezi ca vei fi judecat si pentru ca nu faci nimic.Citeste bine Biblia..."intrucat nu ati facut acestor frati mai mici ai Mei...", si n-ai facut! Decat sa dai cate 2 lei la biserica unui cersetor, gandeste-te cat de vinovat esti ca din vina ta, om de rand+om de rand+om de rand...care nu faceti nimic, mii de necajiti nu beneficiaza de ce e al lor pentru ca toti acei bani pentru nevoi fundamentale se duc pe timp de criza la acesti criminali care semneaza contractele si dau pe mana infractorilor resursele...Ce este sistemul sanitar fara bani decat genocid?esti si tu parte acolo...mica, nefacand niente... Complici fiind autoritatile nu controleaza calitatea tocmai ca sa refaca iar si iar asa zise interventii ca sa te salveze din namolul in care te scalzi...locul din infern al lui Sisif e palid fata de acest iad in care cu voia ta traiesti! pentru ca asa vrei tu sa fii prost, mai mult decat vor ei sa invarta desteptaciunea lor contra ta.E datoria ta, nu optiunea ta sa controlezi calitatea acelor executii jalnice din fata portii tale care surpa strada, parcarea, casa ta in cativa ani!Si culmea efectului Stockholm te mai si plangi ca o sharla plouata! Mai bine hotaraste-te cetatean al Gl sa fii comunitar, nu caine comunitar batut de toti! Un parazit e mai mare decat tine care muncesti si nu primesti nimic?E nefiresc, pentru ca tu produci, ai tot dreptul sa fii in viata si nu mort in popusoi...
  0
  0
  Raportează
 • postat de ella
  Marți, 14 Mai 2013 16:20
  Chiar in centru, la blocul Pescarus,scara1 o haita de ciini isi fac adapost de ani buni.Sau facut mai multe sesizari,dar nimeni nu a luat nici o massura,caci aici locuiesc citiva coiosi si de nu e bine sa/i deranjezi.Veniti sa vedeti ce jaf e sub scara blocului,unde sint adunate tot felul de bulendre sa tina de cald animalelor.Ce sa ne mai miram de situatia din cartierele marginase,daca in centru e asa mizerie.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Dan
  Marți, 14 Mai 2013 13:21
  ai perfecta dreptate
  0
  0
  Raportează
 • postat de nelu
  Marți, 14 Mai 2013 12:55
  Revin iarasi cu aceiasi problema pe care am semnalato cateva zile in urma in legatura cu mizeria din caminile ce apartin de apa canal si trebuie sa le intretina sa fie curate nu cu mizeria de nu poti sa mergi decat cu cizme de sold pe care le folosesc pescari .Iar sefu de sector din tiglina 1 mia zis ca nu are timp pentru asa ceva.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Colleen
  Marți, 14 Mai 2013 12:37
  Si voi ziaristilor macar ati cercetat daca e adevarat ce spun userii? Ca eu am vazut useri care comenteaza aiura doar de dragul de a se baga in seama ca musca in lapte.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Marks
  Marți, 14 Mai 2013 09:53
  Nu mai cautati vinovatii ca in tara orbilor nimeni nu vrea sa vada. Apa Canal societate de stat sinecura politica pentru angajati ai partidelor are in dotare personal supranumeros platit de la stat si care munceste ca la comunism putin si prost. Vega si Tancrad doua vesnice castigatoare la licitatii de stat. Spaga data pentru castigarea fiecarei licitatii a dus probabil la delasare. Oriunde in tara lucreaza Vega lucreaza prost. Si totusi castiga in continuare licitatii. Intrebare retorica : a facut cineva de la Primarie efortul sa verifice perioada de garantie si sa puna vesnicii castigatori sa remedieze pe banii lor cum de altfel si este legea...?! Nu astept raspuns ca oricum se baga capu' intre urechi si se asteapta urmatoarea transa de libere la stat ca se oboseste des.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Eu
  Marți, 14 Mai 2013 09:29
  Ba din contra, toate tampeniile edilitare, dar absolut toate sunt platite de galateni, prin taxele si impozitele ce se aduna intr-un sac si din care, discretionar, se impart camarilei politice pe tot felul de lucrari executate de mantuiala si in bataie de joc. Si asta se intampla de 20 de ani. Dar cum perindarea prin functiile publice a tuturor "specialistilor" proveniti din pepinierele de partid, nu mai deranjeaza pe nimeni si plantarea lipitorului de afise in functia administrativa se realizeaza, in prima instanta, de la sediul de partid si mai apoi prin "castigarea concursului" astfel de anomalii in administrarea unui oras, ajung sa devina o normalitate.
  Si pana nu ajungi sa platesti din buzunar pentru prostiile facute, nu te trezesti...
  0
  0
  Raportează
 • postat de Eu
  Marți, 14 Mai 2013 09:26
  Ba din contra, toate tampeniile edilitare, dar absolut toate sunt platite de galateni, prin taxele si impozitele ce se aduna intr-un sac si din care, discretionar, se impart camarilei politice pe tot felul de lucrari executate de mantuiala si in bataie de joc. Si asta se intampla de 20 de ani. Dar cum perindarea prin functiile publice a tuturor "specialistilor" proveniti din pepinierele de partid, nu mai deranjeaza pe nimeni si plantarea lipitorului de afise in functia administrativa se realizeaza, in prima instanta, de la sediul de partid si mai apoi prin "castigarea concursului" astfel de anomalii in administrarea unui oras, ajung sa devina o normalitate.
  Si pana nu ajungi sa platesti din buzunar pentru prostiile facute, nu te trezesti...
  0
  0
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Marți, 14 Mai 2013 09:03
  1. se fura capacul de canalizare,
  2. se arunca tot felul de crengi, gunoaie, pietre, caramizi
  3. se sparge sistemul de canalizare, tevi, etc
  4. apa incepe sa curga in pamant
  5. se surpa

  6. de 20 de ani, poporul de idioti, poporul roman nu e in stare sa dea o lege sa curete de pe strazi cainii maidanezi (sunt doua haite mari de caini care latra unii la altii, in cartier, care fac somnul foarte placut "MULTUMITA" primariei Galati si acestui popor de idioti)
  sau sa dea o lege prin care este interzis colectarea de fier vechi decat de firme juridice si acestea de pe zone CONTRACTATE cu aviz de mediu !

  dar aceste lucruri extrem de simple, care se fac in tarile civilizate (eutanasierea a oricarui caine "comunitar" dupa 2 saptamani incercare de adoptie - cu buletin si sub semnatura) la noi, la poporul de idioti, nu se poate face.
  0
  0
  Raportează
 • postat de caddy
  Marți, 14 Mai 2013 07:16
  Sunt multe exemple, mai nou asfaltul de pe trotuar a luat-o la vale, sus la faleza aprope de parcul viva. Singura solutie este sa plecam cu totii si sa se puna o bOmba atomica peste GALATI !!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de IC
  Marți, 14 Mai 2013 06:43
  Am mai comentat despre modul de realizare a retelei noi de canalizare ,despre compactare etc . Gauri au sa mai apara ,in general acolo unde s-au inundat santurile sapate pentru pozarea conductelor ,din diverse motive, precipitatii , avarii la reteaua de apa din zona ,pierderi de apa la probarea canalizarii etc ,Chiar daca au compactat stratul superficial(patul) de sub conducta si umplutura din sant(daca au facut-o si cred ca da ) , apa a umectat in adancime stratul de loess iar acesta face ce stie ,se taseaza neuniform pe verticala ,cu s-au fara afectarea conductelor.Un lucru este ingrijorator ,prea multe zone afectate ,loess a fost dintodeauna la Galati si canalizarea a tinut suta de ani .....Daca nu se cerceteaza cu lupa cauzele se poate sa fie necazuri mari......
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.