Viitorul Galaţiului, pe agenda europeană. Soarta Combinatului se decide azi la Bruxelles

Viitorul Galaţiului, pe agenda europeană. Soarta Combinatului se decide azi la Bruxelles
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Premierul Victor Ponta a plecat ieri la şedinţa Consiliului European decis să sprijine ArcelorMittal * Lakshmi Mittal a ameninţat indirect că se va retrage din România dacă nu i se va accepta un preţ mai mic la energie * „E un şantaj ordinar. Nu vor pleca, cel puţin nu de tot”, afirmă sindicalistul Gheorghe Tiber


Viitorul siderurgiei gălăţene poate fi decis astăzi la Consiliul European, care se întruneşte pe problema energiei. În cazul în care premierul Victor Ponta nu reuşeşte să îi înduplece pe oficialii de la Bruxelles să accepte „soluţiile sustenabile” în domeniul energiei, există riscul să se închidă măcar o parte din producţia de la Galaţi. Cel puţin aşa a lăsat să se înţeleagă proprietarul ArcelorMittal, care a ameninţat voalat că se va retrage din România dacă actualele preţuri la energie vor fi păstrate. „Un şantaj ordinar”, afirmă o parte dintre sindicaliştii gălăţeni, care sunt convinşi că Mittal nu îşi permite să plece din România pentru că aici „au cel mai bun randament”.

Ponta: „Suntem între ciocan şi nicovală”

Înainte de a pleca la Bruxelles, premierul Victor Ponta a spus că va încerca să sprijine ArcelorMittal, însă totul depinde de poziţia pe care o va avea Comisia Europeană. România va încerca să sprijine ArcelorMittal Galaţi, dar se află "între ciocan şi nicovală", respectiv între interesul de a menţine investitorii şi respectarea regulilor europene, a afirmat Victor Ponta, admiţând că Lakshmi Mittal a evocat varianta retragerii din Europa din cauza preţului la energie. Premierul a spus că Guvernul sprijină toate companiile din România, dar că este nevoie ca aceste măsuri să fie agreate şi la Bruxelles. „Întreaga companie ArcelorMittal în Europa are o problemă cu creşterea preţului la energie, or aici politicile interne pe care le vom aplica sunt de sprijinire a uzinei de la Galaţi, dar este nevoie şi de coordonare pe plan european, pentru că, dacă se impune să adoptăm anumite reguli, suntem între ciocan şi nicovală, între interesul de a ne menţine aici fabricile şi infringementul de la Bruxelles”, a spus Ponta. Întrebat dacă Lakshmi Mittal a vorbit, în discuţia avută la Bucureşti, despre posibilitatea de a se retrage din România, premierul a răspuns că "nu în mod direct". "A vorbit despre posibilitatea de a se retrage din Europa", a precizat premierul.

„În cel mai rău caz vor închide fluxul cald”

Sindicaliştii de pe platforma siderurgică susţin că cel mai important lucru după acest Consiliu European este menţinerea activităţii la Galaţi şi cer decizii care să aibă în vedere binele oamenilor care lucrează în cadrul Combinatului. „Nu cred că Guvernul României îşi va permite să încalce protocolul european. Din punctul meu de vedere, ceea ce face Mittal este un şantaj ordinar. Cred că nu vor pune niciodată în practică aceste ameninţări. Nu vor pleca din România, de asta sunt convins, în cel mai rău caz vor închide fluxul cald, ceea ce oricum înseamnă că sunt în pericol vreo 3.000 de locuri de muncă. Un scenariu plauzibil în această situaţie ar fi o oţelărie electrică, care, din păcate, nu poate absorbi decât maximum o mie de oameni”, a declarat liderul sindicatului Solidaritatea „Virgil Săhleanu”, Gheorghe Tiber. Acesta susţine că Mittal nu va pleca România deoarece clasa politică de aici este mereu dispusă să facă tot felul de compromisuri care să sprijine investitorii străini, cum e cazul ArcelorMittal. „În România ei au cel mai bun randament. Nu vor pleca, cel puţin nu de tot”, a subliniat Tiber.

„Trebuie impuse nişte condiţii patronatului”

La rândul lor, sindicaliştii de la Siderurgistul AMG îşi doresc o soluţie favorabilă ArcelorMittal, însă numai cu o serie de condiţii impuse patronatului. „Ne dorim o reuşită, dar dacă se va accepta reducerea costurilor cu energia trebuie impuse nişte condiţii patronatului. În primul rând, statul român trebuie să ceară păstrarea locurilor de muncă, continuarea investiţiilor stoparea închiderii şi demolării de obiective din metalurgia românească”, a declarat purtătorul de cuvânt al sindicatului Siderurgistul AMG, Vasile Crişan. Cu alte cuvinte, sindicaliştii agreează o soluţie pozitivă la cererile conducerii ArcelorMittal, dar numai dacă se garantează păstrarea şi dezvoltarea activităţii de la Galaţi.

Ponta se teme că Mittal ar putea să plece din Europa

Premierul Victor Ponta a recunoscut că miza este reducerea preţului la energie încă dinaintea întâlnirii cu preşedintele ArcelorMittal. „Mittal, ca toţi producătorii din Uniunea Europeană, are o mare preocupare faţă de deciziile pe care Uniunea Europeană le va lua la Consiliul European pe energie. Ei spun aşa: Europa, dacă nu reduceţi preţurile la energie şi continuaţi să le creşteţi, nu mai suntem competitivi, ne ducem în China, în Africa, în altă parte, pentru că în Europa nu mai suntem competitivi", a spus Ponta, la postul public de televiziune, cu o zi înainte de întâlnirea cu Lakshmi Mittal.

Citit 3283 ori Ultima modificare Marți, 21 Mai 2013 21:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.