Viitorul Galaţiului, pe agenda europeană. Soarta Combinatului se decide azi la Bruxelles

Viitorul Galaţiului, pe agenda europeană. Soarta Combinatului se decide azi la Bruxelles
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Premierul Victor Ponta a plecat ieri la şedinţa Consiliului European decis să sprijine ArcelorMittal * Lakshmi Mittal a ameninţat indirect că se va retrage din România dacă nu i se va accepta un preţ mai mic la energie * „E un şantaj ordinar. Nu vor pleca, cel puţin nu de tot”, afirmă sindicalistul Gheorghe Tiber


Viitorul siderurgiei gălăţene poate fi decis astăzi la Consiliul European, care se întruneşte pe problema energiei. În cazul în care premierul Victor Ponta nu reuşeşte să îi înduplece pe oficialii de la Bruxelles să accepte „soluţiile sustenabile” în domeniul energiei, există riscul să se închidă măcar o parte din producţia de la Galaţi. Cel puţin aşa a lăsat să se înţeleagă proprietarul ArcelorMittal, care a ameninţat voalat că se va retrage din România dacă actualele preţuri la energie vor fi păstrate. „Un şantaj ordinar”, afirmă o parte dintre sindicaliştii gălăţeni, care sunt convinşi că Mittal nu îşi permite să plece din România pentru că aici „au cel mai bun randament”.

Ponta: „Suntem între ciocan şi nicovală”

Înainte de a pleca la Bruxelles, premierul Victor Ponta a spus că va încerca să sprijine ArcelorMittal, însă totul depinde de poziţia pe care o va avea Comisia Europeană. România va încerca să sprijine ArcelorMittal Galaţi, dar se află "între ciocan şi nicovală", respectiv între interesul de a menţine investitorii şi respectarea regulilor europene, a afirmat Victor Ponta, admiţând că Lakshmi Mittal a evocat varianta retragerii din Europa din cauza preţului la energie. Premierul a spus că Guvernul sprijină toate companiile din România, dar că este nevoie ca aceste măsuri să fie agreate şi la Bruxelles. „Întreaga companie ArcelorMittal în Europa are o problemă cu creşterea preţului la energie, or aici politicile interne pe care le vom aplica sunt de sprijinire a uzinei de la Galaţi, dar este nevoie şi de coordonare pe plan european, pentru că, dacă se impune să adoptăm anumite reguli, suntem între ciocan şi nicovală, între interesul de a ne menţine aici fabricile şi infringementul de la Bruxelles”, a spus Ponta. Întrebat dacă Lakshmi Mittal a vorbit, în discuţia avută la Bucureşti, despre posibilitatea de a se retrage din România, premierul a răspuns că "nu în mod direct". "A vorbit despre posibilitatea de a se retrage din Europa", a precizat premierul.

„În cel mai rău caz vor închide fluxul cald”

Sindicaliştii de pe platforma siderurgică susţin că cel mai important lucru după acest Consiliu European este menţinerea activităţii la Galaţi şi cer decizii care să aibă în vedere binele oamenilor care lucrează în cadrul Combinatului. „Nu cred că Guvernul României îşi va permite să încalce protocolul european. Din punctul meu de vedere, ceea ce face Mittal este un şantaj ordinar. Cred că nu vor pune niciodată în practică aceste ameninţări. Nu vor pleca din România, de asta sunt convins, în cel mai rău caz vor închide fluxul cald, ceea ce oricum înseamnă că sunt în pericol vreo 3.000 de locuri de muncă. Un scenariu plauzibil în această situaţie ar fi o oţelărie electrică, care, din păcate, nu poate absorbi decât maximum o mie de oameni”, a declarat liderul sindicatului Solidaritatea „Virgil Săhleanu”, Gheorghe Tiber. Acesta susţine că Mittal nu va pleca România deoarece clasa politică de aici este mereu dispusă să facă tot felul de compromisuri care să sprijine investitorii străini, cum e cazul ArcelorMittal. „În România ei au cel mai bun randament. Nu vor pleca, cel puţin nu de tot”, a subliniat Tiber.

„Trebuie impuse nişte condiţii patronatului”

La rândul lor, sindicaliştii de la Siderurgistul AMG îşi doresc o soluţie favorabilă ArcelorMittal, însă numai cu o serie de condiţii impuse patronatului. „Ne dorim o reuşită, dar dacă se va accepta reducerea costurilor cu energia trebuie impuse nişte condiţii patronatului. În primul rând, statul român trebuie să ceară păstrarea locurilor de muncă, continuarea investiţiilor stoparea închiderii şi demolării de obiective din metalurgia românească”, a declarat purtătorul de cuvânt al sindicatului Siderurgistul AMG, Vasile Crişan. Cu alte cuvinte, sindicaliştii agreează o soluţie pozitivă la cererile conducerii ArcelorMittal, dar numai dacă se garantează păstrarea şi dezvoltarea activităţii de la Galaţi.

Ponta se teme că Mittal ar putea să plece din Europa

Premierul Victor Ponta a recunoscut că miza este reducerea preţului la energie încă dinaintea întâlnirii cu preşedintele ArcelorMittal. „Mittal, ca toţi producătorii din Uniunea Europeană, are o mare preocupare faţă de deciziile pe care Uniunea Europeană le va lua la Consiliul European pe energie. Ei spun aşa: Europa, dacă nu reduceţi preţurile la energie şi continuaţi să le creşteţi, nu mai suntem competitivi, ne ducem în China, în Africa, în altă parte, pentru că în Europa nu mai suntem competitivi", a spus Ponta, la postul public de televiziune, cu o zi înainte de întâlnirea cu Lakshmi Mittal.

Citit 3192 ori Ultima modificare Marți, 21 Mai 2013 21:59

19 comentarii

 • postat de intrebari
  Joi, 23 Mai 2013 14:51
  @Pentru Intrebari Problema cu invazia de produse ieftine provenite din „statele emergente” dateaza de ceva vreme, nu de un an, doi. De ce antidumpingul nu s-a activat pana acum ? De ce cumparam noi si americanii marfuri chinezesti, unele produse sub licente occidentale, altele „pe vreun vapor” cum se zice ? Ma tem ca e ”simplu” doar pt. noi , aici, sa dam solutii.
  0
  0
  Raportează
 • postat de arceloruptincurmittal comp. care se arde in c.u.r deca s-a puna 10 lei in plus la salariul de kkt al muncitorilor
  Joi, 23 Mai 2013 11:21
  mitall oricum inchide combinatul dar ii trebuia un motiv si a gasit asta cu energia , a aruncat pisica moarta in ograda guvernului, adica ar spunel mittal....eu vroiam s-a nu inchid dar nu am avut incotro din cauza ca nu mi s-a dat energie la pret scazut de catre guvern...ei sunt vinovati ..guvernu ....ei lasa oameni buni ca o sa munciti la constructia podului peste dunare..sau o fi tunel....dilema mare monser
  0
  0
  Raportează
 • postat de Pentru Intrebari
  Joi, 23 Mai 2013 09:23
  Se impune frumos o taxa la nivel EU de anti-dumping pt tarile care au ca SCLAVI pe psot de angajati (China, India ) si s-a terminat cu problema concurentei.
  Simplu.
  Europa si SUA cumpara toate rahaturile Chinei, ca doar nu crezi ca sclavii lor au bani sa cumpere ceva.
  0
  0
  Raportează
 • postat de intrebari
  Joi, 23 Mai 2013 08:57
  De-a dreptul caraghioase solutiile celor care vor o renationalizare a fostului CSG. Sunteti siguri ca veti rezista pe piata otelului , in fata Turciei sau Chinei a caror forta de munca locuieste in conditii de neacceptat pt. noi, europenii si care-s platiti ff.putin ? Dar aprovizionarea e o floare la ureche intr-o vreme in care e bataie pe resurse ? A cazut CAER-ul, au cazut si pietele, noi am blamat ”Securitatea” in bloc, netinand cont ca cei de la ”contractari” erau un pion important pt. economia nationala. Si asa am ingropat toata economia dupa 89. Nostalgiile sunt un sfatuitor rau, acum fiind alte conditii economice. Daca pleaca Mittal si Arcelor, intr-o luna se inchide totul, dar absolut totul, din lipsa de minereu si nu numai.
  0
  0
  Raportează
 • postat de marcu
  Miercuri, 22 Mai 2013 23:44
  Mai dureaza cam 2 ani pana se inchide!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Graur
  Miercuri, 22 Mai 2013 21:00
  Nu suntem intre nici o ciocan sau nicovala.
  SE NATIONALIZEAZA combinatul si se lasa pe mana angajatilor care sa se ocupe EI, sa se administreze EI si sa isi imparta profitul EI.

  Pariu ca nu ar POLUA IN DRACI, pariu ca nu s-ar DA AFARA SINGURI, si nu ar ameninta ca PLEACA IN ALTA PARTE.
  Sper ca v-ati lamurit cu "investitorii straini" care nu se abtin de la orice magarie ajungand chiar la santaj pe fata ca sa obtina si mai mult, SI MAI MULT profit.

  Gigantul Mital nu este "pe pierdere" cu plang patronii cu lacrimi de crocodil, este pur si simplu cu un profit mai mic decat ENORMITATEA planificata pt a isi IMBUIBA actionarii.

  1. Pretul curentului electric ramane la fel si daca comenteaza va fi CRESCUT !
  2. Normele de poluare sa fie ridicate LA SANGE, nu le convine, mars afara !
  3. NIMIC nu pleaca si sa vina un inspector de la guvern sa verifice ca JAVRELE sa nu demonteze si sa nu vanda/strice nimic.
  4. Blocarea fondurilor in tara, si la cea mai mica tentativa de "mutat in tarile mai ieftine" toata fondurile si conturile Mital sa fie BLOCATE si INGHETATE in tara.
  Daca vor sa plece, or sa plece in fundul gol !

  5. Instaurarea acestei masuri in tot spatiul UE ca sa nu mai plece nici un SOBOLAN din asta imbuibat.

  Dupa care ar urma impuse restrictii la JEGURILE de produse din China care face dumping, concurenta neloiala si nu respecta NICI O MASURA de comert international.
  0
  0
  Raportează
 • postat de suparat
  Miercuri, 22 Mai 2013 19:59
  CITA DREPTATE ARE DL COBRA_GALATI !!!!sintem pe mina masonilor....vom ajunge rau de tot, sintem de abia la inceput !!!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de mihai
  Miercuri, 22 Mai 2013 17:20
  nationalizarea combinatului in contul sumelor neinvestite, obligatii asumate prin contractul de privatizare
  0
  0
  Raportează
 • postat de Tovaras de munca al cocsarului
  Miercuri, 22 Mai 2013 16:04
  ma nea Cir,mai lasa cir-coteca si teoria economica ,care din pacate nu tine de PAINE oamanilor disponibilizati,sa fii in locul lor si atunci sa te vad;eu stiu,concret,a la Combinat au mancat paine atatia oameni,chiar ,cum zici,ca eram subt tutela rusilor,dar ERA DE MUNCA,acum au ramas doar ruine si amintiri,nici muncitorii si nici bietul Ceausescu este de vina ca acum ,din interese variate, (ale lui Mittal ,dar si ale unor,,intreprinzatori,, de aici,care au vandut pe degeaba combinatul!0 oamenii nu mai au din ce sa traiasca,mai lasa dispretul asta suveran pentru cei care ,cu adevarat au muncit ceva in tara asta ,incaputa pe mana profitorilor autohtoni si straini,mai bine mergi tu si te documenteaza prin Coreea de Nord,sa vezi ce-i pe acolo,poate ramai naibii acolo sa-i destepti pe aia pe ce cale ar trebui sa mearga,ca la noi,vad eu bine ,toti se pricep la politica ,fotbal si,si...economie,de aia suntem de rasu' Europei!
  0
  0
  Raportează
 • postat de cir
  Miercuri, 22 Mai 2013 15:16
  Pentru "cocsar"
  Romania nu era independenta pe vremea lui Ceausescu, ci depindea de Moscova., avand obligatoriu acelasi sistem ca rusii. Independenta economica era si este o utopie intr-o lume globalizata. Cand URSS s-a prabusit, atunci Romania s-a eliberat, cu grele chinuri de dictatura comunista si abia atunci a devenit independenta. Cand a aderat la NATO si UE a primit garantii de securitate militara si economica. Sidex a fost o ambitie a dictatorului, pentru care a dislocat zeci de mii de familii si a pustiit sute de sate ca sa aduca muncitori ieftini la oras. Din pacate socotelile au fost gresite, produsele erau proaste si nu au platit investitiile. Nepriceperea economica a dictatorului o platim astazi toti. Mittal este un capitalist si atat, nu are vreo obligatie morala fata de romani, se supune doar legilor si atat. Cei nostalgici dupa independenta, comunism, ordine si justitia "tatucului" pot merge in Coreea de Nord, e la fel ca in Romania 1989.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Cocsar
  Miercuri, 22 Mai 2013 14:20
  Cand nea' Nicu tipa ca romania trebuie sa fie independenta,stia ce spune,acum ,ca si acum secole,hotarasc altii pentru noi,biata tara!!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de vitelul orfan
  Miercuri, 22 Mai 2013 14:05
  pe nimeni nu mai intereseaza o vaca ce nu mai da lapte. ea a fost mulsa fara sa primeasca mincare mult timp. acum se va vinde in galantare drept "carne de minzat". politicieni romanii sint pe aceeasi lungime de unda auditiva cu cei europeni si bogatasii lumii. zgomot de numarat teancurile de bani si carduri ce explodeaza de cit sint de umflate.
  0
  0
  Raportează
 • postat de cir
  Miercuri, 22 Mai 2013 13:12
  Daca premierul ar lua cativa ingineri mai vechi sa viziteze Combinatul iar cei de demult sa-i spuna ce capacitati cu fost inchise/taiate/demolate probabil s-ar lamuri ca la Galati NU MAI ESTE COMBINAT si nici nu mai poate fi. Santajul cu energie urmareste profitul si nu mentinerea unor capacitati de productie fictive.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ss
  Miercuri, 22 Mai 2013 13:02
  Ponta - "uzina de la Galati"......daca atat poate asta sa-l vedeti pe Cacarau, ala probabil o sa intrebe, "Galati- care Galati?"
  0
  0
  Raportează
 • postat de COBRA-GALATI
  Miercuri, 22 Mai 2013 12:25
  AU TRECUT 142 de ZILE CU
  AFISAREA LISTEI TRADATORILOR
  SIDERURGIEI SI CU CAPUL LOR DIN
  TOTDEAUNA – mircea scintei:
  1)Bezman
  2)Eftimie
  3)Crisan
  4)Postolache
  5)Onica
  6)Dragan
  7)Toma
  8)Macovei
  9)Harnagea
  10)Cerbu
  11)BEREgic
  12)Modiga
  13)ILINCA DIACONU
  -AU MAI RAMAS 223 de zile pt a
  nu uita o parte din IUDELE care
  iar au
  TRADAT pe patimasii
  din AMG, girati de cei TRADATI!

  COBRA-GALATI
  ATENTIONARE:Stadiul vorbelor
  lasa in vigoare CODUL
  PORTOCALIU PENTRU A.M.G
  Inst. de monitorizare si statistica
  a
  SOLIDARITATII atentioneaza
  salariatii din AMG despre
  posibilitatea caderilor masive de
  sectii si uzine la locul lor de
  munca .
  Toate astea pe fondul
  acumularilor
  de nepasare,tradare,si lasitate a
  diferitelor categorii sociale din
  aceasta fabrica.

  DIALOG IMPLICATE GALATI

  implicategalati
  on May 22, 2013 at 8:31 am said:
  0 0 Rate This
  Poate ca e mai bine ca acest Combinat sa se inchida asa cum doresc unii . Nici galatenilor si mici siderurgistilor nu le a pasat si nici nu le pasa si poate ca asta e solutia cea mai buna .

  Reply ↓
  COBRA-GALATI on May 22, 2013 at 8:56 am said:
  0 0 Rate This
  -Cind deznadejdea isi face aparitia datorita intoxicatiilor atunci isi fac loc aceste vorbe.Nu Magda pt ca asta ar insemna sa fii dependet de asa zisa UE in traducere libera-sa fii ingenunchiat sluga inaltei noii porti!Nu ar fi rau pt o tara ce lupta sa isi cistige teritorii de sub ape precum Olanda,sau pt una ce are solul nefertil rosu ca al Italiei,sau stincoasa aidoma Greciei,etc,dar cind tara ta de marime medie cu o popu latie asemenea,plina inca de resurse sa fie ocupata*prieteneste*,batjocorita si secatuita in ciuda tradatorilor,si a vinzatorilor nu ai dreptul sa ghindesti asa ceva!Acest popor este catalogat prin comparatie cu tari de la ^INALTA POARTA UE^ o natie ce leneveste,atribute mincinoase exact de la acele natii ce smechereste smenuiesc destinele altora pt binele propriu,parte din aceste atribute sint adevarate romanii lenevesc in asi apara propriile interese si drepturi,aici trebuie ^umblat^la mentalitatea si curajul lor.Cei care avem inca capul pe umeri trebuie sa incercam sa contracaram dezimformatiile si sa trezim interesul national si apararea valorilor sale.In trecut unii erau coagulati in munti facindu-si dreptate tocmai de sus unde pamintul tarii se ingeamana cu Dumnezeu aceia erau romani treziti in simturi si ghindire precum natura primavara.
  ROMANILOR LE LIPSESTE SOLIDARITATEA!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Flory
  Miercuri, 22 Mai 2013 09:18
  Ce am castigat in urma Revolutiei?Ruine,fabrici si uzine inchise,somaj,furaciuni la scara macro... Ce pacat ca insasi cuvantul DEMOCRATIE este in acest fel discretidat total. Pacat!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Slavu
  Miercuri, 22 Mai 2013 08:52
  Daca noi nu am fost in stare sa administram profitabil acest colos industrial(care din pacate se micsoreaza precum ghetarii din Antarctica) trebuie sa ne conformam strategiei patronale.Pacat,Galatiul va intra in randul oraselor precum Vaslui,Botosani,Slobozia etc.Efectele negative se vor resimti in intreaga tara,avand in vedere relatiile atat pe orizontala cat si pe verticala(posibil efect de "domino")
  0
  0
  Raportează
 • postat de ariciul
  Miercuri, 22 Mai 2013 08:23
  se va hotara la bruxelles?si casa mea de la tara si pamanturile asteapta o hotarare.o sa vorbesc cu vecinii sa vad oare nu pot face o sedinta sa-mi spuna ce pot semana anul asta ?si daca am voie?
  0
  0
  Raportează
 • postat de jon
  Miercuri, 22 Mai 2013 00:33
  Soarta este decisa, combinatul va fi inchis, mital va sta cat are de supt bogatii NATIONALE, sa spunem afaceri de imbogatire, sa ne amintim ca , cainele nu pleaca de la macelerie. Problema este, asa cum spunea un profesor, ”E O CHESTIUNE DE TIMP”. mital va sterge combinatul, ceea ce se vede si cu ochiul liber.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.