Protocolul pentru un Galaţi mai sigur, născut la dezbaterea "Vieţii Libere"!
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Protocolul pentru un Galaţi mai sigur, născut la dezbaterea "Vieţii Libere"!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mult aşteptatul protocol între IPJ Galaţi şi Poliţia Locală a fost semnat pe 1 aprilie, agenţii celor două structuri asigurând împreună ordinea publică în oraş şi siguranţa circulaţiei * Consecinţa: în ultima lună, Galaţiul este sub media pe ţară la volumul criminalităţii


Masa rotundă organizată de "Viaţa liberă" pe 13 martie 2013, pe tema siguranţei publice în municipiul Galaţi, având drept subiect central funcţionarea şi atribuţiile Poliţiei Locale, a avut un rezultat fericit. Disfuncţionalităţile prezente în cooperarea dintre Poliţia Judeţeană şi cei de la Locală, discutate de reprezentanţii celor două structuri împreună cu cei ai municipalităţii, şi-au găsit rezolvarea prin semnarea unui protocol de colaborare la numai două săptămâni de la dezbatere. Oficializat pe 1 aprilie şi intrat în vigoare pe 15 aprilie, acordul vizează două aspecte deosebit de importante, care privesc atribuţiile celor două instituţii: ordinea publică şi siguranţa circulaţiei. Astfel, prima componentă presupune ca agenţii Poliţiei Locale să efectueze patrule mixte cu cei de la secţiile de poliţie, primii agenţi de la IPJ care au intrat în această formulă fiind cei de la Secţiile 1, 2 şi 5. Poliţiştii de la celelalte două secţii, respectiv 3 şi 4, cooperează cu colegii de la Locală de pe 1 mai.

"Pe linie rutieră, sub coordonarea celor de la poliţia naţională, poliţiştii locali sunt implicaţi în fluidizarea traficului în cazul străzilor cu circulaţie restricţionată. Cooperarea va ajuta şi la întărirea autorităţii poliţiştilor locali cu atribuţii rutiere", explică cms. Dănuţ Lefter, şeful IPJ Galaţi.

"Am crezut de la început în această colaborare şi cred că rezultatele înregistrate deja spun totul despre beneficiile acestui protocol. Consider că este un plus şi pentru poliţiştii locali, care, de ce să nu recunoaştem, au ocazia să îşi îmbunătăţească pregătirea profesională practică lucrând cot la cot cu cei de la Poliţia Naţională", ne-a precizat Radu Cosca, viceprimarul municipiului Galaţi şi unul dintre artizanii protocolului amintit.

În ceea ce priveşte meritele patrulelor mixte în ochii conducerii IPJ, acestea sunt, de departe, reflectate într-o suplimentare masivă a efectivelor din stradă, lucru care are deja un impact vizibil asupra siguranţei cetăţenilor. "Este vorba de o dublare a efectivelor pe durata celor trei ture. De asemenea, în misiuni sunt angrenate alături de maşinile IPJ şi cele ale Poliţiei Locale, astfel că acum sunt în medie câte patru maşini pe schimb. Protocolul permite şi o suplimentare a efectivelor Poliţiei Locale în caz de necesitate", completează cms. Lefter.

În ceea ce priveşte efectele concrete ale colaborării, acestea sunt evidente, mai cu seamă în razele de competenţă ale secţiilor 3 şi 4, ultimele intrate în schemă. Patrulele mixte din aceste zone au reuşit atât să prevină comiterea unor fapte prin simpla prezenţă, cum ar fi de exemplu tâlhăriile sau faptele cu violenţă, acestea din urmă fiind preîntâmpinate cu numeroase controale soldate cu confiscări de arme albe, cât şi să realizeze un număr sporit de flagrante faţă de perioada similară a anului trecut, când acţionau separat.

Citit 2455 ori Ultima modificare Joi, 30 Mai 2013 19:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.