UPDATE / Protest extrem pe strada Movilei! Au ameninţat că-şi aruncă în aer garajele-locuinţă (GALERIE FOTO)
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

UPDATE / Protest extrem pe strada Movilei! Au ameninţat că-şi aruncă în aer garajele-locuinţă (GALERIE FOTO)
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Mai multe familii au primit ordin de evacuare după ce terenul de sub garajele în care locuiesc a fost retrocedat în natură * Primăria le-a oferit o soluţie de cazare temporară, pe care protestatarii au refuzat-o * Protestul s-ar putea relua miercuri, dacă nu se va ajunge la un compromis


Strada Movilei a fost luată cu asalt de forţele de ordine marţi dimineaţă, după ce mai multe persoane au ameninţat că aruncă o clădire în aer. Pompieri, jandarmi, poliţişti locali, mascaţi şi reprezentanţi ai Primăriei au stat mai bine de patru ore în stradă pentru a asigura zona.

Protestatarii, bărbaţi şi femei de etnie romă, urmau să fie evacuaţi din cele două garaje în care locuiau. Garajele sunt construite pe un teren care a fost retrocedat în urmă cu o lună de zile. Acesta este motivul pentru care cele patru familii au primit ordin de evacuare. Respectivii au refuzat însă să plece din imobile fără a avea un alt spaţiu de locuit. Pentru a se asigura că vor primi un alt imobil, capii familiilor s-au urcat pe garaje, înarmaţi cu două butelii, o sticlă de  benzină, două făclii şi brichete. „Ne aruncăm în aer. Preferăm să murim şi să ne omorâm şi copiii decât să ajungem să stăm în stradă”, vociferau cei patru bărbaţi de pe garaj.

„L-am ajutat pe domul Marius Stan în campania electorală. Ne-a promis că ne va asigura o locuinţă: Acum nici nu ne primeşte în Primărie. Luni am fost să stăm de vorbă cu el şi ne-au primit doar gardienii. Să vină cineva de la Primărie să stea de vorbă cu noi, altfel ne aruncăm în aer”, ne-a spus unul dintre protestatari.

În faţa celor două garaje s-au adunat toate persoanele care urmau să fie evacuate. Cu copiii în braţe, protestatarii strigau cât îi ţineau puterile că vor arunca în aer imobilul. Doleanţa lor de a sta de vorbă cu cineva de la Primărie nu s-a materializat, aşa că au trimis un reprezentat la discuţii. Soluţia propusă însă de reprezentanţii municipalităţii nu i-a mulţumit pe protestatari, care au continuat ameninţările.

„În acel imobil locuiesc, conform contractului, trei familii, cu 14 membri în total. Terenul respectiv a fost retrocedat în natură de o instanţă de judecată. Obligaţia noastră este să ne luăm garajele de acolo. Le-am oferit, ca soluţie de moment, mutarea într-un cămin, unde au cazare şi masă, iar pentru femeile cu copii cazarea la o fundaţie. Au refuzat această ofertă. Ei trebuie să îşi facă dosar, prin care să solicite o altă locuinţă. Altfel nu le putem oferi casă”, ne-a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Mihai Costache.

Niciunul dintre protestatari nu beneficiază de ajutor social de la Primăria Galaţi. „Nu au efectuat orele de muncă în folosul comunităţii şi au fost scoşi din program. O familie a fost scoasă de la venitul minim garantat în 2002, una din 2004, iar cealaltă la începutul acestui an. Au de plătit şi 103 amenzi, primite în 2012 şi 2013, pentru că au circulat cu atelaje hipo prin oraş. Au varianta, oricând, să revină la venitul minim garantat”, a completat Mihai Costache.

Protestul de pe strada Movilei a luat sfârşit după ce la faţa locului a ajuns Viorica Gotu, reprezentanta romilor. În doar cinci minute, Viorica Gotu i-a convins să renunţe la ameninţări. „Voi discuta cu domnul primar şi vom încerca să găsim o soluţie. Până mâine (n.r. - miercuri) la ora 16,00 vom avea soluţia. Dacă aceasta nu o să vă convină, nu aveţi decât să reluaţi protestul”, le-a explicat reprezentanta romilor.

Citit 4775 ori Ultima modificare Marți, 11 Iunie 2013 15:52