Poluarea de la Schela a fost elucidată

Poluarea de la Schela a fost elucidată
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Primarul comunei şi Prutul SA au fost amendaţi, iar vinovaţii vor curăţa zona în zilele următoare * Deşeurile conţin depăşiri mari ale valorilor maxim admise * Cea mai mare este la conţinutul de acizi graşi: de 917 ori! *

După cum „Viaţa liberă” scria în urmă cu câteva săptămâni, în comuna Schela a fost identificată o poluare cu deşeuri provenind de la fabrica de ulei Prutul din Galaţi.

În urma unei informaţii primite de la locuitorii comunei, comisarii Gărzii de Mediu au descoperit că într-o incintă din pământ (se pare că este vorba despre un fost poligon al gărzilor patriotice, devenit apoi batal improvizat pentru depunerea de deşeuri petroliere) a fost aruncată o cantitate de deşeuri de circa 20-25 de tone, provenind din fluxul de fabricaţie a uleiului de floarea-soarelui.

Ancheta - la final

Comisarul şef al Comisariatului Gărzii de Mediu Galaţi, Ion Drugan, ne-a declarat, ieri, că ancheta a ajuns la final. „O echipă a Gărzii de Mediu s-a deplasat la faţa locului imediat şi a identificat persoanele responsabile de poluare. S-a dispus sistarea oricăror operaţiuni şi s-au prelevat probe pentru analiză. După prelucrarea probelor, s-a demonstrat că deşeurile sunt periculoase pentru mediu şi s-a dispus curăţarea zonei, pe cheltuiala poluatorului”.

„S-a dispus amendarea societăţii Prutul cu 7.500 de lei. De asemenea, primarul de la Schela, Iacov Bărceanu, a fost amendat cu 7.500 de lei, deoarece din cercetări a rezultat că acesta şi-a dat acordul verbal pentru depozitarea deşeurilor pe raza comunei”, ne-a declarat Drugan.

Potrivit analizelor, deşeurile au o alcalinitate ridicată (ce poate afecta destul de grav apa şi solul) şi conţin depăşiri mari ale valorilor legale maxim admise la o serie de indicatori. Astfel, la acizi graşi depăşirea este 917 ori (!),la detergenţi sintetici – de 71 de ori, iar la consumul chimic de oxigen – de 28 de ori.

Avalanşă de sesizări

Comisarul şef s-a arătat  stupefiat de valul de reclamaţii legat de acest caz. „De la începutul anchetei şi până în prezent au fost trimise numeroase sesizări la toate instituţiile statului, fiind acuzaţi că nu dorim să rezolvăm cazul. Uitaţi că l-am rezolvat! Noi zicem că am făcut-o cu operativitate, date fiind prevederile legale. Nu puteam lua măsuri în pripă, fără a şti ce substanţe sunt depozitate acolo. Fără un buletin de analize cu girul unui laborator autorizat, riscam ca măsurile noastre să fie atacate în justiţie şi să pierdem”, a mai spus Drugan.

Menţionăm, în final, că cele 24 de tone de deşeuri vor fi ridicate de la Schela în zilele ce urmează şi vor fi trimise la o firmă specializată, pentru a fi distruse. De altfel, ele nici nu ar fi trebuit să ajungă acolo, dar dispariţia fabricilor de săpun din România (mari consumatoare de astfel de deşeuri) a lăsat fabrica Prutul fără prea multe variante de a scăpa sub-produsele rezultate de la fabricarea uleiului.

Citit 984 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.