Galaţiul este oficial capitala fiscală a şase judeţe. Decizia a provocat proteste la Constanța!
Foto: Fotomontaj: Bogdan Codrescu

Galaţiul este oficial capitala fiscală a şase judeţe. Decizia a provocat proteste la Constanța!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În ciuda protestelor zgomotoase ale constănţenilor, Direcţia Regională de Finanţe Sud-Est îşi va avea sediul la Galaţi * Constanţa trebuie să se mulţumească doar cu sediul Direcţiei Antifraudă * De la Galaţi va fi coordonată activitatea fiscală şi din judeţele Brăila, Vrancea, Tulcea, Buzău şi, desigur, Constanţa


Galaţiul va găzdui unul dintre cele opt sedii ale direcţiilor finanţelor publice regionale, o decizie în acest sens fiind luată în ultima şedinţă a Guvernului, când s-a analizat modul în care se va reorganiza Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). Instituţia a fost foarte râvnită de Constanţa, dar aceasta va trebui până la urmă să se mulţumească doar cu sediul regional al Direcţiei Antifraudă a ANAF.

Miza reorganizării ANAF este una considerabilă, fiind unul dintre obiectivele convenite, în primăvară, în urma negocierilor dintre Guvern şi FMI privind creşterea gradului de colectare a impozitelor la bugetul de stat, combaterea evaziunii fiscale şi a corupţiei. Astfel, pe de o parte s-a urmărit redefinirea structurilor organizatorice, iar pe de altă parte se are în vedere şi o realocare corespunzătoare a resurselor umane. În acest context, s-au înfiinţat Direcţiile Regionale de Finanţe, dar şi Direcţia Antifraudă, aceasta din urmă ca rezultat al preluării de către ANAF a unor atribuţii exercitate până acum de Vamă şi Garda Financiară.

Criterii de departajare

La nivelul Regiunii Sud-Est, din care face parte şi Galaţiul, alături de Constanţa, Brăila, Tulcea, Vrancea şi Buzău, reorganizarea structurilor din finanţe a încins destul de mult spiritele. Constanţa, mizând pe forţa economică, număr de contribuabili şi, nu în ultimul rând, pe influenţe politice, a considerat că poate să-şi adjudece „din oficiu” conducerea la nivel regional. Numai că socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea de la Guvern care, pe lângă forţa economică, a ţinut cont şi de criteriile ce ţin de performanţele în activitate. „Propunerile au fost în favoarea municipiilor cu pondere economică semnificativă şi în care nivelul realizat al veniturilor bugetare şi numărul de contribuabili sunt ridicate, cu luarea în considerare şi a criteriului geografic”, se precizează într-un comunicat de presă al Guvernului. Ca sedii pentru Direcţiile Regionale au fost alese municipiile Galaţi, Cluj-Napoca, Braşov, Timişoara, Craiova, Iaşi, Ploieşti şi Bucureşti.

„Ne onorează faptul că s-a decis ca la Galaţi să fie sediul Direcţiei Regionale Sud-Est şi înseamnă că rezultatele angajaţilor de aici au fost apreciate. Cât priveşte modul în care va funcţiona efectiv noua structură, acest lucru va fi stabilit prin normele de organizare şi regulamentele de funcţionare pe care, în perioada următoare, le vom primi de la nivelul conducerii ANAF”, ne-a declarat directorul executiv al DGFP Galaţi, Costică Onica.

Spirite încinse

Stabilirea capitalei fiscale a regiunii la Galaţi nu este deloc pe placul Constanţei. Ca elemente de presiune, până la luarea deciziei în Guvern, s-a mers până la „proteste spontane” ale angajaţilor din DGFP Constanţa şi la ameninţări venite din zona sindicală. Relevant în acest sens este mesajul dat de filiala constănţeană a Sindicatului „Cartel Alfa”: „În cazul în care doleanţele Sindicatului Liber Finanţele Publice nu vor fi îndeplinite, sprijinim în totalitate acţiunile de protest ale acestora”. Astfel de izbucniri de orgolii au mai fost şi prin alte oraşe, dar răspunsul primit din partea premierului Victor Ponta a fost caustic: „Aş vrea să-i văd pe funcţionarii de la administraţie la fel de activi şi când se pune problema de încasat veniturile statului. Când e vorba de scaunele lor, văd că sunt foarte activi.”

La acţiunile gălăgioase ale constănţenilor, la Galaţi s-a răspuns cu calm, atât la nivelul conducerii executive, cât şi în plan sindical. „Eu cred că cel mai bine ar fi să muncim şi să lăsăm indicatorii de performanţă să vorbească, nu să ne batem în declaraţii. La nivel instituţional ceea ce trebuie să primeze este eficienţa în interesul contribuabililor”, ne-a declarat directorul DGFP Galaţi. La rândul său, şeful Sindicatului „Sed Lex” din Finanţele gălăţene, Dan Mihalache, a arătat „că nu trebuie să intrăm în jocuri de orgolii”. „Dacă am veni şi noi cu declaraţii belicoase unde am ajunge? Nu am face decât să generăm o stare de tensiune şi nervozitate într-o perioadă în care avem lucruri mult mai importante de rezolvat”, a explicat liderul sindical.

Antifraudă la Marea Neagră

Consolarea constăţenilor poate fi aceea că la ei va fi sediul structurilor regionale antifraudă. „Acestea au fost stabilite în localităţile din zonele care prezintă riscuri ridicate de evaziune fiscală sau în zonele limitrofe frontierelor”, se precizează în comunicatul Guvernului. Pe lângă Constanţa, ce are o intensă activitate comercială în porturile de la Marea Neagră, drept centre antifraudă au mai fost desemnate Suceava, Alexandria, Târgu-Jiu, Deva, Oradea, Sibiu şi Bucureşti. În cazul acestor structuri se va apela inclusiv la o serie de realocări de personal, iar selecţia se va face pe criterii foarte stricte de profesionalism şi integritate. Guvernul a mai precizat că întregul proces de reorganizare ANAF va fi derulat în limita numărului de posturi ocupate în prezent.

Care este miza fiscală în Regiunea Sud-Este

Cele şase judeţe componente (Galaţi, Brăila, Tulcea, Constanţa, Vrancea, Buzău) din Regiunea Sud-Est au o populaţie de aproape 2,4 milioane de locuitori. Potrivit ONRC, în aceste judeţe activează 114.738 de agenţi economici. Şi economic, şi ca populaţie, Constanţa stă mai bine decât Galaţiul. Pe de altă parte, funcţionarii gălăţeni au fost mai eficienţi. În plus, geografic, Galaţiul este chiar în centrul Regiunii. 

Citit 5227 ori Ultima modificare Joi, 25 Iulie 2013 23:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.