Percheziţie prin surprindere la Penitenciarul Galaţi (VIDEO)

Percheziţie prin surprindere la Penitenciarul Galaţi (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În două zile, la Penitenciarul Galaţi au fost descoperite 65 de telefoane mobile şi 30 de cartele SIM * Distileria ilegală a produs doi litri de alcool * Filmul cu descinderea de joi din Penitenciar poate fi văzut aici *

Joi, dis-de dimineaţă, persoanele private de libertate din Penitenciarul Galaţi, dar şi cadrele din unitate au fost luate prin surprindere de echipele operative venite special pentru o descindere în unitate.

„Nu am ştiut nimic. Dimineaţă, când am venit la serviciu, am aflat despre această operaţiune”, ne-a declarat Geanina Crăciun, purtătorul de cuvânt din Penitenciar. 280 de persoane au efectuat percheziţii simultane în toate camerele de detenţie, nelăsând nimic la întâmplare.

În urma percheziţiilor corporale şi din camere, au fost depistate mai multe obiecte interzise: 58 de telefoane mobile, 30 de cartele SIM, 38 de încărcătoare improvizate, 51 de obiecte contondente (cuţite, cuţite improvizate din diferite materiale, furculiţe, foarfeci, pile de unghii, pensete etc) şi 2 litri de alcool, fabricat cu ajutorul unui dispozitiv improvizat.

„Penitenciarul Galaţi nu a fost ales la întâmplare. În fiecare lună cadrele din unitate efectuează astfel de percheziţii şi în funcţie de raportările lor noi decidem în care penitenciare e nevoie de o percheziţie generală. Astăzi au fost găsite puţin mai multe obiecte decât la percheziţiile lunare”.

„Au tot felul de metode prin care primesc obiecte interzise (de exemplu cartelele SIM sunt ascunse în pâine) şi sunt foarte inventivi la alegerea locului în care le ascund (le ascund până şi în scaune). Astăzi am percheziţionat toate cele 730 de persoane aflate în Penitenciarul Galaţi şi toate camerele”.

„Prin astfel de acţiuni vrem să atragem atenţia şi cadrelor din unitate să fie mult mai atente atunci când se primesc pachete din exterior. E adevărat că nici nu există dotările necesare pentru ca vigilenţa să fie maximă. De anul acesta, Penitenciarul Galaţi va beneficia de un aparat de scanat cu raze X pentru bagaje. Recunosc că sistemul este încă vulnerabil, dar facem eforturi să combatem acest lucru, chiar dacă fondurile alocate pentru ANP în anul 2009 sunt ca şi inexistente”, ne-a declarat comisarul şef Gelu Dănuţ Dincă.

65 de telefoane

„Noi am făcut percheziţii şi ieri şi am găsit şapte telefoane mobile, în afară de cele 58 găsite azi. Nu putem percheziţiona toate camerele o dată pentru că nu avem personalul necesar. La acţiunea de azi au participat 280 de cadre şi au muncit peste trei ore. Doar aşa se poate face o percheziţie completă. La noi nu sunt cadre care să fie acuzate de complicitate în legătură cu introducerea obiectelor interzise în penitenciar”.

„Vom face rapoarte pentru fiecare persoană care a fost în neregulă şi se vor lua măsuri disciplinare în funcţie de obiectele găsite la fiecare în parte. La noi problemele mari au fost pe regimul închis, nu la femei sau arestaţii preventivi”, ne-a mărturisit, nu tocmai fericit, Valeriu Ţugui, directorul Penitenciarului Galaţi.

Conducerea Penitenciarului s-a declarat, însă, foarte mulţumită de faptul că unitatea lor a fost aleasă pentru o astfel de percheziţie. În felul acesta persoanele private de libertate vor fi descurajate în încercarea de a săvârşi fapte care contravin regulamentului de ordine interioară şi legii. 

Pentru o perioadă, persoanele aflate în Penitenciarul Galaţi vor fi mai sărace în dotări moderne şi mai departe de lumea de afară. Asta nu înseamnă că nu îşi vor pune mintea la contribuţie să găsească alte metode de a deţine şi confecţiona obiecte interzise. Obiectele găsite ieri în celule au fost confiscate şi vor îmbogăţi depozitele Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Cine a făcut percheziţia?

Percheziţia a fost coordonată direct de către directorul general adjunct al ANP, comisar şef Gelu Dănuţ Dincă, secondat de directorul Direcţiei pentru Siguranţa Deţinerii şi Regim Penitenciar din ANP, comisar şef  Marian Stancovici, şi comisar şef Viorel Movilă, şef Serviciu Siguranţa Deţinerii din ANP.

Cadrele din Penitenciar au avut sprijinul agenţilor şi ofiţerilor de la Penitenciarele Focşani şi Tulcea, precum şi din partea Poliţiei Comunitare, Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi şi Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Galaţi.

Citit 3470 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.