Viitura le-a răpit prima zi de şcoală/ Sute de elevi gălăţeni n-au început cursurile
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Viitura le-a răpit prima zi de şcoală/ Sute de elevi gălăţeni n-au început cursurile
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* La Costache Negri, aproape 300 de elevi aşteaptă ca şcoala să le fie curăţată şi igienizată pentru a putea începe anul şcolar * La Pechea, elevii a două şcoli generale învaţă săptămâna aceasta sub acelaşi acoperiş * La Cuca, şcoala a scăpat de urgie, iar problemele imediate ale elevilor cărora apele le-au luat tot sunt în curs de rezolvare, ne-a spus directoarea şcolii


Apa şi noroiul au înecat, nu se ştie încă pentru câtă vreme, şansa a sute de elevi din judeţ de a merge la şcoală. Probleme mai mici sau mai mari, la început de an şcolar, s-au înregistrat în cele mai multe dintre localităţile afectate de inundaţiile de săptămâna trecută. Avem, în acest moment, comune în care şcolile au nevoie de renovare pentru a-şi putea primi elevii în condiţiile minime de igienă, dar şi localităţi în care, deşi clădirile şcolilor sunt în bună stare, zeci de elevi au rămas acasă după ce apa care le-a măturat casele le-a luat uniformele, rechizitele şi le-a scufundat părinţilor orice speranţă de a le mai putea cumpăra altele.

Spre exemplu, în comuna Costache Negri şcoala n-a mai început deloc, iar la Pechea elevii Şcolilor Nr. 1 şi Nr. 2 vor învăţa, cel puţin în prima săptămână a anului şcolar, în aceeaşi clădire. Relativ uşor a scăpat de urgie clădirea şcolii din Cuca. Din păcate, nu acelaşi lucru se poate spune despre familiile multora dintre elevii care trebuiau să înceapă ieri anul şcolar.

Începutul anului, amânat pe termen nedefinit

Până la mijlocul săptămânii trecute, şcoala gimnazială din Costache Negri arăta ca una de oraş: mare, solidă şi proaspăt renovată. După două zile de inundaţii, parterul celor două corpuri componente ale şcolii trebuie reabilitate cu totul. Iar acest lucru nu se va putea face într-o zi sau două, oricât de mult s-ar strădui cadrele didactice şi funcţionarii Primăriei. Mai multe despre situaţia dramatică a şcolii din Costache Negri ne-a spus directoarea şcolii, Viorica Golomoz.

„Nici acum nu-mi vine să cred, când mă uit în jur. Cel puţin în prima zi, joi, am zis că am un coşmar. Apa a intrat peste tot. La parter, a rupt uşile şi a umplut totul cu noroi. Biblioteca şcolii avea 5.000 de volume, din care n-a mai rămas nimic. Aici, în clădirea de jos, s-a ridicat apa şi la un metru de la podea. În clădirea de sus a şcolii, tot avea câteva zeci de centimetri, în clasele de la parter. Avem, în acest an, 274 de elevi, dintre care 135 de ciclu primar şi 139 de ciclu gimnazial. Cu toţii aşteaptă să înceapă şcoală. Acestora li se mai adaugă şi 77 de preşcolari, dintre care unii mai au nevoie de timp şi de ajutor ca să îşi poată procura haine pentru grădiniţă sau şcoală. Nu cred că există prea multe familii din comună care să nu fi avut măcar mici probleme cu apele. Sperăm că vom reuşi să ne descurcăm cât mai repede. Jandarmii au scos noroiul din săli, iar acum, împreună cu cadrele didactice, cele mai multe navetiste, încercăm să facem curăţenie”, ne-a declarat Viorica Golomoz.

Ştiind că urmează să înceapă clasa a IV-a, Georgiana era nerăbdătoare, încă de săptămâna trecuta. „Acum mă plictisesc. Ştiam deja că s-a terminat vacanţa şi abia aşteptam să-mi văd colegii. Plus că mai învăţam şi eu ceva nou şi interesant. Cred că cel mai mult şi mai mult îmi place să pictez, dar, de fapt, toate sunt interesante la şcoală”, ne-a spus Georgiana. În loc să se bucure de zarva primei zile de şcoală, se plimbă acum uimită printre băncile pline de noroi şi printre cadrele didactice care, în loc să le ureze copiilor bun venit la şcoală, spală noroiul gros de câţiva centimetri.

Din biblioteca şcolii, din care şi-ar fi putut alege cărţi de poveşti, n-a mai rămas acum decât un volum, ale cărui pagini au noroi întărit pe la colţuri.

Potrivit aprecierilor medicilor, ar fi nevoie ce cel puţin trei sau patru săptămâni pentru ca parterul şcolii - zonă pe care copiii măcar o vor tranzita, dacă nu o vor folosi intens - va fi sigură, din punct de vedere sanitar pentru a le permite activităţi şcolare.

La Pechea, două şcoli într-una

Şcoala Nr. 2 din Pechea se află chiar în centrul porţiunii de comună prin care apele au clocotit, joia trecută. Cei 130 de elevi vor învăţa, cel puţin în această săptămână, la Şcoala Nr. 1. „Întreaga activitate se va organiza în trei schimburi. Vor începe de la ora 7.00 şi se vor termina, cel mai probabil, la ora 20.00, pentru a avea loc atât elevii din ciclul primar, cât şi cei de la gimnaziu. În total, vom lucra cu 520 de elevi, ceea ce înseamnă că nu ne depăşim capacitatea. N-am întocmit, până la acest moment, o situaţie a elevilor care nu vor putea veni la şcoală. Astăzi vom vedea exact cine n-a putut ajunge şi de ce”, a precizat directorul Şcolii Nr. 1 din Pechea, Olga Păun.

Robert are 10 ani şi a venit la Şcoala Nr.1 de la cealaltă instituţie de învăţământ. „E mai bine dincolo, că avem mai mult loc de joacă, şi de fugă, şi de bătaie. Aici nu prea avem. Şi mie cel mai mult îmi place educaţia fizică. Şi matematica”, ne spune băiatul.

Dacă igienizarea merge bine şi nu mai plouă, Robert s-ar putea întoarce în sala de clasă cu care s-a obişnuit, cel mai probabil la începutul săptămânii viitoare.

„Suprinzător, nu ne-a luat apa!”

La Cuca - localitatea cea mai încercată de viituri - şcoala n-a avut aproape deloc de suferit. Nu acelaşi lucru se poate spune despre familiile elevilor. Directoarea şcolii, Ramona Popa, ne-a informat că, din cei 225 de elevi, 28 au probleme grave. „Deja s-a implicat Inspectoratul Şcolar, alături de Primărie şi de Biserică. Din fericire, la şcoală doar fosele septice sunt murdare şi le curăţăm, a doua oară, chiar acum. În cazul elevilor, Inspectoratul îi ajută cu rechizite, Primăria cu apă şi dulciuri, dar avem şi fundaţii din Iaşi, din Vâlcea şi din alte judeţe care ne-au contactat şi vor să ajute. De astăzi se vine la şcoală în mod normal”, ne-a declarat Ramona Popa.

 

Citit 2086 ori Ultima modificare Luni, 16 Septembrie 2013 18:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.