Studenţii gălăţeni au ieşit în stradă / Protest pentru finanţare mai mare şi taxe mai mici

Studenţii gălăţeni au ieşit în stradă / Protest pentru finanţare mai mare şi taxe mai mici
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După ce, săptămâna trecută, cadrele didactice din învăţământul preuniversitar au ieşit în stradă, la un miting organizat în Capitală, săptămâna aceasta a fost rândul studenţilor să facă acelaşi lucru. Miercuri, în mai multe centre universitare din ţară, inclusiv la Galaţi, studenţii membri în Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România au protestat faţă de modul în care este finanţat învăţământul, deşi politicienii au semnat un Pact al Educaţiei prin care îşi propuneau să aloce acestui domeniu 6 la sută din PIB.

În jur de 200 de studenţi ai Universităţii "Dunărea de Jos" au mărşăluit, miercuri după-amiază, în zona pietonală, pe traseul Campus - Prefectura Galaţi, huiduind şi afişând mesaje acide pentru guvernanţi. Ei s-au oprit întâi în faţa Facultăţii de Mecanică, apoi la sediul central al universităţii, unde au aprins lumânări pentru sistemul educaţional românesc, iar în final în faţa Prefecturii. „Principala noastră problemă la nivel local este nivelul taxelor, în unele cazuri acestea ajungând şi la 3.000 de lei pe an, o sumă foarte mare pentru nivelul socio-economic din jurul oraşului Galaţi. Uşor-uşor, studenţii nu îşi vor mai permite să vină la facultate. Tot din această cauză, doar 50 la sută dintre studenţii de anul I din întreaga ţară mai ajung să termine facultatea”, a declarat preşedintele Ligii Studenţilor Galaţi, Ionuţ Dumitraşcu.

Pe lângă alocarea a 6 la sută din PIB pentru educaţie, studenţii din întreaga ţară cer să crească finanţarea de baza a universităţilor până la valoarea din 2008, să fie mărită cu 30 la sută subvenţia cămine-cantine şi să crească fondul de burse cu destinaţie clară către bursele sociale.

Citit 1913 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Noiembrie 2013 16:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.