GALERIE FOTO & VIDEO/ Datini şi obiceiuri de pe ambele maluri ale Prutului la Festivalul "Tudor Pamfile"
Foto: Foto: Teodora Miron

GALERIE FOTO & VIDEO/ Datini şi obiceiuri de pe ambele maluri ale Prutului la Festivalul "Tudor Pamfile"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ajuns la cea de-a 23-a ediţie, Festivalul de Datini şi Obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou "Tudor Pamfile" a adunat şi anul acesta aproximativ 300 de participanţi, care pentru câteva ore au reuşit să le redea gălăţenilor bucuria sărbătorilor de iarnă, dar şi a tradiţiilor lăsate moştenire de străbuni. 

Festivalul de Datini şi Obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou "TUDOR PAMFILE", organizat de Centrul Cultural "Dunărea de Jos", în parteneriat cu Arhiepiscopia Dunării de Jos şi Primăria Municipiului Galaţi, a început pe esplanada Catedralei Arhiepiscolale, cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Casian Crăciun.  

Apoi, fiecare grup de participanţi a colindat conform obiceiului din zona de provenienţă. „Avem 13 grupuri participante din Galaţi, Brăila, Tulcea, Vrancea, Vaslui, Ialomiţa şi din Colibaşi, Republica Moldova. Din judeţul Galaţi avem colindători din Măstăcani, Schela, Braniştea, Bereşti, Rediu şi Vânători. Este deja o tradiţie acest festival şi vrem să arătăm gălăţenilor că avem obiceiuri frumoase, pe care trebuie să le păstrăm. Ştim că este greu, mai ales pentru cei care nu au căldură în case şi ce pune pe masă, dar anunţăm Naşterea Domnului şi sperăm să ajungem în sufletul fiecărui gălăţean”, ne-a declarat Sergiu Dumitrescu, directorul Centrului Cultural Dunărea de Jos Galaţi.

„Avem şi invitaţi de peste Prut. Vrem să arătăm şi anul acesta că avem aceleaşi tradiţii, colinde şi obiceiuri şi că, indiferent pe care parte a Prutului locuim, suntem români”, a adăugat Paul Buţa.

Cu mic, cu mare, păstrăm tradiţia

Gălăţenii prezenţi la catedrală au avut ocazia să asculte colinde cântate de ansambluri formate din persoane cu vârste diferite, de la copii de câţiva anişori până la adulţi trecuţi bine de a doua tinereţe. „Noi îi învăţăm pe copii şi nepoţii noştri obiceiurile aşa cum le-am moştenit noi de la străbuni. Mergem la colindat în fiecare an, tinerii ziua, iar noi noaptea, aşa cum spune tradiţia”, ne-a spus un colindător, cu o vârstă onorabilă, venit din Vrancea.

„Venim în fiecare an de peste Prut la acest festival. La noi toate sărbătorile sunt importante, atât cele pe stil nou, cât şi pe cele de stil vechi. De la Sf. Nicolae şi până pe 20 ianuarie, când sărbătorim Sf. Ion pe rit vechi, nu trece nicio zi de sărbătoare pe care să nu o marcăm. Ne asemănăm foarte mult  la tradiţii şi obiceiuri cu românii”, ne-a spus reprezentanţii delegaţiei din Republica Moldova.

După ce fiecare dintre cele 13 grupuri şi-au prezentat colinda, colindătorii au plecat în alai spre Piaţa Domnească (de la Hotel Dunărea), unde a urmat un recital de colinde, astfel încât fiecare gălăţean să se poată bucura de frumuseţea tradiţiilor şi obiceiurilor moldoveneşti.

Citit 3120 ori Ultima modificare Duminică, 22 Decembrie 2013 17:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.