Ofensivă contra viselor de vânzare

Ofensivă contra viselor de vânzare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Tinerii sunt cei mai vulnerabili în faţa tentaţiei drogurilor * În şcolile din Galaţi ajung ocazional haşiş, ecstasy, cocaină * De când au apărut "magazinele de vise", nici nu ştim ce pot aduce elevii în instituţiile de învăţământ”, declară şefa Centrului Antidrog Galaţi * Poliţiştii nu au cercetat niciun caz de consum sau de trafic printre elevi *

Tinerii cu vârste între 16 şi 28 de ani sunt cei mai vulnerabili în faţa tentaţiei stupefiantelor. O spun vocile autorizate din domeniu. De altfel, la 16 ani, vârsta la care a scăzut consumul de droguri din România, conform Agenţiei Naţionale Antidrog,  tinerii sunt, în majoritate, încă  la  liceul. Un loc unde ajung, tranzitoriu, şi substanţele interzise, nu numai fluturaşii antidrog din campaniile de prevenire.

„În mod sigur se consumă droguri în licee”

Liga Studenţilor de la „Danubius” a demarat o asemenea campanie, studenţii şi invitaţii lor, de la autorităţile din domeniu, oprindu-se, pentru început, la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”.

Câteva mărturii filmate ale unor tineri din România care îndură un coşmar pentru că pur şi simplu nu se mai pot lăsa de droguri au reprezentat punctul de maxim interes pentru elevi. Întrebaţi dacă au văzut droguri, elevii spun că doar în filme sau la ştirile de la televizor. O elevă care a plecat în Elveţia ne dezvăluie că a avut ocazia să consume. În rest, stupefiantele par să fie ceva cu totul abstract.

În Galaţi, consumul de substanţe interzise e ocazional, în cadru restrâns, la petreceri private sau în cluburi. Însă, tot întâmplător, drogurile ajung probabil  şi în licee, devreme ce printre consumatorii ocazionali sunt şi tineri de 16-17 ani. Autorităţile care lucrează în domeniu nu pot să nege.

Haşiş, ecstasy şi, mai rar, pentru că e foarte scumpă, cocaina, sunt substanţele pe care tinerii le-au adus şi în incinta unităţilor de învăţământ, din informaţiile pe care le deţine Centrul Antidrog Galaţi.

„În mod sigur se consumă droguri şi în licee, atât cele licite, cât şi cele ilicite. Nu putem să nominalizăm în care şcoli anume. Însă niciodată nu am aflat de la elevi sau de la colegii lor acest lucru. De obicei, am fost căutaţi de părinţi. Foarte îngrijoraţi de simptomele pe care le-au văzut la copiii lor, ne-au căutat direct la centru, să ne ceară sfaturi”, ne-a declarat subinspector Mihaela Angela Ene, şefa centrului care desfăşoară activităţi de prevenire, evaluare şi consiliere.

Sesizări nu există

Totuşi, dintre cei zece gălăţeni consumatori de droguri care au solicitat ajutorul personalului de la centru şi se află momentan în reabilitare, niciunul nu este elev de liceu. De asemenea, poliţiştii gălăţeni de la Biroul de Crimă Organizată, care combat şi fenomenul consumului şi traficului de stupefiante, ne-au declarat că nu au cercetat niciodată vreun caz în care să fie implicaţi elevi. Cât despre faptul că unii liceeni ar aduce droguri în incinta şcolii, nu pot băga mâna în foc că nu ar fi aşa.

Însă ei nu pot acţiona decât în urma sesizărilor. Sesizări care nu există. Poliţiştii au cercetat tineri de 18 ani, pentru consum şi trafic, dar aceştia nu mai urmau cursuri şi erau, de regulă, fără ocupaţie. Legislaţia în vigoare din România pedepseşte cu închisoare atât traficul, cât şi consumul de droguri. Tinerii sunt pasibili de acelaşi tip de sancţiuni începând cu 14 ani.

"Magazinele de vise", la îndemâna oricui?

Cu mult mai îngrijorător decât consumul de droguri ilicite (a cărui amploare o cunosc şi pe care îl pot ţine sub control) li se pare, atât poliţiştilor, cât şi personalului de la Centrul de prevenire, apariţia „magazinelor de vise”. De altfel, unul dintre invitaţii campaniei de la CNVA a simţit nevoia să le atragă atenţia tinerilor nu numai asupra efectelor nocive ale substanţelor recunoscute legal ca droguri, ci şi asupra pericolului degustării produselor din „magazinele de vise”. 

„Acum, de când au apărut "magazinele de vise" nici nu ştim ce pot aduce elevii în instituţiile de învăţământ”, ne-a declarat preşedinta Centrului Antidrog Galaţi.

Elevii cunosc, cel puţin teoretic, „marfa”

Un chestionar realizat de specialiştii de la centru, la care au răspuns, recent, 200 de liceeni gălăţeni, a arătat că "magazinele de vise" sunt destul de cunoscute printre tineri. Mai bine de jumătate dintre elevi ştiau unde se află măcar unul dintre cele şase magazine din oraş.

Zece la sută dintre repondenţii sondajului s-au declarat curioşi să încerce un produs comercializat de acestea, iar mulţi dintre ei au enumerat ce pot achiziţiona.

Autorităţile gălăţene din domeniu spun că substanţele s-ar încadra la categoria droguri ilicite, dar pot fi vândute liber doar din cauza unui vid legislativ. Vid care, în urma demersurilor făcute la nivel naţional, ar urma să fie reglementat.

Până atunci, nimeni nu se ştie ce efecte negative pot provoca aceste substanţe. Medicii din Iaşi au semnalat, recent, în presă, că au primit la urgenţe tineri care s-au simţit rău după ce au fumat ţigări de la asemenea shop-uri.

Şi, între timp, în Galaţi s-a deschis al şaptelea „magazin de vise”.

Campania continuă

Campania realizată de Liga Studenţilor „Danubius”, în colaborare cu Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului (CIADO), şi cu alte autorităţi locale cu activitate în domeniu, continuă în mai multe licee din Galaţi.

Personalul de la Centrul Regional Antidrog Galaţi poate fi găsit, confidenţial, direct la Blocul Cristal sau mediat prin telefon, la 0236.461800.

Elevii sunt aşteptaţi şi în calitate de voluntari care să dea o mână de ajutor în campaniile de prevenire din şcoli. Contraofensive absolut necesare, în condiţiile în care tinerii sunt cei mai tentaţi de curiozitatea de a încerca ceva nou, dar periculos. 

Foto 1: Campania de prevenire a liceenilor a început la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”

Citit 845 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.