Cod roşu de îngheţ în apartamente/ Galaţiul intră din nou în "criza căldurii"

Cod roşu de îngheţ în apartamente/ Galaţiul intră din nou în "criza căldurii"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Dacă Apaterm nu achită până pe 20 ianuarie 16 milioane de lei către Electrocentrale, Galaţiul va rămâne din nou fără căldură şi apă caldă


2014 începe cu veşti foarte proaste pentru căldura oraşului. Conducerea Electrocentrale a anunţat că, începând de marţi, va scădea cu 40 de procente parametrii pentru agentul termic destinat Galaţiului, urmând să sisteze definitiv furnizarea de căldură pe data de 20 ianuarie dacă Apaterm nu va face plăţi consistente în următoarele zile.

Plăţi total insuficiente

Directorul CET Electrocentrale, Octavian Graure, s-a arătat extrem de pesimist ieri cu privire la continuarea furnizării de căldură pentru oraşul Galaţi. Acesta a declarat că sumele plătite de Apaterm în lunile decembrie şi noiembrie sunt infime faţă de costul agentului termic livrat de la începutul iernii şi până acum. "Dincolo de banii care au venit de la Guvern şi de la Consiliul Local, în luna decembrie Apaterm a făcut către noi plăţi în valoare de aproximativ 550.000 de lei, iar în noiembrie de 725.000 de lei. Este foarte, foarte puţin, pentru că noi am livrat agent termic în valoare de 22 de milioane de lei. Faceţi şi dumneavoastră calculul, să vedeţi cât s-a plătit din ce s-a consumat", a spus, ieri, telefonic, Octavian Graure. Directorul Apaterm, Didi Dumitru, a confirmat, cu o marjă de 100.000 de lei sumele avansate de conducerea Electrocentrale şi a admis că, într-adevăr, vorbim despre plăţi total insuficiente. "Depindem în continuare de plăţile pe care le face populaţia. Sunt oameni care s-au învăţat în aceşti ani să nu plătească, să primească gratis, din păcate. Însă lumea trebuie să îmţeleagă că aşa nu se mai poate", a declarat telefonic directorul Apaterm, Didi Dumitru.

De pe 20 ianuarie s-ar putea închide de tot căldura

În aceste condiţii, nici măcar viitorul foarte apropiat nu sună deloc bine. "Începând de mâine (marţi, n.r.) vom reduce parametrii de furnizare a agentului termic cu aproximativ 40 la sută. Vom scădea atât debitul, cât şi temeperatura apei, pentru că nu văd niciun semn cum că s-ar face plăţi. Nu ştiu, eu sper să fi fost vorba doar de o chestiune de început de an, poate că se vor face plăţi în următoarea săptămână, însă vă spun că nu am de ales, trebuie să recurg la aceste metode. Voi notifica şi Apaterm, şi Primăria cu privire la această reducere a parametrilor. E un semnal de alarmă pe care îl tragem", a mai spus directorul Electrocentrale, Octavian Graure. Acesta susţine că, până pe data de 20 ianuarie, Electrocentrale trebuie să plătească 16 milioane de lei către ROMGAZ, în caz contrar urmând o sistare a livrării de materie primă. În condiţiile în care în primele luni de termoficare din această iarnă, noiembrie şi decembrie, nu s-au plătit nici măcar 1,5 milioane de lei, e greu de crezut că în luna ianuarie se vor face plăţi de 16 milioane de lei, sumă de care depinde furnizarea căldurii în Galaţi după data de 20 ianuarie.

"Oraşul nu consumă căldură"

Conducerea Electrocentrale s-a arătat extrem de surprinsă şi de un alt aspect legat de furnizarea de căldură. Potrivit directorului Octavian Graure, cel mai probabil mulţi dintre gălăţeni ţin repartitoarele închise. "Noi avem acum o temperatură de 85 de grade pe tur. După ce trece prin tot oraşul, agentul termic se întoarce la o temperatură de 55-57 de grade. Asta înseamnă că în oraş se consumă foarte puţin agent termic. Probabil că oamenilor le este frică de facturile la încălzire, nu ştiu", a mai spus directorul Octavian Graure.

Citit 3420 ori Ultima modificare Luni, 06 Ianuarie 2014 18:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.