FOTO/ Deszăpezire din doi în doi: Străzile secundare şi trotuarele, în coada listei autorităţilor gălăţene
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

FOTO/ Deszăpezire din doi în doi: Străzile secundare şi trotuarele, în coada listei autorităţilor gălăţene
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În ultimele 48 de ore, numeroşi gălăţeni au sunat la sediul "Vieţii libere" pentru a se plânge că niciun utilaj de deszăpezire nu a trecut pe strada pe care locuiesc. Au fost zeci de astfel de plângeri (la care se adaugă şi câteva zeci de mesaje primite on-line), motiv pentru care am făcut un periplu prin oraş, pentru a vedea zonele cu probleme.

Piaţa din 39, în nămeţi

Prima oprire a fost în Micro 39, în zona pieţei. Pe toate străduţele din cartier se circula foarte greu, atât pe jos, cât şi cu maşina. Oamenii erau foarte supăraţi şi ne-au mărturisit că şi-au făcut curăţenie singuri, astfel încât să poată circula. "Nu a trecut niciun utilaj de deszăpezire pe aici. Aşa a fost în fiecare an. Noi am făcut curăţenie printre blocuri, ca să ne putem mişca. Dar nu e datoria noastră să curăţăm străzile. Nu a venit nimeni să deszăpezească, nici măcar aleile care duc la piaţă. Cei care administrează piaţa ar fi putut să-şi aducă un utilaj să facă curăţenie în jurul halei. Nimic!”, ne-a spus un locatar.

Aceeaşi situaţie am întâlnit-o şi pe strada Ionel Fernic. „Oamenii circulă direct pe carosabil. Aici e strada îngustă, pentru că sunt parcate o mulţime de maşini scoase la vânzare. Ar trebui să vină Poliţia locală să dea amenzi, pentru că aceste maşini îngreunează traficul tot timpul.  Utilaje? Nu am văzut niciunul pe aici. Şi nici nu cred că vom vedea. Ne vom mai scoate maşinile din troiene abia la primăvară”, ne-a spus un alt gălăţean, care îşi deszăpezea maşina.

Situaţie critică pe strada Iancului

O altă sesizare a venit de la o gălăţeancă de pe strada Iancului. Femeia ne-a apelat după ce s-a săturat să sune la numărul de telefon al primăriei şi la cel al Ecosal. „Nu răspunde nimeni, la niciunul din aceste numere. A venit un utilaj şi a deszăpezit doar până la jumătatea străzii. Restul… Dumnezeu cu mila. Este un mort în cartier şi nu cred că poate ajunge cu maşina mortuară până la biserică. Nu ne ascultă nimeni, nu ne bagă nimeni în seamă”, ne-a spus femeia.

Unii dintre locuitorii din această zonă au încercat chiar să-şi care singuri zăpada de pe stradă, cu maşinile proprii.

În aceeaşi zonă, strada Tudor. „Este o stradă paralelă cu Domnească şi este foarte circulată. Nici pe aici nu au trecut utilajele. În anii trecuţi, această stradă era deszăpezită, spre deosebire de strada Iancului. Acum, însă, nu au făcut nimic. Şi noi l-am votat pe domnul primar”, ne-au spus riveranii de pe strada Tudor.

Aceeaşi poveste, alte cartiere

În cursul zilei de luni, forfota din oraş era mare la capitolul deszăpezire, lăsând impresia că până marţi dimineaţă tot oraşul va fi curăţat. Situaţia nu a fost însă aşa. Foarte multe străzi secundare au fost date uitării. Printre acestea, şi cele din Mazepa şi din Micro 19.  Să nu mai vorbim de trotuare, care au fost eliberate doar dacă erau aferente societăţilor comerciale, acestea din urmă făcând curăţenie de frica amenzilor. Culmea, nici măcar trotuarele din centrul oraşului nu a fost curăţate de zăpadă.

Din păcate, nici staţiile de autobuz nu au fost curăţate în totalitate. Drept exemplu, cea de la Trei Star, unde oamenii se chinuiau să urce în mijloacele de transport în comun folosind o potecă făcută printre nămeţi.

Utilajele Primăriei au continuat deszăpezirea şi în cursul zilei de ieri. Urmează ca astăzi să mergem din nou prin zonele uitate până acum de autorităţi, să vedem care este situaţia şi dacă străzile, fie ele secundare sau nu, au fost curăţate de zăpadă.

Citit 2951 ori Ultima modificare Marți, 28 Ianuarie 2014 19:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.