Raportul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă: La inundaţii, pompierii gălăţeni au salvat mii de vieţi

Raportul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă: La inundaţii, pompierii gălăţeni au salvat mii de vieţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi şi-a prezentat raportul  de activitate pe anul 2013, document care are în centrul său măsurile deosebite impuse de evenimentele dramatice din toamna trecută


11 septembrie 2013 va rămâne, cu siguranţă, pentru mult timp în memoria gălăţenilor, aşa cum a rămas 11 septembrie 2001 în memoria americanilor. Ploile torenţiale căzute începând cu noaptea de 11 septembrie, când s-au înregistrat precipitaţii de peste 150 l/mp în interval de aproximativ o oră, au afectat 39 de localităţi din judeţul Galaţi.  „Urmările manifestării acestor fenomene periculoase într-un timp scurt şi cu o forţă deosebit de puternică au fost: pierderea de nouă vieţi omeneşti, cca 17.000 animale moarte şi importante pagube în infrastructură şi agricultura judeţului. Peste 2.500 locuinţe şi anexe gospodăreşti au suferit grade diferite de distrugere”, se arată în raportul de activitate al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi.

Intervenţia promptă a salvat vieţi

Încă din noaptea de 11 septembrie 2013, forţele de intervenţie aparţinând Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, coordonate de inspectorul şef Vasile Balaban, au desfăşurat acţiuni specifice pentru salvarea vieţilor oamenilor. Pompieri gălăţeni s-au ocupat atât de evacuarea persoanelor aflate în calea torenţilor, cât şi de avertizarea populaţiei din comunele învecinate, astfel încât oamenii să nu fie luaţi prin surprindere. Astfel s-a reuşit salvarea din ape a peste 200 de persoane şi evacuarea a peste 8.000.

Situaţia din judeţul Galaţi a fost adusă imediat la cunoştinţa autorităţilor de la Bucureşti. Ajutorul nu a întârziat să apară, forţe din cinci judeţe fiind concentrate la Galaţi pentru ajutorarea populaţiei. „Pentru salvarea oamenilor, a animalelor şi limitarea pagubelor au fost concentrate imediat importante forţe şi mijloace ale structurilor M.A.I. (250 de persoane de la Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă, 150 de la Jandarmerie, 95 de la Poliţie şi 90 de la Ministerul Apărării). De asemenea s-a beneficiat şi de ajutorul Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă şi a Comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă”, ne-a explicat maiorul Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.

Colaborarea, văzută de la centru

Încă de pe 12 septembrie, zilnic, în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, s-au discutat toate problemele din judeţ. Pentru a vedea cum se desfăşoară intervenţiile, mai mulţi şefi de instituţii, printre care şi generalul Ion Burlui, la acea vreme inspector şef al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, dar şi reprezentanţi ai Guvernului au venit în judeţul Galaţi.

La cinci luni de la teribilele întâmplări, generalul Ion Burlui îşi aminteşte de tragedia din judeţul nostru ca şi cum ar fi fost ieri. „Cetăţenii, în general, acceptă foarte greu evacuarea. Cu toate acestea, autorităţile gălăţene s-au descurcat exemplar. Trebuie să vă mărturisesc că am rămas impresionat de modul în care s-a făcut alarmarea populaţiei, aceasta ducând la salvarea a mii de oameni. Îmi pare şi acum rău pentru cele nouă vieţi pierdute. Pompierii care au intervenit în acea perioadă şi-au făcut treaba foarte bine. Şi mă refer aici la toţi, începând cu inspectorul şef, care a asigurat coordonarea, şi terminând cu ultimul angajat al ISU, care a asigurat comunicarea. Venirea mea la Galaţi s-a datorat faptului că erau concentrate forţe din cinci judeţe şi se impunea prezenţa unui superior. Să nu credeţi că am venit pentru a-i verifica pe pompieri, ei ştiu să îşi facă treaba în orice situaţie şi îi felicit pe această cale”, ne-a declarat fostul inspector şef al IGSU. 

Pompierii gălăţeni au participat şi la înlăturarea efectelor produse de inundaţii, muncind zi şi noapte la curăţarea locuinţelor şi scoaterea apei din curţile oamenii. Prin toate acţiunile desfăşurate, angajaţii ISU au demonstrat, încă o dată, faptul că intervenţia lor promptă salvează vieţi.

Citit 1891 ori Ultima modificare Joi, 20 Februarie 2014 18:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.