Un şef de serviciu din Primăria Galaţi va primi despăgubiri de 4.500 de euro de la statul român pentru că a fost calomniat în presă

Un şef de serviciu din Primăria Galaţi va primi despăgubiri de 4.500 de euro de la statul român pentru că a fost calomniat în presă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Gălăţeanul Laurenţiu Jalbă a câştigat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) despăgubiri de 4.500 de euro de la statul român. Bărbatul este şeful Serviciului Utilităţi Publice din Primăria Galaţi şi s-a plâns la CEDO în legătură cu un articol scris despre el, în calitate de funcţionar public într-o poziţie de conducere în cadrul primăriei, într-o publicaţie locală online. În articolul respectiv se vorbea despre o firmă de taxiuri care i-ar fi aparţinut lui Jalbă, care era funcţionar public, rezultând de aici gradul de incompatibilitate.

Funcţionarul a apelat la justiţia gălăţeană dar, după ce în primă fază a avut câştig de cauză, a pierdut în apel. Astfel, Laurenţiu Jalbă, care s-a plâns judecătorilor gălăţeni că a fost calomniat, în absenţa oricărei dovezi, a depus o plângere la CEDO, susţinând că i-a fost încălcat dreptul la viaţa privată, prevăzut în articolul 8 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.

Curtea Europeană a considerat că acuzaţiile la adresa petentului au fost unele serioase, de natură să îl afecteze în desfăşurarea activităţii şi să îi aducă atingere reputaţiei. Judecătorii CEDO au motivat şi faptul că statutul de politician sau alt fel de persoană publică al cuiva nu elimină obligaţia de a avea suficiente dovezi pentru a face afirmaţii care-i pot afecta reputaţia.

CEDO a considerat că articolul a trecut limitele comentariilor acceptabile, motiv pentru care a decis că statul român să-i plătească gălăţeanului 4.500 de euro, cu titlul de prejudiciu moral, şi 740 de euro, cheltuieli de judecată.

Citit 3782 ori Ultima modificare Vineri, 21 Februarie 2014 09:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.