Un şef de serviciu din Primăria Galaţi va primi despăgubiri de 4.500 de euro de la statul român pentru că a fost calomniat în presă

Un şef de serviciu din Primăria Galaţi va primi despăgubiri de 4.500 de euro de la statul român pentru că a fost calomniat în presă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Gălăţeanul Laurenţiu Jalbă a câştigat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) despăgubiri de 4.500 de euro de la statul român. Bărbatul este şeful Serviciului Utilităţi Publice din Primăria Galaţi şi s-a plâns la CEDO în legătură cu un articol scris despre el, în calitate de funcţionar public într-o poziţie de conducere în cadrul primăriei, într-o publicaţie locală online. În articolul respectiv se vorbea despre o firmă de taxiuri care i-ar fi aparţinut lui Jalbă, care era funcţionar public, rezultând de aici gradul de incompatibilitate.
Funcţionarul a apelat la justiţia gălăţeană dar, după ce în primă fază a avut câştig de cauză, a pierdut în apel. Astfel, Laurenţiu Jalbă, care s-a plâns judecătorilor gălăţeni că a fost calomniat, în absenţa oricărei dovezi, a depus o plângere la CEDO, susţinând că i-a fost încălcat dreptul la viaţa privată, prevăzut în articolul 8 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.
Curtea Europeană a considerat că acuzaţiile la adresa petentului au fost unele serioase, de natură să îl afecteze în desfăşurarea activităţii şi să îi aducă atingere reputaţiei. Judecătorii CEDO au motivat şi faptul că statutul de politician sau alt fel de persoană publică al cuiva nu elimină obligaţia de a avea suficiente dovezi pentru a face afirmaţii care-i pot afecta reputaţia.
CEDO a considerat că articolul a trecut limitele comentariilor acceptabile, motiv pentru care a decis că statul român să-i plătească gălăţeanului 4.500 de euro, cu titlul de prejudiciu moral, şi 740 de euro, cheltuieli de judecată.

Citit 3687 ori Ultima modificare Vineri, 21 Februarie 2014 09:44

9 comentarii

 • postat de Ioana
  Luni, 24 Februarie 2014 23:01
  5.13.221.***
  Pentru "Vai de noi" şi "Buruiană".Domnilor sunteţi total dezinformaţi privind responsabilitatea domnului Jalbă L.
  De ani buni nu răspunde de transportul local.Modul cum puneti problemele reflectă rautatea, incultura, lipsa de respect faţa de cei care pun suflet în munca pe care o desfăşoară.De aceea ,astfel de oameni incearca să-şi caute dreptatea pe calea justiţiei şi bine fac.Să le dea o lecţie clevetitorilor de duzină. Aveţi în oraşul vostru ceea ce meritaţi.
  0
  1
  Raportează
 • postat de COLABORATOR
  Duminică, 23 Februarie 2014 19:06
  5.13.191.***
  Am colaborat cu LAURENTIU JALBA , a inceput de jos in Primarie si a ajuns sef pe merit.
  FELICITARI , LAURENTIU JALBA!!!!!!!!
  0
  3
  Raportează
 • postat de BURUIANA
  Sâmbătă, 22 Februarie 2014 08:32
  5.13.161.***
  PRIMARIA ESTE PLINA DE DIRECTORI SEFI SERVICII ETC.... DAR NU, DE SLUJBASI!! SUNTEM SINGURUL ORAS DIN TARA CARE AVEM ACESTE" CASTARABETE CE AGLOMEREAZA ORASUL SI UNDE SE FACE IN VAZUL TUTUROR EVAZIUNE FISCALA!!! ASTA PENTRU CA NU AVEM DOTARII CORESPUNZATOARE PENTRU UN TRANSPORT IN COMUN CIVILIZAT SI EFICIENT!! DAR, CE AVEM IN ACEST ORAS SA FUNCTIONEZE BRICI" IN 24 DE ANI NU AU FOST IN STARE SA FACA UN SEDIU DE PRIMARIE!! SE PLATESTE CHIRIE DESTUL DE MARE DIN BGANII CONTRIBUABILUI! IN LOC SA-I FOLOSIM LA ALTE LUCRARI NECESARE!! SUNT MULTE DE COMENTAT >>>!!GALATENII VOTEAZA!!
  2
  4
  Raportează
 • postat de Vai de noi
  Sâmbătă, 22 Februarie 2014 08:03
  5.13.142.***
  Daca nea Jalba,asta este responsabil in primarie de transportul cu maxi taxi,este clar ca este un protector sub acoperire,al acestora,pentru ca in iarna asta am avut ocazia sa circul si eu cu aceste cutii pe roti,si nu am vazut eliberandu-se vreun bilet.Evaziune fiscala se cheama si primariei nu-i pasa ,pentru ca nu vrea. Ii comunic dlui Jalba ca incasarile pe o zi la un maxi taxi, sunt intre 1,8 si 2,5 milioane vechi,in afara de ciubucul soferilor.Am fi curiosi sa stim cam cat impozit pe venit platesc detinatorii de astfel de mijloace de transport,si ce a facut dumnealui ,pentru a imbunatati colecta pentru primarie,pentru ca ceea ce nu a facut se vede si din cer.Daca s-a simtit asa de ofensat de ce nu a parasit functia publica,si cu asta basta.El este platit din bani publici pentru ca sa-si faca datoria de la A la Z si nu altfel,pentru ca fara el nu cred ca se inchide primaria.Decizia asta este praf aruncat in ochii prostilor.care suntem noi contribuabilii.Mergeti in alte orase si vedeti transport urban civilizat,fara maxi taxi,dar cu un "Transurb",profitabil,condus de un profesionist,nu de o momaie politica iresponsabila cum este la noi in oras.
  2
  4
  Raportează
 • postat de Just
  Sâmbătă, 22 Februarie 2014 06:30
  89.136.3.***
  Statul roman trebuie sa plateasca pentru ca justitia statului nu a dat o solutie conforma cu legile europene.Trebuia ca instantele romanesti sa-l oblige pe autorul articolului sa plateasca 4000€, dar pentru ca n-au facut-o, va plati statul.
  0
  8
  Raportează
 • postat de Antidotul
  Vineri, 21 Februarie 2014 11:22
  89.122.80.***
  Iulian Grosu stie de ce.
  2
  6
  Raportează
 • postat de Ciprian
  Vineri, 21 Februarie 2014 10:08
  89.121.200.***
  Eu nu inteleg de ce statul roman trebuie sa plateasca in locul autorului/autoarei respectivului articol din presa?
  0
  23
  Raportează
 • postat de silviu
  Vineri, 21 Februarie 2014 09:56
  5.13.164.***
  bravo Laurentiu ! esti unul din cei mai capabili oameni pe care i-am cunoscut in administratiile de orice fel !
  7
  6
  Raportează
 • postat de kim
  Vineri, 21 Februarie 2014 09:00
  89.122.124.***
  Cat ma bucur.....Bravo Laurentiu!!!!! Regret si acum ca nu l-am dat in judecata pe Ciorici care a scris numai minciuni despe mine. Nu am vrut sa fac mare tam tam. Mai exista functionari muncitori, capabili si seriosi.....
  6
  6
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.