REPORTAJ/ Paradoxuri de pe Maidan-ul din Kiev: "Dacă vin ruşii, să tragă într-ai lor!" (FOTO)
Foto: Foto: Liviu Ghinea

REPORTAJ/ Paradoxuri de pe Maidan-ul din Kiev: "Dacă vin ruşii, să tragă într-ai lor!" (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Viaţa pe Maidan continuă, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat, ca şi cum manifestanţii nu ar fi obţinut o mare victorie în faţa lui Ianukovici. Mai mult, în ultimele zile numărul voluntarilor ruşi s-a înmulţit în centrul capitalei Ucrainei.

Printre bucătării de campanie, tribune ad-hoc sau spitale de campanie în care se acordă primul ajutor răniţilor de tot felul, alături de steagul Ucrainei flutură şi steagul rusesc.

Pavel este unul dintre voluntarii ruşi veniţi la Kiev pentru a apăra ideea de revoluţie. "Am venit aici pentru a apăra revoluţia ucrainiană. Ştiu că acasă voi avea probleme, deja mi-a transmis familia că s-au primit câteva citaţii pe numele meu. Nu mă întorc până când nu se termină totul aici. În cazul în care va interveni armata rusă, noi ruşii vrem să intrăm în prima linie. Să tragă în noi, ai lor! Măcar aşa poate îi ajutăm pe cei care luptă aici", explică acesta.

La cortul ruşilor stă de pază un băiat de 17 ani, Andrei, care nu a mai fost la liceu încă de la începutul revoltei de pe Maidan.

"Eu sunt din Viniţa. Nu sunt din Kiev. Sper să reuşim să redăm Ucraina ucrainienilor, pentru a ne putea întoarce acasă la treburile noastre", spune liceanul transformat peste noapte în soldat de gherilă.

Venirea voluntarilor ruşi pe Maidan apare într-un moment destul de ciudat pentru relaţiile dintre Rusia şi Ucraina. După ce Rusia a anunţat că va oferi cetăţenie tuturor locuitorilor din Crimeea, există premise reale ca această ţară să intervină în revoluţia ucrainiană atât militar, cât şi economic.

Volodea este un alt ucrainian care stă pe Maidan încă de la început. În mod normal te-ai fi aşteptat să-l întâlneşti în cluburile exclusiviste din Kiev, nu pe baricade. A venit pe Maidan, s-a bătut cu Poliţia, a fost rănit, chiar dacă acasă are o situaţie materială foarte bună şi conduce o maşină de câteva zeci de mii de euro. "Am venit aici pentru că sper ca aşa să putem face o Ucraină independentă. Ne bucurăm teribil pentru faptul că Timoşenko a fost eliberată. Pe de altă parte nu cred că ar fi o idee bună ca ea să vină la putere. Nici Kliciko nu cred că este o soluţie cu mult mai bună. Vrem o cu totul altă clasă politică. Nouă. Care să se gândească doar la Ucraina şi la interesele ei", a spus acesta.

Pentru câteva luni a lăsat luxul apartamentului său din Kiev, pentru corturile Maidanului. Şi va mai rămâne aici cât este nevoie.

Chiar dacă formarea unui guvern a fost amânată până joi, protestatarii de pe Maidan au început de marţi să cureţe piaţa. Să o cureţe, nu să o elibereze. Odată luptele terminate, una dintre cele mai stringente probleme ale Maidanului a fost gunoiul. Prezent peste tot. Pe baricade. Pe stradă, printre flori. Mirosul începea să devină insuportabil, iar cineva trebuia să facă ceva în acest sens până când locul nu s-ar fi transformat, dintr-un simbol, într-un focar de infecţie. Se strânge deci gunoiul în Kiev. Un semn de normalitate.

Citit 2317 ori Ultima modificare Marți, 25 Februarie 2014 16:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.