Cum să-ţi recuperezi RESTANŢELE în doar câteva luni/ Exemplul unei ASOCIAŢII din Micro 20

Cum să-ţi recuperezi RESTANŢELE în doar câteva luni/ Exemplul unei ASOCIAŢII din Micro 20
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* O asociaţie de proprietari care avea datorii de aproape un miliard de lei vechi a reuşit să ajungă la zero cu facturile în doar câteva luni * Conducerea asociaţiei a aplicat un plan strict de recuperare a debitelor, de la care nu s-a abătut


În iunie 2012, Asociaţia de proprietari 503 avea datorii de peste 800 de milioane de lei vechi către furnizori, în special către Apaterm. Conducerea asociaţiei a demarat atunci un amplu program de recuperare a datoriilor şi, după câteva luni de muncă intensă, a reuşit performanţa de a avea toate facturile plătite la zi. Asociaţia, care are în grijă două blocuri din Micro 20, este unul dintre puţinele exemple că datoriile de la proprietari pot fi adunate dacă cineva îşi pune în cap să facă asta şi îşi îndreaptă atenţia şi resursele către acest scop.

"A fost foarte dificil, numai noi ştim cum am reuşit. Am mers din uşă în uşă, ca să ne asigurăm că oamenii îşi plătesc întreţinerea. Dacă stai la birou şi aştepţi să vină banii, nu îţi vin decât cei care sunt conştienţi că trebuie să îşi achite datoriile. Pe restul a trebuit să îi tragem de mânecă. Am avut tot felul de strategii. Ne interesam unde lucrează şi când e ziua de salariu la respectiva firmă. Dacă ziua de salariu era pe 7, pe data de 8 eram la el la uşă", povesteşte preşedintele asociaţiei, Mihai Nicolae.

Le bătea la uşă, a doua zi după salariu

Desigur, mai susţin cei din conducerea asociaţiei, nu s-au folosit decât mijloacele legale, însă acestea au fost utilizate ca la carte. "Aveam mai mulţi paşi. Întâi vorbeam cu cei rău-platnici, îi luam cu binişorul, le explicam. Dacă nu mergea, apelam la mediatori. Mulţi făceau acolo angajamente de plată, pe care apoi le respectau. Am avut şi situaţii în care nu au respectat angajamentele. Am făcut notificări, am mers în instanţă. Nu am vrut să ajungem acolo, dar dacă a fost nevoie am apelat şi la acest mijloc. Până la urmă, omul a înţeles că nu e de glumă, a vândut apartamentul şi a plecat. Iar noi ne-am recuperat datoriile", a mai spus Mihai Nicolae.

Apoi, un alt element care a ajutat a fost programul de ştergere a penalităţilor derulat de Primăria Galaţi şi Apaterm, anul trecut. Aproape un sfert dintre locatari au accesat programul, iar acum îşi plătesc cu conştiinciozitate datoriile în fiecare lună. "Ţinem mereu legătura cu ei, mergem noi la oameni, nu îi aşteptăm la casierie. Asta e, pădure fără uscături nu există, la fel ca peste tot. Am avut şi oameni recalcitranţi, am avut şi scandaluri. Dar, până la urmă, toţi au înţeles că e spre binele lor să nu avem datorii, să beneficiam de servicii, de apă caldă, de apă rece, de căldură", a mai explicat preşedintele asociaţiei.

Una dintre puţinele asociaţii care sunt la zi

Aşa se se face că, în luna noiembrie 2013, Asociaţia 503 a ajuns cu zero lei debite către furnizori. Mai mult, lucrurile au fost ţinute din scurt şi în iarna care a trecut. "E una dintre asociaţiile care, inclusiv datorită programului de ştergere a penalităţilor derulat anul trecut (au avut 36 de locatari în program, cărora li s-au şters penalităţi de 40.000 de lei la încălzire), a reuşit să vina la zi cu datoria faţă de Apaterm. În momentul acesta, au de plătit către Apaterm 1.500 de lei, ceea ce pune această asociaţie în rândul celor aproape 200 de asociaţii care fie sunt cu plăţile la zi, fie au datorii în zona rezonabilă, de genul 10-20 de lei, în medie, de apartament. Spre comparaţie, sunt asociaţii a căror datorie medie pe apartament - doar la încălzire - depăşeşte 8.000 de lei. Acolo sunt cele mai mari probleme, pe care, prin programul de ştergere a penalităţilor de anul acesta, sperăm, dacă nu să le eliminăm, atunci să le diminuăm cât mai mult", se arată într-o declaraţie de presă a Biroului Comunicare al Apaterm.

Supăraţi pe gunoiul de lângă bloc

Una dintre marile nemulţumiri ale locatarilor din această zonă este legată de spaţiul de depozitare a gunoiului. "E o zonă neprotejată, când bate vântul nici nu poţi merge pe aici din cauza gunoiului. E un focar de infecţie. Ca să nu mai spun că vin boschetarii ăştia cu PET-urile, răstoarnă pubelele, fac un dezastru. Ne rugăm să ajungă şi la noi cât mai repede cu programul de reabilitare, pentru că nu se mai poate", spune preşedintele Asociaţiei 503.

Citit 5322 ori Ultima modificare Duminică, 01 Iunie 2014 16:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.