Căldura a făcut RAVAGII în apele mici! Mii de PEŞTI MORŢI într-un afluent al Siretului (FOTO)

Căldura a făcut RAVAGII în apele mici! Mii de PEŞTI MORŢI într-un afluent al Siretului (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Situaţia extrem de gravă a fost descoperită în apropierea locului unde pârâul Bârlădel se varsă în Siret * Din câte se pare, mulţi localnici s-au aprovizionat cu peşti morţi sau aflaţi în agonie, existând suspiciuni că i-au mâncat sau i-au vândut


Localnici din satul Traianu, comuna Braniştea, spun că au observat grozăvia duminică pe la prânz, când unii dintre ei au ieşit cu undiţele pe Bârlădel, în apropierea gurii de vărsare în Siret. În locul în care oamenii obişnuiau să prindă peşte, pluteau mii de peşti, de la cei mai mici la unii mari, de peste un kilogram. Alţii, cu ultimele puteri, se zbăteau la suprafaţa apei murdare. Fără să se gândească, unii dintre spectatorii sinistrului spectacol au şi sărit să adune peştii cei mai mari, în timp ce alţii au venit special la aflarea veştii.

"Umblau băieţii cu ghioagele, îl loveau, mai mişca, oricum. A fost peşte mare, ştiucă la un kilogram jumătate… Au venit şi au luat ce era mai răsărit. Oamenii au luat peşte care plutea la suprafaţă, mai mişca un pic. Ori l-au mâncat, ori l-au vândut. Acum a rămas cel mai mic", ne-a spus Petrache Codreanu, un localnic din Traianu. 

Într-adevăr, luni la prânz, la suprafaţa apei pluteau mii de peşti mici. Ici-colo câte unul mai răsărit, care scăpase de lacomii de duminică. Speriaţi de sursa de infecţie pe care o constituie masa de peşti morţi, oamenii din Traianu erau şi mai deranjaţi de mirosul pestilenţial degajat de organismele care începuseră să putrezească, dar şi de reacţia întârziată a autorităţilor.

"Aşteptăm să vină Garda de Mediu, am anunţat-o. Animalele de aici de pe câmp beau apă din Bârlădel. E periculos şi pentru ele şi pentru noi, că le consumăm laptele. La câtă mizerie e acum, se infectează peştele şi totul se va duce în Siret", a adăugat Constantin Zlate.

Oxigenul sau poluarea?

În timp ce voci din comunitate susţineau că incidentul de mediu ar putea fi legat de pornirea staţiei de deversare a ANIF, dar şi de o potenţială poluare în amonte a pârâului, reprezentanţii staţiei au ţinut să precizeze că o posibilă cauză a morţii peştilor ar fi nivelul scăzut la apei, care a dus şi la lipsa de oxigen.

"Lunea trecută am început să dăm drumul la vană progresiv. Probabil din cauza lipsei de oxigen s-a întâmplat asta, oricum, să se facă măsurătorile şi să vedem", a precizat Vasile Vasile, de la staţia de deversare a ANIF.

Primele concluzii trase de cei de la Apele Române, veniţi ieri după amiază în inspecţie, confirmă această ipoteză.

"Am făcut măsurătorile la faţa locului şi primele rezultate arată o concentraţie de 6 a oxigenului. O limită normală ar fi undeva în jur de 8. Vom face şi analizele de laborator şi vom vedea despre ce este vorba", a adăugat Silviu Prisecaru, inspector în cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Galaţi.

Verdictul final a venit din partea Gărzii de Mediu, care s-a deplasat în teren pentru verificări. Concluzia oficială înlătură orice suspiciune de poluare.

"În urma analizelor s-a stabilit drept cauză a morţii peştilor lipsa de oxigen din apă. Aceasta a fost cauzată de temperaturile crescute, care au determinat scăderea nivelului apei pe acel canal, abundent în vegetaţie", a subliniat Mărioara Gătej, comisarul şef al Gărzii de Mediu Galaţi.

Citeste si: Balta Vlădeşti - cimitir de peşti

Citit 5152 ori Ultima modificare Luni, 16 Iunie 2014 20:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.