Ce facem cu imigranţii ilegali? 16 REFUGIAŢI afgani au DISPĂRUT misterios la Galaţi

Ce facem cu imigranţii ilegali? 16 REFUGIAŢI afgani au DISPĂRUT misterios la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Toţi cei 16 refugiaţi sunt minori, au intrat ilegal în România şi erau în grija Centrul de Azil de la Galaţi * Singura măsură pe care o pot lua autorităţile este să informeze structurile abilitate, străinii ajunşi ilegal în ţară neputând fi spuşi niciunui regim restrictiv


16 minori din Afaganistan, interceptaţi de Garda de Coastă de la Constanţa în urmă cu o lună, sunt de negăsit după ce au părăsit pe ascuns Centrul de Azil de la Galaţi. Cei 16 au vârste cuprinse între 13 şi 16 ani şi au făcut parte dintr-un grup de 39 de persoane din Orientul Mijlociu, interceptat în apele Mării Negre. Atunci, autorităţile române au depistat nava „Reda”, care transporta 39 de persoane, cetăţeni afgani, iranieni şi pakistanezi, ce urmau să fie introduşi ilegal pe teritoriul României, pentru a ajunge mai apoi în Germania. Transportul şi-l asiguraseră cu ajutorul echipajului de pe navă, care ar fi primit sume consistente de bani pentru această operaţiune. 23 de migranţi au ajuns atunci la Centrul de Refugiaţi de la Otopeni, iar 16 minori, toţi din Afganistan, au luat drumul Galaţiului, pentru că au declarat că vor azil. Ajunşi la centrul gălăţean, nu au stat decât cât să le fie făcute formalităţile, pentru că pe 10 iunie au părăsit instituţia şi nu au mai revenit.

CITESTE SI: Şcoală de vară despre drepturile refugiaţilor la Facultatea de Ştiinţe Juridice Sociale şi Politice

Explicaţiile oferite de autorităţi sunt realmente bizare, chiar dacă se înscriu în litera legii. "Regulamentul centrului nostru prevede că persoanele aflate aici pot circula liber, cu precizarea că trebuie să revină până la orele 22.00. În cazul încălcării acestei prevederi sau în cazul în care refugiatul părăseşte localitatea, noi suntem obligaţi să anunţăm Inspectoratul General pentru Imigrări şi Poliţia de Frontieră, ceea ce s-a şi făcut în cazul celor 16 minori afgani. Ei nu sunt ţinuţi cu forţa, pentru că aici este un centru deschis şi alte măsuri nu putem lua în privinţa lor”, ne-a declarat comisarul-şef Dorinel Geru, directorul Centrului Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Galaţi.

De pe data de 10 iunie, grupul de tineri afgani se plimbă liber prin ţară, neexistând până la această dată informaţii că ar fi comis infracţiuni sau că ar fi încercat să treacă graniţa. Nu se ştie dacă aceştia mai sunt împreună ori s-au împărţit în grupuri mai mici, pentru a fi mai greu de localizat. Mai mult, se pare că o parte dintre ei ar fi fost depistaţi în judeţul Hunedoara. „Avem informaţii că vreo şase tineri afgani dintre cei plecaţi de la noi ar fi fost identificaţi la Deva, de Poliţia Transporturi, care i-a trimis înapoi. La noi nu au ajuns însă până acum”, a precizat comisarul-şef Dorinel Geru.

Solicitanţii de azil fug frecvent

Plecarea minorilor afgani din centrul deschis de la Galaţi nu este o premieră, fapt confirmat de directorul instituţiei. Ceea ce le conferă această libertate migranţilor este pe de o parte regimul de care beneficiază în centru, dar şi legea. Odată intraţi ilegal în ţară, refugiaţii solicită azil şi pe parcursul procedurilor de acordare beneficiază de o serie de facilităţi. Ei au dreptul la cazare, mâncare, asistenţă medicală şi religioasă. Atâta vreme cât nu există indicii temeinice că ar fi comis sau că ar putea comite acte infracţionale, nu intră sub incidenţa vreunei legi care să le impună restricţii. Ei pot circula liber şi dacă le aste aprobată cererea de azil (procedură care necesită însă un timp destul de lung) obţin CNP şi drept de muncă pe teritoriul României, precum şi un paşaport special cu care pot circula în ţările UE. În cazul în care le este respinsă solicitarea, o pot ataca, procedură care poate dura chiar şi doi ani, timp în care refugiaţii se bucură de aceleaşi drepturi. Cert este că, atâta veme cât nu au paşaportul de azilanţi, refugiaţii nu pot trece legal graniţa, rămânându-le ori să plece fraudulos, ori să apeleze, mai devreme sau mai târziu, la ajutorul statului.

CITESTE SI: Străinii îşi croiesc o nouă viaţă la Galaţi. Vezi povestea unui afgan care vrea să trăiască în România!

Citit 3283 ori Ultima modificare Joi, 03 Iulie 2014 18:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.