Ceremonie de REPATRIERE/ MILITARII gălăţeni au REVENIT învingători din Germania (FOTO)

Ceremonie de REPATRIERE/ MILITARII gălăţeni au REVENIT învingători din Germania (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ceremonia de repatriere a celor 300 de militari gălăţeni de la Batalionul 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei” şi Batalionul 284 Tancuri „Cuza Vodă”, care au participat la un exerciţiu multinaţional în Germania, desfăşurată luni, a început cu salutul drapelului de luptă, intonarea imnului şi trecerea în revistă a detaşamentului. După aceea, un preot a oficiat slujba de întâmpinare acasă, iar militarii gălăţeni au defilat în faţa camerelor de fotografiat şi de filmat.

Pregătirea românilor vs tehnica performantă a americanilor

La amplul exerciţiu de luptă desfăşurat în Hohenfels şi Grafenwoehr, în Germania, cele mai mari poligoane de antrenament pentru militarii din Europa, au participat şi mulţi ostaşi tineri, aflaţi la prima experienţă de acest gen.

Printre ei se află şi sublocotenentul Onofrei Valentin. "M-a impresionat armata americană, care dispune de foarte multe resurse materiale, echipamente de ultimă generaţie, a fost interesant să lucrăm cu ei, au fost chiar în subordinea noastră. O mare provocare a fost atunci când, la un moment dat, batalionul american care a atacat un anumit stat nu a reuşit să ducă până la capăt misiunea şi a fost scos din luptă rând pe rând de către blindatele noastre".

Tot la prima ieşire din România este şi locotenentul Cosmin Pieptea. "Au fost şi multe momente dificile, ne-a creat ceva probleme terenul, aici avem teren ceva mai plat, acolo am avut inclusiv pădure şi dealuri cu roci. La capitolul tehnică militară, cel mai bine pregătiţi adversari mi s-au părut americanii, am luptat şi alături de georgieni, dar ei mai au de lucru. Noi ne-am descurcat şi am ieşit învingători", ne-a declarat tânărul comandant al Batalionului 284 Tancuri „Cuza Vodă”.

Bizonul românesc faţă în faţă cu Abramsul american

Cei cu mai multă experienţă susţin mândri că Bizonul românesc s-a ridicat la valoarea celui mai puternic tanc din lume: americanul Abrams. "Cavalerul negru", plutonier adjutant Valerică Militaru, din cadrul Batalionului 284 Tancuri, a participat pentru a treia oară la un exerciţiu de luptă în Germania, iar acum ne-a povestit un moment din timpul exerciţiului în care i-au bătut pe adversarii din SUA. "Americanii nu ne cunoşteau în totalitate tehnicile de luptă, am făcut nişte jocuri de scenă, o parte a formaţiei nostre a dat momeală, băieţii au muşcat-o şi noi am atacat în partea cealaltă. Nu ne-au subestimat, dar nu se aşteptau la anumite faze din partea noastră şi i-am păcălit, am dus misiunile până la capăt. Colonelul lor a recunoscut că a fost singura aplicaţie în care au fost învinşi de mai multe ori", ne-a spus Valerică Militaru.

Felicitaţi pentru activitatea din Germania

"Pregătirea personalului nostru a făcut diferenţa. Chiar dacă nu erau echipaţi cu cea mai sofisticată tehnică, militarii noştri au făcut dovada unei remarcabile coeziuni de luptă şi, surprinzător pentru adversari, au fost învingători pe timpul exerciţiilor tactice. Cel mai important este luptătorul. Dacă este foarte bine pregătit, poate să schimbe raportul de forţe oriunde, în orice situaţie", ne-a declarat comandatul Diviziei 2 Infanterie "Getica", dr. Lucian Foca.

Extrem de mulţumit de prestanţa ostaşilor români este şi colonelul Adrian Popescu, comandatul Batalionului 300 Infanterie Mecanizată, cel care i-a coordonat pe toţi militarii noştri prezenţi ăn Germania. "Am avut libertate de acţiune, am exersat procedurile ştiute, ba chiar le-am îmbunătăţit. Sunt mândru că militarii mei s-au descurcat în orice situaţie, pe vreme neprielnică, într-un teren diferit de al nostru", ne-a declarat acesta, la sfârşitul ceremoniei.

Până când Armata Română va beneficia de o tehnică de luptă mai performantă, militarilor noştri nu le rămâne decât să le împărtăşească experienţa trăită în Germania şi altor colegi, care nu au avut până acum ocazia să vadă celelalte armate din Europa.

CITEŞTE ŞI: TRAGERI de LUPTĂ în prezenţa ministrului Apărării, miercuri, la Galaţi (FOTO)

Citit 3511 ori Ultima modificare Luni, 07 Iulie 2014 19:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.