STUDENŢII gălăţeni au DESCOPERIT un cuptor de ars ceramică VECHI de peste 1.700 de ani

STUDENŢII gălăţeni au DESCOPERIT un cuptor de ars ceramică VECHI de peste 1.700 de ani
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Echipa de arheologi încearcă să aducă la lumină urme ale tehnologiei utilizate în secolul al IV-lea pe teritoriul judeţului nostru


În şantierul arheologic din localitatea Negrileşti a avut loc recent o descoperire uluitoare – a fost găsit, de către arheologi şi studenţi, un cuptor de ars ceramică din secolul al IV-lea. Cuptorul descoperit aparţine civilizaţiei Sântana de Mureş, formată din dacii liberi şi populaţiile germanice migratoare. Echipa de arheologi şi studenţi încă lucrează la dezgroparea acestui vestigiu istoric şi, cu toate că este o procedură care implică multă răbdare, aceştia se bucură de fiecare descoperire pe care o fac. Extrem de încântat de eveniment, consilierul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Marius Mitrof, a subliniat faptul că o asemenea descoperire merită să fie expusă publicului larg, mai ales că materialul din care a fost construit cuptorul este foarte fragil. „Aducem astfel, în faţa copiilor, adulţilor, o părticică din tehnologia de acum 1.700 de ani, pentru ca noi, cei de astăzi, să ne înţelegem mai bine trecutul şi să ne gândim mai bine viitorul. Din discuţia cu domnul Costel Ilie (şeful şantierului, n.r.), a reieşit că operaţiunea de scoatere şi mutare a cuptorului nu este lipsită de riscuri, acesta putând fi distrus în orice moment”, ne-a explicat consilierul Marius Mitrof.

O simplă ploaie ar putea distruge vestigiile

Arheologul Costel Ilie va încerca să înţeleagă modul în care a fost conceput cuptorul pentru a găsi apoi cea mai bună soluţie de a-l scoate din sit şi a-l aduce la Galaţi pentru a-l expune publicului. Specialiştii trebuie să fie foarte atenţi la conservarea descoperirii, întrucât o ploaie cât de măruntă l-ar distruge complet.

Prima descoperire arheologică la Negrileşti (localitate situată la aproximativ 90 kilometri de municipiul Galaţi) a avut loc în anul 1981 şi, clasat ca monument istoric, situl reprezintă o adevărată sursă de informaţie atât pentru specialişti, cât şi pentru studenţii Facultăţii de Istorie care vin în fiecare an să facă practică. „Cercetarea arheologică de la Negrileşti continuă campania din anii anteriori, la aprobarea Ministerului Culturii, datorită bogăţiei de vestigii ascunse în pământul acestei comune gălăţene. Complexe din diferite perioade, descoperite în straturi succesive în aceeaşi casetă, arată că zona a fost una propice aşezărilor umane din timpuri străvechi”, a subliniat Marius Mitrof.

 

Citeşte şi: Povestea frumoasă a unor artişti/ Viaţa fascinantă a familiei Dobre în lumea teatrului (FOTO)

Citit 3601 ori Ultima modificare Marți, 15 Iulie 2014 17:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.