Tâlhărie la drumul mare cu fonduri SAPARD

Tâlhărie la drumul mare cu fonduri SAPARD
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Oficialii SAPARD cer înapoi banii plătiţi pentru construirea unui drum care traversează mahalaua „Vărzărie” din Suceveni * Este vorba de circa 35 de miliarde de lei vechi * Motivul: lucrarea nu corespunde cu proiectul * Primarul Neculai Hanţă spune că de vină este fostul primar, care a semnat recepţia pentru o lucrare foarte proastă * Firma care a executat lucrarea - Casico SRL - se apără cu procesul verbal de recepţie, în care scrie că totul e OK *

Scandal mare la Suceveni. Oficialii SAPARD, veniţi să inspecteze modul cum s-a realizat un drum finanţat din fonduri europene, au constatat că lucrarea este făcută de mântuială, motiv pentru care au solicitat returnarea banilor alocaţi. Este vorba de circa 35 de miliarde de lei vechi.

Ca soluţie de rezervă, cei de la SAPARD au sugerat aducerea lucrării în standardele proiectului, pe cheltuiala bugetului local sau a constructorului. Uşor de zis, greu de făcut.

„Vărzăria” s-a ales cu o varză de drum

Când treci prin mahalaua „Vărzărie”, aflată în partea de vest a satului, peste gârlă, nu se poate să nu-ţi sară în ochi drumul. Prost! Pare o relicvă a unor vremi trecute. Porţiuni mari sunt doar de balast, altele au vagi urme de bitum, iar ici şi colo aproape că ai zice că e asfaltat.

În fapt, este vorba de o investiţie SAPARD de circa 35 de miliarde de lei vechi (bani plătiţi de Uniunea Europeană), finalizată anul trecut. Potrivit actelor, drumul ar fi trebuit să fie pietruit cu un strat de 28 de centimetri de balast compactat, peste care să se pună un strat carosabil din bitum, denumit lidonit. Un fel de asfaltare mai primitivă, care a dat rezultate foarte bune în alte locuri.

În „Vărzărie”, însă, treaba e varză! „Cei de la SAPARD şi-au pus mâinile în cap când au venit la evaluarea finală. În raportul pe care l-au făcut scrie negru pe alb că grosimea stratului de balast este doar la jumătate - şi chiar mai puţin - faţă de proiect, iar stratul de bitum este de proastă calitate”, spune primarul Neculai Hanţă.

Primarul spune că de vină este fostul primar, care a semnat recepţia... ca primarul, fără să facă o analiză atentă a situaţiei. „Eu merg pe ideea că s-a greşit, dar sunt destui care spun că la mijloc este o escrocherie”, este de părere Hanţă.

Cert este că actele de recepţie dintre primărie şi firma CASICO SRL Galaţi (executanta drumului) certifică faptul că „lucrarea corespunde cantitativ şi calitativ”. Corespunde de nu se mai poate...

Banii înapoi sau lucrarea refăcută!

În acest moment, Primăria Suceveni are doar două soluţii: fie returnează cele 35 de miliarde, fie reface lucrarea la standardele din proiect. Niciuna dintre soluţii nu este însă acceptabilă.

„Dacă returnăm banii - nu că am avea de unde! - ne alegem şi cu o interdicţie de trei ani la accesarea de fonduri europene. În criza economică actuală, asta ne mai trebuie: să nu mai putem lua nici bani de la UE”, spune primarul.

În acelaşi timp, returnarea fondurilor ar trebuie să fie o chestiune la care constructorul este solidar (dacă nu cumva responsabil principal). Însă CASICO SRL este într-o situaţie deloc de invidiat. Firma are dificultăţi financiare majore şi se pare că va intra în reorganizare judiciară. Pe de altă parte, societatea se apără cu actul de recepţie, în care scrie că lucrarea s-a făcut cum trebuie.

Deci „măgăreaţa” cade pe umerii comisiei de recepţie prezidate de fostul primar. Care pare bun de plată, fie că a greşit, fie că a făcut-o intenţionat.

O altă soluţie ar fi refacerea lucrărilor. Dar cu ce bani? „Cu vreo cinci-şase miliarde am drege treaba, dar nu avem aceşti bani. Şi nu avem nici acoperirea legală pentru cheltuială. Am discutat cu patronul CASICO, dar acesta nu este de acord să refacă lucrarea câtă vreme ea a fost recepţionată fără probleme”, declară Neculai Hanţă.

Sătenii arată cu degetul

Sătenii spun că, într-adevăr, drumul a fost făcut de mântuială şi că principalul vinovat este veterinarul Ionel Cucu (fostul primar). Există zvonuri (neconfirmate oficial, deci nu băgăm mâna-n foc că ar fi adevărate) cum că din afacerea drumului din mahalaua „Vărzărie” s-ar fi făcut bani de campanie electorală. Însă, cum spuneam, aceste informaţii sunt doar bârfe de buza şanţului, neconfirmate.

Una peste alta, propunem Consiliului Judeţului şi Prefecturii să dea o mână de ajutor actualei conduceri a Primăriei, pentru ca scandaloasa situaţie a drumului să fie rezolvată. De asemenea, credem că ar fi util ca organele statului (Poliţia, Parchetul) să demareze o anchetă cu privire la modul cum s-au cheltuit banii publici. Pentru că, dacă la mijloc nu este o tâlhărie la drumul mare, atunci cu siguranţă avem de-a face cu o crasă neglijenţă în serviciu, iar cei vinovaţi trebuie să dea socoteală.

Explicaţii foto:

1 - Aşa arată un drum de 35 de miliarde!

2 - Primarul Hanţă, arătând raportul SAPARD incriminator

Citit 1944 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.