Virusul West Nile a lovit prima dată la Galaţi

Virusul West Nile a lovit prima dată la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O gălăţeancă de 38 de ani a avut ghinionul să fie prima pacientă din România care contractează în acest an virusul West Nile, cauzator de meningo-encefalită.

Iuliana Buruiană are 38 de ani şi locuieşte la Smulţi. În urmă cu aproape două săptămâni, a fost înţepată de un ţânţar şi a început să se simtă din ce în ce mai rău.

Primul salvator, spun medicii, a fost soţul care nu s-a pierdut cu firea când a văzut că Iuliana are crize convulsive şi a făcut tot ce i-a stat în puteri ca să o ajute. I-a dat cu oţet pe faţă – ceea ce i-a rănit într-o oarecare măsură ochii – dar per total i-a făcut mult mai mult bine decât rău.

Acum, femeia a trecut deja prin două spitale şi a intrat în faza de recuperare. Din salonul în care este încă internată, ne sfătuieşte pe toţi să ne ferim de ţânţari prin toate mijloacele pe care le avem la dispoziţie. 

Întâi la Neurologie, apoi la Infecţioase

Detalii despre acest caz ne-a oferit directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Galaţi, dr. Valentin Boldea.

„Femeia a fost internată, mai întâi, la Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi pe data de 9 iulie, cu crize comiţiale, leziuni oculare şi ulterior febră. După stabilirea suspiciunii de meningo-encefalită, a fost transferată la Spitalul de Boli Infecţioase unde i s-au recoltat probe serologice şi de lichid cefalo-rahidian. Probele au mers la Bucureşti pentru efectuarea testelor de specialitate. Am primit astăzi confirmarea de la Institutul Cantacuzino: este vorba despre infectare cu virusul West Nile. Acum diagnosticul este oficial”, a declarat dr. Boldea.   

Directorul DJSP ne spune că la Smulţi se vor lua măsuri specifice carantinei, în sensul că toate persoanele cu stări febrile vor fi mai atent monitorizate. Se va dispune, de asemenea, desfăşurarea unei operaţiuni de proporţii pentru dezinsecţia zonei.

Pacienta, în stare relativ bună

„Boala a avut un debut destul de atipic pentru o meningită seroasă, cu o stare mai dificilă, dar care a fost ulterior depăşită. A fost investigată corect şi la Judeţean, şi la spitalul nostru”.

„La început a fost transferată cu titlul de caz posibil de meningită, dar testele au confirmat infectarea. Pacienta a avut o evoluţie favorabilă, iar acum se află într-o stare relativ bună”, precizează managerul Spitalului de Boli Infecţioase Galaţi, dr. Mihaela Debita (FOTO 2).

„Le mulţumesc medicilor!”

Iuliana Buruiană şi-a mai revenit după suferinţele îndurate şi ne primeşte în salonul de spital. Ne spune că avea plase de ţânţari la geamuri, dar că totuşi – probabil prin jurul casei – a înţepat-o un ţânţar şi de aici tot necazul. „Vă mulţumesc pentru că m-aţi salvat”, îi spune femeia dr. Mihaela Ganea, medicul curant.   

Să sperăm că e primul şi ultimul caz

„Această boală este transmisă de ţânţari. Cred că putem vorbi şi despre ghinion, dar fiind că infectarea s-a produs într-o perioadă nu tocmai ploioasă, care ar fi favorizat apariţia insectelor”.

„Totuşi, ştim cu toţii că în mediul rural există băltiri de apă şi alte diverse  modalităţi de stocare a apei prin gospodărie care pot favoriza apariţia ţânţarilor. Înregistrăm cazuri în fiecare an, aşa că este dificil să apreciem acum dacă vom mai avea şi alţi pacienţi cu această afecţiune sau nu”, a mai spus dr. Debita.

În cursul anului trecut, în judeţul Galaţi s-a înregistrat o singură infectare cu virusul West Nile, în cazul unei paciente în vârstă de 68 de ani, din Cavadineşti. 

Citit 1552 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.